Mój temat maturalny to obraz kobiety w literaturze pisanej przez kobiety. Potrzebuje literatury przedmiotu do książek " Przeminęło z wiatrem" i " Duma i uprzedzenie ", ponieważ biorę Scarlett i Elizabeth jako reprezentantki tych kobiet. Oprócz tego wybrałam także Barbarę Niechcic z "Nocy i dni " i Różę Żabczyńską z " Cudzoziemki ". Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję :)
Moja polonistka zawsze powtarzała: NIE PCHAĆ SIĘ W GRUBE LEKTURY! Wydaje mi się, że cztery bohaterki to całkiem sporo i możesz mieć problem ze zmieszczeniem się z prezentacją w czasie. Może zamiast czwartej lektury lepiej "zabrać się" dodatkowo za postać Melanii z "Przeminęło..."? Może wyjść z tego ciekawy kontrast pomiędzy nią a Scarlett. Do literatury przedmiotu doskonale nadają się wstępy i komentarze do książek wydanych przez Państwowy Instytut Wydawniczy (Duma i uprzedzenie na pewno jest). Polecam wizytę w jakiejkolwiek bibliotece pedagogicznej, tam znajdziesz wiele profesjonalnych opracowań (nie mylić z brykami!). Powodzenia!