szczerze mowiac czesc druga jest lepsza od pierwszej, ktora pomimo znakomitych recencji jest jednak dosc nudnawa i nie wzbudzila we mnie wiekszych emocji, dwojka jezy juz wlosy, a taki powinien byc thiller hitchock jest chyba juz nieaktualny i jego dzielo dzis raczej nudzi w czasach gdzie film musi sporo oferowac zeby przestraszyc
Ja bym się nie czepiała czyjegoś ilorazu inteligencji, tylko raczej po prostu gustu, ewntualnie niedojrzałości, innego rodzaju wrażliwości :) Ja rozumiem, że kogoś Psychoza może nie fascynować... chociaż dla mnie jest to kultowy film i jestem jego wielką fanką...
"Psychoza" to film bardzo złożony, taki nad którym mozna spędzić dużo czasu analizując może nie kadr po kadrze ale scena po scenie i przez to dojśc do wielu interesujących faktów. A bez inteligencji ani rusz ;P
owszem to prawda, ale thiller nie jest tylko do analizowania poszczególnych scen i zastanawiania się nad ich sensem, ale też do straszenia widza, na podstawie tego co piszesz mozna wywrzeć wrazenie ze pierwsza cześć to raczej dramat psychologiczny i studium szaleństwa, nie zaś thiller, a przecież tak nie jest, inteligencja jest ważna, ale nie najwazniejsza przy oglądaniu filmów liczy sie tez zywe reagowanie na fabule, nie tylko chlodna analiza poszczegolnych ujęć
Jakimże to trzeba być grafomanem by uznać ten film za lepszy od filmu mistrza to ja nie rozumiem. Film wybitny, najlepszy thriller wszech czasów, porównać do całkiem niezłej swoją drogą kontynuacji mogą dokonać ludzie którzy w ogóle nie mają pojęcia o kinie. Chciałbym mieć taki gust przynajmniej nie miałbym problemu bo większość filmów by mi się podobała a tak: Psychoza 10/10 Psychoza 7/10.
w swoich opiniach staram sie nikogo nie obrażać, w przeciwieństwie do co niektórych, jak mówią o gustach sie nie dyskutuje, owszem Hitchcock jest wybitnym reżyserem, ale jego filmy są już nieco nadgryzione zębem czasu, nie jestem grafomanem, najpierw sprawdź co oznacza to słowo w słowniku
"Jakimże to trzeba być grafomanem by uznać ten film za lepszy od filmu mistrza to ja nie rozumiem" i tak o to mamy kolejnego snoba filmowego...wspolczuje. P.S. popieram zalozycielke tematu dwojeczka jest ciut ale jednak lepsza od jedynki.
To zdanie tej jest wybitne ""Psychoza" to film bardzo złożony, taki nad którym mozna spędzić dużo czasu analizując może nie kadr po kadrze ale scena po scenie i przez to dojśc do wielu interesujących faktów. A bez inteligencji ani rusz ;P" --> jestem bardzo ciekaw co ty tak analizowales w tym filmie i do jakich faktow doszedles...nie no naprawde niektorzy to nawet w gownie znajda głębie...