Witam, pod koniec filmu (Nie pamiętam niestety w której minucie) Główny bohater podpisał się jako "John Doe" Po czym przekreślił podpis i podpisał się inaczej... W tym roku również wyszedł film pod tytułem "John Doe: Vigilante" Oglądał ktoś oba te filmy? Mają ze sobą jakieś powiązanie? Chciałbym zauważyć, że oba filmy pochodzą z Australii, od dwóch innych reżyserów.
Bohaterem filmu jest John Doe oskarżony o MASOWE ZABÓJSTWA, a masowe zabójstwa mogą być chociażby spowodowane przez podkładanie bomb, a dokładnie tym zajmował się nasz główny bohater.
Niestety nie oglądałem John'a Doe, więc to tylko moja teoria po przeczytaniu opisu filmu na filmwebie, może jest ktoś, kto to oglądał? Może zauważył jakieś powiązanie?
Wielkie dzięki za wyjaśnienie, ale troszkę szkoda, że to nie miało jakiegoś "małego" powiązania.
Co masz na myśli? To takie wyrażenie. Niedawno widziałem po raz kolejny V jak Vendetta. Pojęcie John Doe pojawia się tam właśnie jako synonim naszego N/N (detektyw w ten sposób określa V).
Po prostu nie wiedziałem, że w ten sposób nazywa się osoby o niezidentyfikowanej tożsamości, przez co napaliłem się myśląc, że ma to jakieś powiązanie z Przeznaczeniem i że bohater będzie właśnie naszym Bombiarzem, ale to i tak nie miałoby sensu jakby nie patrząc, bohater został zamknięty przecież w niekończącej się pętli.
Polecam wypowiedzie userów ontek i apdarw pod tym filmem. Starają się wyjaśnić zawiłości tego filmu. Aczkolwiek późniejsze dyskusję przeglądam dosyć wybiórczo, zastanawiam się, czy oni czasem nie cofają się w czasie, żeby mieć czas na takie elaboraty i spory ;)
Wracając do Doe'a, podpisał się chyba takim pseudonimem, bo faktycznie czuł się nikim i każdym. Przeszedł w życiu tak wiele ale jednocześnie rozmyła się jego tożsamość.