PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Film rzeczywiście jest super ale chyba troche znacząco odbiega od treści książki... Książka szczerze mówiąc trochę mnie znudziła...

Marlena_2

Zupełnie sie z tym nie zgadzam, w filmie zostało wycięte mnóstwo scenważnych dla samej treści. Książka jak to zwykle bywa jest o wiele ciekawsz, czyta sięją jednym tchem :)

użytkownik usunięty
Marlena_2

ksiazka jest porywajaca i o wiele lepsza od filmu choc on tez jest niezly

użytkownik usunięty
Marlena_2

książka jest świetna - własnie czytam czwarty (a może piąty?) raz... w filmie nie lubię C. G., który gra Retta - a w książce Rett jest fajny... zresztą, w książce wszystko jest o niebo bardziej intrygujące i porywające... ale jak to sie mówi we Francji: o gustach i kolorach się nie dyskutuje...

ocenił(a) film na 10
Marlena_2

Popieram przedmowcow :]
Film znam na pamiec. Lecz gdy przeczytalam ksiazke glebiej zrozumialam wszystko co dotyczylo Scarlett. Jej walke o przetrwanie w tarze i ta obawa o przyszlosc. Film jest wylącznie o niej. W książce bardziej zaglębiamy sie w losy innych, poznajemy spolecznosc Atlanty - jak postepowala i oceniala innych... za duzo do wymieniania :]

Oba dziela swietne! Jednak by dokladnie zekranizowac ta powiecz to film musial by byc conajmniej 3 razy dluzszy :D

ocenił(a) film na 10
Marlena_2

Moim zdaniem film aż tak bardzo nie odbiega od treści książki, choć szkoda, że niektóre wątki nie zostały w filmie umieszczone. Moim zdaniem byłoby ciekawiej. ;)

Marlena_2

Ja mam odczucia wręcz odwrotne, książka cudowna, a film mnie nieco nudził i właśnie z sentymentu dla książki podwyższyłam mu ocenę

ocenił(a) film na 10
carolotta

W moim przypadku myślę, że popełniłam błąd najpierw oglądając film, a później czytając książkę, ponieważ wiedziałam już co się wydarzy i czekałam aż w książce doczytam najważniejsze i najbardziej emocjonujące sceny i mam wrażenie, że przynajmniej początek książki wydał mi się trochę nudny. Dlatego właśnie w odróżnieniu od Ciebie Carolotto film wydaje mi się lepszy od książki.

zezunia22

film i książka świetne - piękna trudna miłość, w tle wojna:)w książce wyraźniej widać ile razy mogli by być szczęśliwi , jak się mijali, choć kochali się od samego początku<3
"After all, tomorrow is another day"- Scarlett O`Hara
"Frankly my dear, i don`t give a damm"-Rett Buttler