PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656595}

Przeznaczenie

Predestination
2014
7,1 76 tys. ocen
7,1 10 1 76007
6,5 22 krytyków
Przeznaczenie
powrót do forum filmu Przeznaczenie

Film zrozumiałem, tak myślę, ale moim zdaniem jest jeden mały błąd.
Kiedy mamy scenę w barze jak "on" opowiada historię za flachę "temu gościowi" to mówi że poznał
gościa który był taki mądry jak był jeszcze kobietą lecz ten go zostawił. Przecież kiedy był kobietą
widział tego gościa, a potem sam przeszedł zmianę płci i powinien widzieć w lustrze że wygląda tak
samo jak tamten gość którego "pokochała" (jak jeszcze był kobietą). Możliwe że jest to założone
tak, że po prostu pętla nie pozwalała mu pamiętać tego gościa dopóki sam nie znajdzie się w
przeszłości. Nie wiem :/

ocenił(a) film na 9
Pustynne_Sandaly

Uczucia, a właściwie to powinienem napisać "odczucia" wiele zaślepiają, nieważne jakie, złe czy dobre. Chemia produkowana w mózgu ma wpływ na nas na odbieranie świata. Więc można by powiedzieć, że zaślepiona miłością Jane nie widziała/niezauważyła u Johna przeogromnego podobieństwa z wyglądu twarzy do siebie samej.
pozdrawiam i polecam film Primer (2004)

ocenił(a) film na 7
Pustynne_Sandaly

Dobra uwaga. Nie mniej jednak film calkiem dobry. Rowniez polecam Primera, a raczej jego 2-3 seanse ^^

ocenił(a) film na 10
Pustynne_Sandaly

Napisałem to samo kilka godzin przed Tobą, w innym temacie:P

ocenił(a) film na 6
Pustynne_Sandaly

a tam nie było jakiejś gadki, że podróże w czasie powodują po prostu różne rzeczy z mózgiem i organizmem. W sensie, że dlatego miał prawo nie pamiętać.

ocenił(a) film na 4
Pustynne_Sandaly

Masz rację.Nawet jeśli jednak nie pamiętał,to pamiętał,że jak był kobietą to "ten" facet go zostawił i już nigdy nie wrócił.Więc jak przyszedł moment,że siedział na ławce i Ethan po niego przyszedł,to powinien pamiętać,że już nigdy nie wróci.Gdyby nie poszedł całe koło by się zatrzymało....

ocenił(a) film na 8
Corrolek

Na tym polega jego przeznaczenie, wszystkie akcje i czyny doprowadzają go do tego samego celu (coś jak z syzyfem), nie może przerwać błędnego koła własnego istnienia gdyż on/ona sam/a jest powodem i skutkiem.
Gdybanie w filmach sci-fi to temat rzeka...

Pustynne_Sandaly

A postawiłeś się na jego miejscu? Brałbyś w ogóle pod uwagę taką możliwość w czasach kiedy nawet walkmana nie mają, że podróżujesz sobie w czasie i zapładniasz SIĘ w przeszłości? Jakbyś patrząc w lustro widział kogoś znajomego, nawet przez myśl by Ci nie przeszło, że życie w NASO-podobnej firmie zniszczyłeś sobie sam. Dlatego nie uważam tego za żaden błąd :)

Pustynne_Sandaly

Pozostaje kwestia starzenia się. Bohater rzadko zaglądał do lustra(podkreślane kilka razy w filmie), więc nie dość, że upłynęło sporo lat to jeszcze nie mając wiedzy o podróżach nie mógł przypuszczać, ze to był on sam.

Co do odejścia z ławki, to był w szoku i chciał skonfrontować się z Barmanem a potem poszło tradycyjnie.