Zauważyłem coś czego nikt wcześniej nie wymienił a mianowicie to że pod koniec filmu Cassy zrobiło się nie dobrze i zwymiotowała, było to nie długo po ucieczce jej i innych dzieci ze szkoły. Mogła się czymś zarazić od ptaków. W trakcie tej ucieczki ucierpiało tylko jedno dziecko które z poważnie okaleczoną twarzą zostało zabrane do szpitala w innym mieście (Santa Rosa lub San Francisco, nie pamiętam) było to wyraźnie powiedziane w filmie. A pod koniec filmu mówią w radiu że ptaki atakują też w innych miastach takich jak San Francisco, Santa Rosa... Przypadkiem jedno z pierwszych wymienionych miast w radiu to to do którego zabrano wcześniej podrapane przez ptaki dziecko. Ktoś zaraz powie że przecież wymienili też inne miasta. No tak ale chciałbym tu przypomnieć że mówili również że większość mieszkańców Bodega Bay uciekła już z miasteczka a zostali jedynie nieliczni. Skoro uciekli, a byli już podrapani, to musieli rozjechać się po okolicznych miastach głównie dużych w nadziei na bezpieczeństwo. I tak zaraza się rozprzestrzeniła bo ku tej teorii się skłaniam. A co do tych dwóch papużek to też nikt nie wspomniał o ciekawym ich zachowaniu a mianowicie że one zaczynały chałasować tuż przed każdym atakiem innych ptaków. Przypomina mi to dawną praktykę z kopalni (nie wiem czy dalej się to stosuje ale chyba nie bo teraz są elektroniczne czujniki) gdzie w kopalni górnicy mieli ze sobą klatkę z kanarkiem który był swoistym "wykrywaczem" gazu (metanu). Jeśli kanarek przestał chałasować (czyli najprawdopodobniej zdechł) to znaczyło że trzeba szybko spieprzać bo w tunelu gromadzi się gaz. Z uwagi na czasy kiedy kręcono film, mogło to być celowe użycie tej praktyki lekko przerobionej na potrzeby filmu. Nie mam tylko pomysłu jak to się mogło zacząć. Te dziwne ziarno którego nie chciały jeść kury nawet pasuje ale z drugiej strony było od dwóch różnych producentów więc nie bardzo. Z kolei trzymając się tych papużek to one mogły być nosicielami wirusa (jest coś takiego w rzeczywistości że ktoś może być nosicielem śmiertelnego wirusa który zabija innych zarażonych ale nosiciel będzię prawie zdrowy) tylko że słowa marynarza temu przeczą bo w restauracji powiedział że ptaki zaatakowały jego łódź jakoś tydzień przed przyjazdem Melanie i papużek do Bodega Bay a to by znaczyło że wszystko zaczeło się tak naprawdę jeszcze przed akcją filmu, może gdzieś na morzu? Albo za morzem. Ktoś wie czy i gdzie odlatują do ciepłych krajów mewy żyjące w Bodega Bay?
Tropikalna wyspa nie daleko Bodega Bay to Hawaje. Czyżby to stamtąd przyleciały zarażone mewy?
Miasta wymienione w filmie, atakowane przez ptaki od najstarszych ataków: Santa Cruz; Nieznane miejsce na morzu; Bodega Bay; Sebastopol; Santa Rosa; San Francisco. Ciekawie to wygląda na mapie.