PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8973}

Psy wojny

The Dogs of War
1980
7,0 5,9 tys. ocen
7,0 10 1 5936
6,5 6 krytyków
Psy wojny
powrót do forum filmu Psy wojny

Genialny !!!

ocenił(a) film na 10

Super film, oglądnąłem nic o nim nie wiedząc, tylko dlatego że nie było nic innego w TV . I się mile zaskoczyłem.
- Fabuła przewidywalna i mało oryginalna ale mimo to wciągająca.
- Nie ma banalnej akcji, jest mało strzelania, za to w drugiej części filmu pojawia się świetnie zrealizowany kulminacyjny atak (choć przyznaję - może nieco przegięty).
- Niezwykły klimat małego egzotycznego państewka i misja oddziału najemników w obaleniu dyktatora - to mocno kojarzy się z grą "Jagged Alliance 2", już wiem na czym się wzorowano przy tworzeniu gry.
- Świetnie zagrał C. Walken
- bardzo pouczające pokazanie realiów dyktatorskich państewek Afryki, zwłaszcza jeśli chodzi o stronę władzy

10/10
może to co teraz napiszę, wiele osób uzna za herezję, ale ten film wydaje mi się równie dobry/przemyślany/klimatyczny co Czas Apokalipsy.

krevek

Zgode sie z Toba pod wzgledem dobrej fabuly i klimatu filmu. Tez mialam podobny przypadek trafienia na ten film co Ty... :] Rowniez polecam (jezeli iteresuje Cie rzad, panstwo, obyczaje Afryki) " Ostatni król Szkocji" tutaj mam z kolei mlodego, po studiach, pragnacego poswiecic swoja pomoc i zdobyta wiedze ludzia trzeciego swiata...Po czasie jednak okazuje sie, ze nie bedzie tak pieknie, jak to sobie wyobrazal...
Wszystko rozgrywa sie za czasow panowania slynnego afrykanskiego dyktatora Idiego Amina, ktory dla zaspokojenia swoich potrzeb, bez skrupulow, mordowal swoj lud i podwladnych..

Polecam !

PS:podobno za mlodych lat byl slawnym niepokonanym bokserem,ktory przegral walke i musial sie pozegnac z kariera ze wzgledu na podeszly wiek...zalamal sie po tym psychicznie..i tak to sie mu podobno odbilo po latach..

krevek

krevek masz absolutną rację!
Ja nie stałem się przypadkowym widzem tego filmu. Po przeczytaniu powieści Fredericka Forsytha i kilku pozytywnych opiniach na temat jej ekranizacji postanowiłem obejrzeć ten film i jak ty oceniam go na 10/10. Ze względu na przejmujący klimat i enigmatyczną postać graną przez Christophera Walkena. Jeżeli nie przeczytałeś książki to zrób to, ponieważ książka jak i film mają ciekawe zakończenia.