PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=656595}

Przeznaczenie

Predestination
2014
7,1 76 tys. ocen
7,1 10 1 76007
6,5 22 krytyków
Przeznaczenie
powrót do forum filmu Przeznaczenie

dobry film

ocenił(a) film na 7

Dopiero w napisach końcowych zobaczyłem że wg opowiadania Heinleina. Przyzwoity film. Jak
każdy o paradoksach czasowych, nie może być spójny w 100%, zwłaszcza, że celem nie jest
spójność, ale stawianie pytań, również tych filozoficznych. Jak mawiał Jaskier, ballady nie są po to
by w nie wierzono, ale by się nimi wzruszano. Film tempem akcji i "lekką nutką dekadencji"
przypomina mi "Dark City". Dla dojrzałych fanów dawnego SF, również w literaturze. Nie dla fanów
Transformersów. Niepokojąco ktoś przypominał mi Leo DiCaprio.

ocenił(a) film na 6
owain

Ja na początku się trochę zdziwiłem, gdy zobaczyłem nazwisko Heinleina w napisach kocowych. A potem zdziwienie mi przeszło bo w sumie zawsze uważałem go za pisarza sci-fi kategorii b, to też film wpasowuje się według mnie w poziom jego dokonań, czyli tak między 5 a 6 -) I choć Jaksier dobrze prawi, bo nie o to chodzi w fantastyce by za wszelką cenę rostrzygać czy coś jest możliwe czy nie, to mnie ta opowieść po prostu średnio wzruszyła. Ale fakt, szare komórki zmusił czasem do działania, co wyżej wymieniony przez Ciebie film o zabawkach, czy jemu podobne, raczej powodują ich ubytek-)) Porównie do dark city całkiem calkiem, też mi to przemkneło przez myśl.