PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109699
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Mam pytanie. Nie wiem, czy ten temat już był, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Wiem, o powtórnej premierze, chciałabym wybrać się do kina i zobaczyć ten film na dużym ekranie, ale czy będzie on wyświetlany w jakimś kinie w Polsce oprócz Warszawy??? I czy będzie w Krakowie? Czy to jakaś chała?? Bo gdybym wiedziała wcześniej to bym w Wawie poszła... A tak klęska urodzaju.

ocenił(a) film na 10
Aghnessa

Pisałem do dystrybutora maila i mi pani odpowiedziała, że kopie są 2 i będą wędrowały po Polsce(mnie interesowało kiedy znajdzie się film we Wrocławiu i najprawdopodobnie będzie to w kwietniu).

Rafalek89

A może wiesz kiedy film będzie w Łodzi? A jeśli nie to możesz podać maila bym sam napisał?

Z góry dzięki!

Pozdrawiam.

bardotek69

Naszukałam się tego wczoraj w akcie desperacji. I skoro to będzie wyświetlane tylko w kinach studyjnych to póki co wiem, że w Krakowie będzie przez tydzień w Kinie Pod Baranami od 13 do 19 marca. Wszystkie informacje w linku poniżej, jeśli kogoś by interesowało :)
Pozdrawiam
http://www.kinopodbaranami.pl/wydarzenie.php?evnt_id=576

Aghnessa

A Poznan? Sa jakies informacje?

dzieckorosemary

Znalazłam cos takiego:
Kina Studyjne to kina dobrych filmów, gdzie nie króluje pop-corn i coca-cola, a magia taśmy filmowej. To kina z tradycją, gdzie widzowie przez lata mogli zobaczyć największe dzieła europejskiej i światowej kinematografii. Dla wielu to miejsca szczególne. W tym roku Kina Studyjne obchodzą 50-lecie swojego istnienia. To czas podsumowań i wyciągnięcia wniosków, ale przede wszystkim wyznaczania sobie nowych celów, szukania nowych dróg. Ponieważ pozornie wykluczające się tradycja i nowoczesność w kinach studyjnych funkcjonują równocześnie, z okazji okrągłej rocznicy przygotowany został przegląd 12/50 czyli 12 arcydzieł na 50-lecie.

miasta i kina, gdzie odbędzie się przegląd:
Warszawa - 9-16 marca - Kinoteka i Kino Iluzjon (BN)
Lublin - 9-20 marca - Chatka Żaka
Katowice - 11-16 marca - CSF
Gdańsk - 11-18 marca - Kino Naptun
Kraków - 12-18 marca - Kino Mikro i Kino Kijów
Poznań - 13-19 marca - Kino Rialto i Kino Muza
Wrocław - 13-19 marca - Kino Warszawa

Nie wiem, czy to aktualne informacje...data krakowska niby sie zgadza...ale w tych kinach nie będa akurat grać. Ale jesli sa daty to można sprawdzac mniej więcej na bieżąco ;)

Aghnessa

Jak to? A co z Łodzią? Gdzie to znalazłaś, jak to znaleźć?

bardotek69

Szukałam w wyszukiwarce. Jak na razie o Łodzi nic nie ma, w ogóle strasznie skąpa ta informacja, a jak czytałam artykuł w styczniu o tych premierach, to szumnie było napisane ze będzie to we wszystkich kinach w całej Polsce...a odbywa się droga pantoflową...A to Polska właśnie :/
Jak coś znajdę nowego, to postaram się wrzucić ;)

ocenił(a) film na 9
Aghnessa

Daty, które umieszczono wyżej odnoszą się do tej listy. Na liście nie ma mowy o "Przeminęło z wiatrem"... Dlaczego?

