PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656595}

Przeznaczenie

Predestination
2014
7,1 76 tys. ocen
7,1 10 1 75817
6,9 30 krytyków
Przeznaczenie
powrót do forum filmu Przeznaczenie

Błąd?

ocenił(a) film na 9

Może już ktoś o tym pisał, ale przed chwilą coś mnie uderzyło. Gdy główny bohater spotyka się z sobą sprzed lat, to obaj są już mężczyznami. I teraz szybko przechodząc do sedna. Młoda Jane spotyka siebie, mężczyznę. Wiec.. Z czasem swoich przemian sama się staje tym mężczyzną. Czy nie powinna/powinien uświadomić sobie, że coś jest nie tak, bo odbicie w lustrze wygląda dokładnie tak jak ten ktoś kto zniszczył mu/jej życie?
Jakim cudem uświadomił sobie, że to był on dopiero gdy zobaczył to z boku. Nie jestem w stanie tego pojąć.

ocenił(a) film na 10
fajred

Bo ona tak naprawdę kochała samą siebie i nie widziała nic innego, tylko swoje własne odbicie.

ocenił(a) film na 6
majabaran

Nie. Może i był/a częściowo narcyzem, ale nie aż takim (nie była to główna/jedyna motywacja). Była o tym mowa w filmie, nomen omen w scenie gdy patrzyła w lustro.

ocenił(a) film na 6
fajred

"Czy nie powinna/powinien uświadomić sobie, że coś jest nie tak, bo odbicie w lustrze wygląda dokładnie tak jak ten ktoś kto zniszczył mu/jej życie?"
Była o tym mowa w filmie... Wyparł(a) szczegóły jego wyglądu z pamięci (swój sprzed operacji zresztą też), przy spoglądaniu w lustro miał tylko odczucie że ma podobną twarz. A normalny człowiek, nawet wiedzący o podróżach w czasie, ale nie mający pewności że są możliwe, to raczej nie brałby pod uwagę że jest tą samą osobą... Chyba że miałby zdjęcie, ale nawet wtedy mógł to wypierać - ludzki mózg potrafi nie takie rzeczy przeoczyć (jak np. zostawienie w aucie przed biurem swojego dziecka, które zabrało się aby podwieźć je do przedszkola).
"Jakim cudem uświadomił sobie, że to był on dopiero gdy zobaczył to z boku."
Nie wiem o który moment chodzi, ale najpewniej uświadomił to sobie (albo zaczął podejrzewać, pewność mógł zyskać trochę później - na randce już to wiedział), gdy po potrąceniu dziewczyna powiedziała dokładnie te same słowa, co sam pamiętał że powiedział, w tych samych okolicznościach.