PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Melodramatów unikam jak ognia, nic mnie z tym filmem nie wiąże, ani aktor, ani reżyser... Jak widać jestem czysty. Bez grzechu. Czymże więc zawiniłem, że filmwebowy gustomierz każe mi ów film obejrzeć? 3 godz. 46 min okrutnych tortur? Przecież ja tego nie przeżyję! Nie jestem w stanie tyle wypić żeby to przetrwać! Precz z gustomierzem! :(((

navi69ator

mASZ rację Synu!

luk2255

W sumie u mnie jest 96% daj znać jak obejrzysz czy się opłaca :)

luk2255

Obawiam się, że tata sam będzie musiał się zmierzyć z tym potworem. 9% szans na przedwczesny zgon w przypadku tego filmu to zbyt duże ryzyko. Co innego u taty. Przy 96% szans na przeżycie można szaleć! Myślę, że warto zaryzykować! Dajesz tato!

ocenił(a) film na 10
navi69ator

nazywanie tego filmu melodramatem to ogromne uproszczenie i wręcz przekłamanie. A sam film jest klasyką kina - nie obejrzysz, wiele stracisz.

ocenił(a) film na 10
gowniarz_wyniosly

Oczywiście, że to klasyka. Nie można osądzać filmu na podstawie jakiś swoich uprzedzeń. Koniecznie trzeba go obejrzeć

ocenił(a) film na 10
navi69ator

W jakim celu napisałeś ten post?

panny_lane

Ot, byłem ciekaw, czy o to zapytasz :)

navi69ator

74% w moim guście. Też bałem się czy dam radę wytrzymać, dlatego nagrałem sobie na dekoder i obejrzałem na trzy raty :P
Film ogólnie okazał się całkiem niezły - zrobiony z niesamowitym rozmachem jak na tamte czasy i choć nie uświadczy się tam zbyt wiele akcji, to ukazuje ciekawie realia wojny secesyjnej od strony Południa.

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Swoją drogą to dziwne, że mi go filmweb w ogóle nie proponował. Cóż, uroki internetu...

czarna_maggie

Dziwne to mało powiedziane. Porównaj swoje oraz moje najczęściej oglądane gatunki. U mnie akcja, sensacja, Sci-Fi i dramat, a u ciebie przygodówki, dramaty i... melodramaty :) Z początku myślałem, że gustomierz na wstępie proponuje po prostu najbardziej znane, nagradzane i przez krytyków doceniane produkcje kinowe, ale widzę, że tutaj rządzą się znacznie bardziej wyrachowane, szatańskie algorytmy :)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Właśnie to zrobiłam. Mi to właśnie polecali filmy akcji. Nie wiem na jakiej zasadzie to funkcjonuje ale jak odkryję to chyba to opiszę.
P.S. Skatowałeś się już tym filmem?

czarna_maggie

Zasada jest prosta: "Użytkownikowi na złość!" :D

"P.S. Skatowałeś się już tym filmem?"

Całe szczęście nie i wygląda na to, że już nie muszę (przynajmniej chwilowo). Gustomierz odpalił maszynę losującą na nowo i tak oto "Gone with the Wind" pofrunęło z wiatrem! Teraz w rekomendacjach mam 91% ex aequo na "Stalkera" i "Casablancę" :D A na trzecim miejscu z 90% niejaki "Rashômon" produkcji japońskiej :D Jak widać same smakołyki! :D Podejrzewam, że jak to wszystko obejrzę, św Piotr zstąpi z nieba i powie mi, że tak oto stałem się Krytykiem! :)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Casablanca... Też jeszcze nie widziałam a podobno(jak mówią niektóre kobiety) warto. Chociaż tyle razy się przymierzałam...
"Przeminęło z Wiatrem" to klasyka i tylko to zmusiło mnie do obejrzenia(z Babcią, która ten film kocha). I nie rozczarowałam się tak bardzo, zwłaszcza że główna bohaterka została ukarana za swoją niemoralną postawę.xD

czarna_maggie

No i mnie skutecznie zniechęciłaś. Dzięki! :)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Proszę bardzo.:) Zawsze tak działam na ludzi.:)

czarna_maggie

Zniechęciłaś do filmu. Do ciebie, a przynajmniej do dziewoi ze zdjęcia, nic nie mam. Absolutnie! :)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Och, to nie ja.:) Victor Hugo- Nędznicy- Eponia. Kojarzysz?:)

czarna_maggie

Czy kojarzę? Też pytanie... To mój ulubiony reżyser! Obejrzałem wszystkie jego filmy! ;)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

