PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Warto

ocenił(a) film na 9

Postanowiłem poświęcić czas na obejrzenie "Przeminęło z Wiatrem" i nie żałuję. Teraz już wiem czemu jest uznawany za klasyka. Zawsze interesowała mnie historia wojny secesyjnej i kultura Południa. Aktorstwo na wysokim poziomie a sposób gry dzisiaj już niestety niespotykany. Świetne dialogi i rozwijająca się akcja sprawiła ,że film mi się nie dłużył. Aż szkoda że świat Południowców zniknął i odszedł w zapomnienie.

Warto zobaczyć bo dziś tego rodzaju filmy powstają rzadko(albo wcale).
Ostatnio tak się czułem bo obejrzeniu filmu "Ben Hur".

ocenił(a) film na 8
Kirasjer194

Dałam 9/10, myślałam o ocenieniu tego na 8, ale jak na tamte czasy, to jest to kawał dobrej roboty ;)

Keami

Ja dziś w tv oglądałem, postanowiłem odświeżyć ten wielki klasyk bo ostatnio oglądałem go w dzieciństwie i niewiele pamiętałem. Zgadzam się z wami, to bardzo dobry film, ogląda się go bez mrugnięcia okiem, Jak na tamte czasy to naprawdę mistrzostwo świata pod każdym względem. Teraz filmów w takich klimatach się nie kręci, szkoda.

Kirasjer194

Wciąż zastanawia mnie jak to możliwe, ze film tak działa na człowieka. Oglądałam go już kilka razy i wciąż przy okazji projekcji towarzyszą mi te same emocje, może są nawet większe za każdym razem. Uwielbiam sposób opowiedzenia historii, nie można było lepiej zekranizować powieści. Bohaterowie jakby "weszli" na ekran prosto z kartek książki. Coś fenomenalnego. I chybanigdy ne przestanę podziwiać głównego duetu- Leigh i Gable. Wszystko jest w filmie rewelacyjne i polecam naprawdę każdemu, bo chyba każdy odnajdzie w nim coś, co go zachwyci i zainteresuje :]

ocenił(a) film na 8
Kirasjer194

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Osobiście nie jestem wielką fanką starych klasyków jak ten, ale dzisiaj po prostu nie mogłam się od tego oderwać. Film, a raczej los Scarlett daje dużo do myślenia...