PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

..........nie widziałem filmu, ale zastanawiam sie czy warto?
Mam podobny dylemat z filmem Casablanca. Wiele sie słyszało ze jest boski( to odnosi sie do Przeminelo z wiatrem)i wiele że jest zły (głównie przez "dzieci sieci" ale i nie tylko, co powoduje u mnie wątpliwości). Więc poradźcie mi, warto czy nie????????????????????????????????? Obiektywizm preferowany (jak i męski punkt widzenia) ;)

GOLONEK

i nie czytałem książki, to chyba nie dobrze ale nie czytam tak często co oglądam..................

ocenił(a) film na 10
GOLONEK

przeczytałam i obejrzałam Przeminęło z wiatrem
i jest pod wrażeniem książki, jak i filmu
i dlatego mogę cię zapewnić, że warto, chociażby dlatego, że Przeminęło z wiatrem to klasyka kina
ale tak naprawdę nigdy się nie dowiesz czy warto, jeżeli nie obejrzysz

polecam również Casablankę

GOLONEK

Pytanie nie powinno brzmieć "czy obejrzeć" ale "czy przeczytać książkę napierw czy też oglądnąć film" istny konflikt tragiczny. Ja polecam książkę jest naprawdę rewelacyjna. Film też jest świetny.

Misiu89

Radzę najpierw obejrzeć film a dopiero potem przeczytać książkę

ocenił(a) film na 10
GOLONEK

Filmy które są klasykami światowej filmografi po prostu trzeba obejrzeć :)

ocenił(a) film na 10
GOLONEK

Jeśli chodzi o "Przeminęło z wiatrem" to oczywiście polecam. Jeśli zaś chodzi o "męski punkt widzenia", myślę, że pewnie boisz się filmu jako melodramatu. Chyba raczej niepotrzebnie. Film jest na tyle wielopłaszczyznowy, że każdy znajdzie w nim coś interesującego. Dla mnie wątek miłosny w tym filmie nie jest najbardziej istotny i chyba nie tak wyeksponowany (zależy chyba, co kto chce dostrzec). Ciekawsze jest tło historyczne czyli sposób ukazania wojny ze wszystkimi jej konsenkwencjami, relacje międzyludzkie i psychologia postaci (a szczególnie głównej bohaterki).
Najlepiej będzie jak sam obejrzysz i nam przedstawisz "męski punkt widzenia" (jestem ciekawa, co o filmie myślą mężczyźni, mój facet np. nie przyzna się, że mu się podoba, choć myślę, że tak jest)