PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94309
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

SPOILERY! Co do zakończenia właśnie, również troszkę się zawiodłem, bo nie przedstawia Ono dosłownie nic. Pytanie do Was, jak myślicie, bo było przyczyną agresji ptaków właśnie na Bodega Bay? Para papużek nierozłączek? A może, jak mówiła rozhisteryzowana matka w restauracji, że winna jest główna bohaterka i Ona sprowadziła nieszczęście? Ciężko doszukiwać się powodu inwazji gdzie indziej - na początku filmu akcja rozgrywa się w San Francisko i tam jest scena, jak główna bohaterka spogląda na ptaki, które zbierają się tłumnie na placu. Wzbudza Jej to zdziwienie już wówczas, niemniej inwazja nie odbywa się w San Francisko - ptaki lecą za Nią aż do Bodega Bay. Pytanie tylko - dlaczego ptaki lub bohaterka miałyby być powodem Inwazji? Jaki powód? Czy istnieje w ogóle jakakolwiek namiastka racjonalnych przypuszczeń co do odpowiedzi na te pytanie? Ciekaw jestem, co Wy o tym sądzicie. :)

BastradPL

Wydaje mi się, tak jak Tobie, że powodem są uwięzione w klatce ptaszki. Nawet się spodziewałem, że pod koniec wypuszczą je z klatki i inwazja się zakończy.