W programie:

- VICKY CRISTINA BARCELONA reż. Woody Allen
- TRZY MAŁPY reż. Nuri Bilge Ceylan
- WALC Z BASHIREM reż. Ari Folman
- MIASTO ŚLEPCÓW reż. Fernando Meirelles
- MLEKO reż. Semih Kaplanoglu
- BRICK LANE reż. Sarah Gavron
- HAIR reż. Milos Forman
- PÓŁ ŻARTEM, PÓŁ SERIO reż. Billy Wilder
- GREK ZORBA reż. Mihalis Kakogiannis
- CASABLANCA reż. Michael Curtiz
- BONNIE I CLYDE reż. Arthur Penn
- ANNIE HALL reż. Woody Allen

Aghnessa

OK, dzięki za info, ale myślę, że to też jeszcze niepełna informacja.
Kiedy film będzie grany w którym mieście powinniśmy sprawdzać...tutaj, na FilmWebie :)

http://www.filmweb.pl/RepertuarFilm?id=1314

Jak dotąd tylko jeden, dzisiejszy seans, ale pewnie z czasem dorzucą info o innych.

ocenił(a) film na 10
bardotek69

Mail na który pisałem jest na stronie dystrybutora Vivarto w kontaktach. a co do tego przeglądu to gdzieś czytałem, że został przesunięty trochę

Rafalek89

Dzięki!

http://www.kinastudyjne.pl/obiegkopii.php?typ=studyjny&okres=2009-03

Czyżby nie mieli zamiaru emitować go w Łodzi?

bardotek69

Już dziś w Łodzi na Starym Rynku o 22!

Muszę tam być ;-D

ocenił(a) film na 10
Aghnessa

W tej chwili Przeminęło z wiatrem jest wyświetlane w Gdańsku do 12 marca.
Nastepnie 13- 21 marca film bedzie w Krakowie w kinie Pod Baranami.
Na weekend 20-22 wraca do warszawy do kina Luna.
A 31.03-9.04 zawita do Katowic do kina Światowid.

domingos_4

A Poznań? Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Bardzo mi zależy na tym seansie..

ocenił(a) film na 9
kachnaa89

A w Poznaniu leci w Muzie 23 bodajże, w każdym razie w poniedziałek o 19;).

Aghnessa

Mam nadzieje ze wiesz juz ze ten film wraca do wawy na przyszly weekend do Luny. I to jest SUPER, bo sam dopiero co sie dowiedzialem o tym, a ogladajac jakies 1,5 roku temu na telewizorze (nie w telewizji, tylko wlasnie w tym wypadku na telewizorze :), bo z podlaczonego kompa) marzylem zeby moc obejrzec ten film w kinie.
A "Czy to jakaś chała??" - jesli to pytanie, nie do konca wiem, odnosnie filmu - odpowiadam: To jest to jeden z tych filmow ktore kazdy w musi choc raz w zyciu zobaczyc. Film ktory sie nie starzeje i wciaz porusza do lez: moze to dzieki znakomitym kreacjom aktorskim, moze dzieki niepowtarzalnej muzyce, moze dramaturgicznej fabule - a moze dzieki zwyklej opowiesci o czasach jak z bajki, o "niezwyklym swiecie", ktory "odnajdziemy jedynie w ksiazkach, jako wspomnienie niegdysiejszego snu".
Ja w swoim niepublikowanym rankingu ulubionych filmow stawiam go, choc trudno czasem porownywac gatunki, na jednym z pierwszych miejsc.
A tak OT, to masz ciekawe te pare fotek na swoim profilu - szczegolnie ta pierwsza, jakkolwiek to fotomontarz :), ale swietny. Zas co do twoich zamieszczonych pod nimi przemyslen na temat studiow, to coz, tak to jest na studiach, jak sie domyslam ze swojej codziennej praktyki, chyba niehumanistycznych :).

zomx

To nie było pytanie odnośnie filmu...ja uwielbiam Przeminęło z wiatrem i mogę go oglądać nieskończona ilość razy, chodziło mi o organizację, bo wtedy nie było nic wiadomo, co jak i gdzie odnośnie wyświetlania. Teraz już wiem, w tym tygodniu jest w Krakowie i właśnie się wybieram w środę ;) I naprawdę jestem szczęśliwa, że wreszcie będę mogła zobaczyć ten film na dużym ekranie ;) Odkąd oglądnęłam go jako dziewczynka...jestem zakochana w tym filmie...począwszy od strojów i miejsc, kończąc na bohaterach i całej historii...czemu takich filmów współcześnie już się nie kręci...tzn teraz nie maja aż takiej magii...;)
I na koniec: dla mnie to też jeden z najlepszych filmów...wysoko na półeczce ^^ I tam już zostanie ;)
PS Tez lubie to zdjęcie...mimo, że fotomontaż...ale taki magiczny:)

ocenił(a) film na 9
Aghnessa

Teraz też się kręci takie filmy.. np. "Duma i uprzedzenie" tylko ta magia jest inna :)