Świetny tekst.:)

czarna_maggie

Szkoda, że nie mój ;)

użytkownik usunięty
navi69ator

69% w moim guście? Filmweb robi sobie ze mnie żarty xD
przecież to jest genialny klasyk... książkę uwielbiam!

ocenił(a) film na 10

Widzisz, mi nie proponował gustomierz, potem dał 70%...A oceniłam na mocne 9.

użytkownik usunięty
czarna_maggie

Gustomierz kłamie! Hańba mu!

ocenił(a) film na 10

Nie wiem po co takie niesprawdzające się dziadostwo... Już tyle razy mnie oszukał

użytkownik usunięty
czarna_maggie

Mnie też...

A u mnie jest 76% mimo że nigdy nie zamierzam tego filmu oglądać

użytkownik usunięty
cameron_baum

No patrz... Ja miałam, że "Obcy" jest 90% w moim guście, a nie lubię tego filmu...

Powiem więcej - urosło do 80% mimo że dawno już nie zaznaczałem filmów które oglądałem.
PS - OBCY JEST DOBRY :D

użytkownik usunięty
cameron_baum

Brawo - filmweb potrafi xD
Ps. Może i dobry, ale nie w moim guście. ;)

Filmweb wszystko potrafi :) Ps. A co lubisz? Wolisz?

użytkownik usunięty
cameron_baum

Zależy z jakiego gatunku - bo uwielbiam zarówno dramaty, filmy kostiumowe i te z dreszczykiem powiedzmy w stylu 'Silence of the Lambs' .

W takim razie "Dracula" z '92 i "Titus" z '99 będą jak znalazł :) I co, jestem lepszy od gustomierza? ;)

użytkownik usunięty
navi69ator

Dracula z 92 ma u mnie 10/10 ;) Titusa muszę obejrzeć xD
jesteś lepszy! Mogę Cię zatrudnić jako gustomierz? :)

Czemu nie, tylko widzisz, to była wersja demo. Pełna już nieco kosztuje ;)

A tak swoją drogą, to nieźle się zdziwiłem, kiedy po zaproponowaniu ci ww. tytułów, zajrzałem do twoich ostatnio oglądanych i ujrzałem całą gromadkę filmów o wampirach :)

użytkownik usunięty
navi69ator

Rozkręć filmwebowy biznes - polecania filmów ;)

Wampiry - wiesz, że ich nie lubię? Nawet bardzo. Względami cieszą się filmy tylko te o Draculi xD mam słabość do Vladka Tepesa ;)

Tepesa? No cóż, też mam słabość do telekomunikacji. Rzekłbym nawet, że jesteśmy na siebie skazani. Ale, że filmy robią, to nie wiedziałem... ;)

A z wampirów kojarzę jeszcze serię Underworld, Blade i... było jeszcze coś takiego... coś z piramidą ;)

użytkownik usunięty
navi69ator

Haha :D

Teraz to się od wampirów opędzić nie można ;p
Z piramida??

Nom, jakieś badania, poszukiwania. Ekipa zapędziła się za daleko, wlazła do piramidy, otworzyła sarkofag, a tam pradawny wszechpotężny wamp... Czy jakoś tak ;) Więcej nie pamiętam ;)

navi69ator

A no i jest jeszcze "Daybreakers" z 2009. Średniak, ale z miodną obsadą.

A nie usypiasz na tych dramatach i filmach kostiumowych? Silence of the lambs swego czasu wydawał mi się zawsze zbyt przereklamowany, tak jak rola Anthonego

cameron_baum

Filmy o wampirach? Hmm... Oprócz Draculi i Wywiadu z wampirem lub tego najstarszego Draculi z lat 30-40 to chyba nie było żadnego dobrego filmu w tym temacie.
Jeśli liczyć do tego jeszcze JATKĘ w stylu Blade pierwszej części.

użytkownik usunięty
cameron_baum

Usypiać? Nigdy w życiu - uwielbiam je :)
Ja się zachwyciłam Hopkinsem w roli Lectera i dzięki temu przeczytałam potem wszystkie książki.

