Przypadek dla początkującego kata

Případ pro začínajícího kata
1970
7,2 606  ocen
7,2 10 1 606
7,0 2 krytyków
Przypadek dla początkującego kata
powrót do forum filmu Przypadek dla początkującego kata

Oczywiście można ten film "czytać" na różnych poziomach, ale aluzje do sowieckiej okupacji są tu bardzo czytelne. Po obejrzeniu "Kata", czy równie sławnego czeskiego pułkownika - "Ucho" zadaje sobie pytanie - jak to się stało, ze polska kinematografia nie ma tak odważnych filmów z tego okresu??

ocenił(a) film na 10
puffball

No właśnie, a przecież to Czesi mieli znacznie bardziej dokręconą u siebie śrubę niż to było w Polsce... Może właśnie dlatego bardziej ich to uwierało. Skończyło się Praską Wiosną, a co było potem, to już wiadomo...

ocenił(a) film na 9
puffball

Kurde, chyba jednak pisze się "półkownika", zaćmiło mnie. A film piękny - jeszcze raz chyba zobaczę :) Napisy w sieci - w moim tłumaczeniu - polecam :)

puffball

Bardzo fajnie, że zrobiłeś napisy, ale czemu nie wrzuciłeś ich przynajmniej do Worda do sprawdzenia, jeśli wiesz, że masz problemy z pisownią. Popatrzyłem tylko na sam początek, a tam "Swift'a" zamiast "Swifta", "zdaży" zamiast "zdarzy", "chrześciańskie" zamiast "chrześcijańskie"... A w ogóle to po polsku powinno być "chrzestne imię". A wcześniej jest jeszcze jeden spory nonsens wynikający z niezrozumienia tekstu:

"Jeśli z tego powodu Swift przewrócił się w grobie, niech mi to swojemu krajanowi, wybaczy. Pavel Juracek"

Przecież to bez sensu! Jakim krajanem Swifta jest Juracek? Chodzi o to, żeby Jurackowi wybaczyli rodacy Swifta: "niech mi to jego rodacy wybaczą".

użytkownik usunięty
Poprawiacz_napisowy

Google ma poprawiać a nie ty

ocenił(a) film na 9
Poprawiacz_napisowy

Przetłumaczyłem napisy do tego filmu, popełniłem kilka błędów, słusznie wytkniętych. Niech mi to rodacy wybaczą! :)