PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=184532}

Pułapka

Hard Candy
2005
7,0 45 tys. ocen
7,0 10 1 44816
6,7 14 krytyków
Pułapka
powrót do forum filmu Pułapka

Bardzo słabo wyreżyserowane, widać w temacie potencjał, ale dla mnie bardzo
wszystko formalnie zrealizowane - no ale czego się spodziewać po takim reżyserze - że
dojdzie do jakiegoś drugiego dna ;]
Scenariuszowo to może nie leży koncept, jak co niektóre dialogi. Szczególnie tej młodej,
która brzmi jak wujek z wąsem z prawymi poglądami, a nie jak jakakolwiek ofiara, ale
fałsz wyczuwalny jest ciągle, dlatego trudno się wkręcić, bo widz nie czuje żywych ludzi,
tylko ich koncepty i słowa scenarzysty.
Czuje niedosyt, ale chyba każdy się ze mną zgodzi, że gra Ellen Page bardzo dobra i
warto obejrzeć choćby dla niej.
Co do zdjęć to czasami bardzo przyjemnie się patrzy na kadry, choć czułem dyskomfort
niekonsekwencją obrazu oraz zmianami kolorystyki gdzie jedna scena pokazana jest w 3
gamach czasami ;/ to chyba tyle.
Pozdrawiam

ps. ale może za dużo wymagam, w końcu to produkcja z USA więc jest to tylko film, a nie
poszukiwanie prawdy o człowieku...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
zbyncom

Może ta młoda faktycznie trochę wkurzała jednak jak na film o jednym wątku i praktycznie 2 aktorach co oczywiście mogłoby być nudzące przypadł mi go gustu ;)

ocenił(a) film na 6
aggeta

Racja, nie dość że minimalizm w tym co mówisz to jeszcze dość "mały" jak na warunki USA budżet jest zaletą tego filmu

ocenił(a) film na 6
zbyncom

Mam identyczną opinię o tym filmie, choć argumentuję ją czymś zupełnie innym, na co jak widzę chyba nikt nie zwraca uwagi.. Nie słabymi dialogami, niczym ze strony technicznej filmu, te aspekty nie mają tutaj dla mnie żadnego znaczenia. Minimalizm w filmie ktoś mówi. No właśnie że nie. Zarys fabuły sięga zdecydowanie zbyt daleko. Po co do cholery sprawa tego wydumanego morderstwa z przeszłości? Żeby nas upewnić że mężczyzna jest rzeczywiście czarnym charakterem.. A samo to że jest pedofilem nie wystarczy?? Pytam się, czy sam fakt że jest on pedofilem jest dla kogoś niewystarczający? Musi on dopiero kogoś zabić i zgwałcić, by być winnym? Zdjęcia trzymane w ukryciu były dla mnie wystarczającym powodem, innych mi nie trzeba. Oparta na tym fragmencie scenariusza rozgrywka na tle psychologicznym miedzy młodą, zdesperowaną dziewczyną "po przejściach" a pedofilem, z wyglądu bezbronnym, wzbudzającym litość, jednak w rzeczywistości próbującym sprytnie zmanipulować swoją przeciwniczkę, byłaby obrazem wartościowym. Dodanie nam do tego wątku sensacyjnego, w postaci tamtego morderstwa, czyni z całej historii od razu tani kryminał. Bardzo tani..
Jednak potencjał jak mówisz był, również wystawiłem 6/10..