Dracula (różne produkcje) to dla mnie jedyne fajne filmy tego typu. Lata 30... Bela Lugosi ^^ Lubię jeszcze Nosferatu Symfonia Grozy (tylko zawsze na nim płaczę ze śmiechu). "Wywiad z wampirem" mi się niezbyt podobał. Jakiś taki. A wszystko co potem to już gnioty, prócz Dark Prince z 2000 roku.

Wywiad z wampirem jakiś taki... Hmm... To jest właśnie moim nieskeomntm zdaniem jeden z najlepszych. Bela Lugosi właśnie mi się kojarzy najbardziej chyba z rolą samego siebie w filmie Ed Wood. Milczenia nie czytałem. Z książek ostatnio czytam głównie fantastyke.

navi69ator

Właśnie obejrzałem "Barry Lyndona", a raczej z trudem wytrzymałem do połowy. Także jeśli o "Przeminęło z wiatrem" chodzi, dziękuję nie skorzystam. Może jak w moim ciele i umyśle zawita starcza demencja, docenię zalety gatunku melodramatem zwanego. Jednak póki co wolę trzymać się od tego z daleka. I tym, którzy podzielają moje zdanie również radzę. Nie ma co się zmuszać. Wiele nie stracicie :)

navi69ator

''Właśnie obejrzałem "Barry Lyndona", a raczej z trudem wytrzymałem do połowy. ''

A ja przeciwnie. Dla mnie to majstersztyk artystyczny i hobbistyczny.

KLAssurbanipal

Starość nie radość ;)

navi69ator

Bezsensowne są Twoje teksty o filmach w stosunku do starości. Chodzi tu o pewne wyczucie. Filmy trzeba potrafić oglądać na wielu płaszczyznach. Barry Lyndon jest z tej epoki co Rocky, a pierwszy przewyższa artystycznie drugi o stokroć.
Jak miałem 15 lat oglądałem takie filmy, nie nudziły mnie i byłem zachwycony (teraz mam 27). Wątpię by to zmieniało się z wiekiem, a zależy od indywidualnego zmysłu widza. Dla mnie liczy się scenariusz, gra aktorska i ogólne wykonanie. Słabe wykonanie nie uratuje najlepszego pomysłu. Barry Lyndon ma dodatkowy smaczek, ale to wychwycą jedynie hobbiści, osoby zajmujące się rekonstrukcją historyczną.

KLAssurbanipal

Hobbiści, historycy, melodramaty. Wiesz co je wszystkie łączy? Nuda :) To wszystko jest takie nudne, że na samą myśl robię się senny. Doceniam kunszt, rozmach, dbałość o najmniejsze detale, ale to nie wystarczy. Brakuje tego czegoś, tej iskry, która sprawia, że przyjemnie się film ogląda, że ciekawi jesteśmy co będzie dalej, że kibicujemy bohaterom i w jakiś sposób się z nimi utożsamiamy. W melodramatach ja tego nie dostrzegam. I tak, może jestem ignorantem, ale dobrze mi z tym i tego będę się trzymał :)

ocenił(a) film na 10
navi69ator

A tam, nie oglądaj;) na moje oko świetna fabuła, ROZMACH!!! (ilu statystów jasny gwint!) i piękna polewa z czarnuchów:) ale fakt, może zbyt wysublimowana.. obejrzalam pierwszy raz w wieku lat 22, od tego czasu przynajmniej raz w roku;) jak wywiad z wampirem! o!

Wrednabestia

" i piękna polewa z czarnuchów:) "
Czekoladowa znaczy się? ;) Mmm pycha!
"obejrzalam pierwszy raz w wieku lat 22, od tego czasu przynajmniej raz w roku;)"
Pytanie za 100 punktów. Ile razy obejrzałaś ten film? :)