PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94309
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Wiele osób nie rozumie jak Ptaki pomogły w rozwoju kina, i jak dobry to film. Nie dziwię się, że dostał tak wiele nagród za reżyserię, bo Hitchcock naprawdę się postarał. Próbuje kamerę porównać do ludzkego oka, i nie wiem czy ktoś zauwarzyl, ale w zaskakujących momentach (np. niespodziwany trup) kamery robi trzy wjazdy. Pierwszy z daleka, zaraz drugi bliżej, i trzeci jako całkowite zbliżenie. Przypomina to zdziwionego człowieka, który żeby uwierzyć trzykrotnie patrzy ze zdziwieniem, a dopiero potem ucieka. Gdy akcja się przyspiesza kamera też porusza się szybciej i mimo, że efekty są średniawe, to i tak film jest ucztą dla oka. Dodatkowo został nakręcony słynną Hitchcockowską metodą " NAJPIERW WYBUCH, A POTEM NAPIĘCIE JUŻ TYLKO WZRASTA" I sprawdza się to znakomicie

DoktorLejdo

Podzielam ocenę, film znakomity.

ocenił(a) film na 10
DoktorLejdo

Oglądnęłam go sobie jakieś 2lata temu i powiem szczerze że na początku się śmiała no bo jak ptaki mogły by być straszne ;P Ale po obejrzeniu filmu doznałam szoku bo naprawdę w niektórych momentach napięcie było tak doskonale wystopniowane że poczułam dreszczyk ;] Gdyby film był zrobiony w lepszej jakości bo niektóre momenty są zbyt sztuczne dałabym 10 ale cóż takie czasy ;D Moim zdaniem ten film przewyższa niektóre superprodukcje !!

ocenił(a) film na 10
olkunka

oczywiscie wiele superprodukcji szczegole dzisiejszych sa wypelnione kiczem

ocenił(a) film na 10
olkunka

Mysle ze przesłanie filmu pozostaje zawoalowane a Hitchcock tymczasem kladzie nacisk na natężenie horroru i przerazajace efekty.

ocenił(a) film na 6
DoktorLejdo

Zgodzę się, że jeśli chodzi o reżyserię, film został zrobiony bardzo dobrze. Jednak napięcia, tego "dreszczyku" nie czułem wcale. Fabularnie film jest do bólu poprawny, a i zakończenie wrażenia nie robi, jednym słowem jest to taki film, do którego już się nie wraca. 7/10 to maksymalna ocena na jaką dzieło to zasługuje.

EzioAuditoreDaFirenze

Ja wg bardzo lubie wszystkie produkcje Hitchcock ja znakomite polecam :)

ocenił(a) film na 10
olkunka

Ja wszystkie procz 3 filmow

ocenił(a) film na 10
olkunka

Ja nawet te nieme lubię szkoda że nie są dźwiękowe

ocenił(a) film na 10
olkunka

Gdyby w taki zabijały w życiu codziennym tak jak w filmie Hitchcocka to by człowiek nie mógł wychodzić na dwór bo z góry czaiłyby się mordercy. Najlepszy film Hitchcock a.