Chyba coś ci się pomieszało w głowie. Przepraszam, ze tak piszę, nie mam na celu ciebie urazić, ale to jest po prostu nieludzkie. Zapakować faceta do więzienia i niech sobie przemyśli co robił (jeśli przeżyje w tym więzieniu, ale to inna sprawa). Torturowanie z takim skutkiem końcowym jest zwyczajnie chore i choćby to był najgorszy łotr tego świata nikt nie zasługuje na coś takiego. Możesz polemizować, z chęcią poznam twoją opinię, a nie tylko jedno rzucone w powietrze twierdzenie.
Moze i to jest nieludzkie. Ale wiem ze tai czlowiek sie nie zmieni. Pedofil pozostanie pedofilem do konca zycia, niezaleznie od tego jaka kare poniesie. Ok moze trafic do wiezienia ale to jest najlzejsza kara. A kto utrzymuje wiezienia i takich ludzi jak nie my? Przeciez na to ida nasze podatki.
A wyobraz sobie jak czuje sie takie dziecko. Przeciez ono do konca zycia ma psychike zryta i to przez ludzi ktorzy nie mieli swiadomosci jaka krzywde wyrzadzaja i nigdy nie beda tego swiadomi, chocby nie wiem jak byli zresocjalizowani. Dlatego zawsze bylam za przywroceniem kary smierci i nie zmienie zdania.
Zastanawia mnie skąd w ludziach tyle nienawiści. Czy więzienie jest najlżejszą karą? Czy kara śmierci jest rzeczywiście cięższa? Czy wydaje ci się, że gnić w więzieniu całe życie jest lepsze od śmierci? Według mnie nie.
Płacimy podatki, z których utrzymywane są więzienia, a więc nie chodzi o sprawiedliwość i moralność tylko ekonomię? Co się bardziej opłaca? Utrzymywanie faceta przez 25 lat czy zabicie go? Oczywiście to drugie, ale ja jestem zdecydowanie przeciwnikiem takiego wymiaru kary z wiele powodów. Po pierwsze nie czuję się upoważniony do decydowania o czyimś życiu i śmierci. Posadzenie kogoś do więzienia jest metodą wynikającą z konieczności odseparowania danego człowieka od reszty społeczeństwa, jako że zagraża on zdrowiu bądź życiu innych obywateli. Zabicie go jest pójściem na łatwiznę. To dbanie o własną wygodę, a nie bezpieczeństwo. Każdy człowiek ma swoją godność nawet jeśli jest skończonym zwyrodnialcem. Zamordowanie go to po pierwsze nierespektowanie ludzkiej godności, po drugie zrównanie się z nim do jednego poziomu.
Jesteś zwolenniczką kary śmierci, ale czy zabiłabyś skazańca własnymi rękami? Jeśli popierasz jego śmierć to jest to równoznaczne z zaakceptowaniem własnoręcznego wykonania wyroku. Ale przecież wtedy byłabyś nikim innym jak morderczynią i kółko się zamyka.
Jeśli mówimy o sytuacji z "Pułapki" to czy za same patrzenie powinno dostać się stryczek? Czy to znaczy, że gdańscy uczniowie patrzący na molestowanie swojej koleżanki powinni zawisnąć?
No i pozostaje kwestia stanu psychicznego każdego pedofila. Pedofilia jest zaburzeniem psychicznym, dewiacją seksualną. Nie wiem dokładnie jak to jest ujęte prawem, ale czy postępowanie ludzi z zaburzeniami psychicznymi ocenia się tą samą miarą co ludzi zdrowych? Swoją drogą bohater filmu cierpiał raczej na efebofilię, ale mniejsza z tym. Żeby wszystko było jasne, ja w żadnym wypadku nie bronię pedofilów, ale wydaje mi się, że respektowanie godności człowieka jest na tyle ważne, aby nie zabijać go w męczarniach. Tyczy się to zarówno godności skazańca jak i kata.
P.S. Kary śmierci na szczęście w Polsce nie będzie. Jeden z plusów członkostwa UE.
Zauwazylam ze caly czas (moze i nieswiadomie) stajesz w obronie pedofilow. Nawet nie wspomniales o molestowanych zieciach. Nie wiem, moze i nie jestes wrazliwy na krzywde jaka im sie wyrzadzilo, ale wyobraz sobie jakby Twoje dziecko spotkalo cos takiego. Nie zmienilbys pogladaw? Watpie.
Napisałem: "Żeby wszystko było jasne, ja w żadnym wypadku nie bronię pedofilów..."
Jakby mojemu dziecku wyrządzono taką krzywdę to zmieniłbym poglądy, jest jednak jedno spore "ale". Zmieniłbym poglądy pod wpływem emocji, gniewu itd. a nie racjonalnego myślenia. Stąd się biorą zabójstwa w afekcie. W prawie i sprawiedliwości (bez skojarzeń) nie ma miejsca na emocje, liczą się fakty.
"Czy to znaczy, że gdańscy uczniowie patrzący na molestowanie swojej koleżanki powinni zawisnąć?"
Może to będzie troche nie na temat, ale skoro już nawiązałeś do gdańskiej tragedii to czy sądzisz, że klasa, czyli ci którzy tylko patrzyli i nic nie robili, nie są winni?? Ba! Nawet jest jakiś taki artykuł prawny, że ten który widzi przestępstwo i nie reaguje jest współoprawcą i ja się z tym zgadzam!
Oczywiście uważam, ze cała klasa powinna za to beknąć, ale dyskusja toczy się o tym jak surowy ma być wymiar kary. Na pewno nie stryczek dla klasy gimnazjalistów.
Też uważam, że chyba śmierć to dla nich by było za dużo (zresztąto i tak nie możliwe w naszym kraju). Ja poprostu chciałam mieć jasność.
pedofile zasluguja na cos takiego! i jaka szkoda, ze jednak nic mu nie odciela...
Jasne, zgadzam sie w 100% !!!
A np. wyrodnym matkom co wyrzucają noworodki w workach foliowych do śmieci powinno się PUBLICZNIE wycinać macicę ze wszystkimi przydatkami żeby drugi raz taki dramat sie nie powtórzył. A złodziejom ucinać ręce. A dzieciakom co się drą pod blokami po nocach poucinać języki. Popieram jeszcze raz !!!
Film bardzo mi się podobał, barrrdzo.
No właśnie!
(Jak by ktoś nie wyczuł to mój poprzedni post to był sarkazm oczywiście. To mi pierwsze przyszło do głowy po przeczytaniu wypowiedzi Mada czy kazuhik.)
Jakoś nikt z was nie bierze pod uwagę że pedofilia to choroba psychiczna... Skoro już tacy chętni jesteście do publicznego znęcania się i kastracji to zastanówcie się czy do jej wykonania zdolni są zrównoważeni psychicznie ludzie.
Ja to biorę pod uwagę i wspomniałem o tym w jednej z moich wypowiedzi wyżej:) Zgadzam się z tym co napisałeś.
A moim zdaniem przestępcy nie powinni być w ogóle karani. I nie powinno być więzień, poprawczaków, izb wytzeźwień, szpitali psychiatrycznych, oddziałów zamkniętych, policji, wojska, sądów. Ale by była wtedy sielanka.