PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Ciekawe!

ocenił(a) film na 9

Afro-Amerykanie po stronie Konfederatów przeciwko jankeskiej "hołocie",zwolennicy tego by nie
wyszli na wolność tylko zostali niewolnikami! Zwykle w póżniejszych filmach o Wojnie Secesyjnej
dorzy demokratyczni Jankesi walczą przeciwko Konfederacji-"ideologicznej pra-babce III
Rzeszy".W Dr.House z kolei pamiętam Foreman do Housa wypowiada mniej wiecej takie zdanie
"Kiedyś biali brali czarnego w dyby bo mysleli,ze sobie nie poradzimy w życiu i robia nam
dobrze,jęsli mielibyśmy wszyscy poumierać z głodu to nam pozwólcie".Mam wrażene ze
Margaret Mitchell napisała o Secesyjce słuchając konfederackich propagandzistów! Historia
miłosna taka ble moim zdaniem już nie jest.Scarlett O'Hara nie jest osobą swietą jak np.Dr
Quinn-bardziej jest to wspomniany powyzej Dr House w spódnicy z własnym kolorytem.To
stanowi siłę kultu postaci,książki i filmu.Widać już w tamtych czasach widzowie mieli dość
młodych dziewic z ladną pucołowatą buźką z silnym kompleksem Mesjasza szukających rycerza
na białym koniu!

użytkownik usunięty
dzonydep

z tą "hołotą" Konfederaci mieli racją - na Południu wielkie wpływy mieli właściciele ziemscy, uważający się za arystokrację
a Hollywood od początku uwielbiało Konfederację - np.: Narodziny Narodu lub Generał

dzonydep

w czasie wojny secesyjnej "demokraci" to byli właśnie konfederaci. A jankesi z północy unia w tym i sam Lincoln to byli republikanie.

ocenił(a) film na 9
dzonydep

Lewacka propaganda pokazuje dziś konfrderatow w złym świetle. A to byli ostatni rycerze z tym samym etosem.

ocenił(a) film na 8
roman_zabawa

Jaka propaganda? Popierasz niewolnictwo?

ocenił(a) film na 9
GRAnith

Wojna nie toczyła się o niewolnictwo

ocenił(a) film na 9
GRAnith

Ta wojna nie toczyła się o niewolnictwo.

ocenił(a) film na 8
roman_zabawa

Nie chodzi o to o co się toczyła wojna. Po prostu nazywasz rycerzami ludzi u których kwitło niewolnictwo.

GRAnith

Bo teraz w PGR nie kwitło? Jak ktoś ma okazje to i tak "wyciula" słabszego w kazdej formie i pod kazdą nazwą.
Konfederaci popierali niewolnictwa jak np. Asley. Ale republikanie proponowali ci bezplatny staz polroczny, za który za musisz jeszcze sobie placic.

Nie wiem czy widziales/as Gre o Tron tam Danarys uwolniła niewolników. Poczym jeden dziadek wrocil i poprosił ją by dala mu swiety spokoj. W tamtym domu byl powazanym nauczycielem dzieci. A teraz mieszka, ze szczurami bo mlodzi zabrali mu kazda prace...

eowine

Ashley w jednej scenie mówi Scarlett, że po śmierci ojca uwolniłby swoich niewolników.

brzask_8

Bo wiedział, że i tak oni by zostali z nim. Do Scarlett też jej służba wróciła po wojnie.

GRAnith

Nikt nie prowadził wojny o niewolnictwo. Kazdy myslal jak "wyciulac" klase robotniczą. A lincoln tych "czarny" to chcial do Afryki odwiezc. Na pewno mieli by tam lepszy komfort. Chodzi tu o postulaty wojny i co kazda strona soba reprezentowala ale nie ze konfederaci chcieli "wyciulac" czarnych a tamci to rycerze na bialym koniu.
Leki odstawiles/as czy masz 5 lat?

ocenił(a) film na 8
eowine

Bardzo miło, że się rozpisałeś/aś, ale nie chce mi się odpisywać do osoby, która napisała "Leki odstawiles/as czy masz 5 lat?".

GRAnith

No widzę, coś musiałeś napisać bo meskie ego by cie nie przepusciło. Straszny nałóg.

ocenił(a) film na 8
eowine

Musiałem coś odpisać, bo byś była z siebie dumna i myślała, że tak we mnie walnęłaś argumentem, że poszedłem płakać w kącie. A tak to pokazuję (i ty też), że z tobą kulturalnej dyskusji prowadzić się nie da.

GRAnith

To co odpisales widac potwierdza, zeplaczesz w kącie.

GRAnith

To co napisałes potwierdza, ze placzesz w kącie.

ocenił(a) film na 8
eowine

Hehe.

ocenił(a) film na 8
eowine

Hehe.

ocenił(a) film na 9
dzonydep

widocznie nie słyszałeś o konfederackich oddziałach złożonych z czarnej ludności i to bynajmniej pod przymusem, widocznie nie słyszałeś o deportowaniu z północy czarnych uciekinierów z południa, widocznie nie słyszałeś o tym że proklamacja emancypacji dotyczyła tylko terenów nad którymi uniści nawet nie sprawowali kontroli, widocznie nie słyszałeś o tym że po 'wyzwoleniu' czarnej ludności wielu z nich umarło z głodu... Pani Mitchell była o wiele bliżej prawdy niż dzisiejsza propaganda która z prawdą rozmija się na kilometr

ocenił(a) film na 9
Melcio

Może i tak było cytując Napoleona "Historię piszą zwycięzcy" w tym przypadku Unia mogło tak być!