Pułapka

Hard Candy
2005
7,0 45 tys. ocen
7,0 10 1 44971
6,7 13 krytyków
Pułapka
powrót do forum filmu Pułapka

Chory film. ehh, rezyserom naprawde brakuje pomyslow juz na fabule. "za co tu by sie wziasc, czego jeszcze nie nakrecilismy? wiem, za pedofilow sie wezmiemy, to taki nosny temat teraz."
Jakos ogladajac ten film jednak bylem po stronie pedofila. bo czy ona byla lepsza od niego? swoje rzadze, zlosc, gniew zamienla w czyny,i tak jak on posunela sie do zbrodni. czy mozna usprawiedliwic zabijanie w imie wyzszych intecji? dziewczynka-superbohater walczacy ze zlem? przyznaje, aktorzy dobrze graja, zwłaszcza Hayley Stark, ale i tak jej postac jest zbyt dojrzala jak an 14 lat (chyba, ze w rzeczywistosci ma o wiele wiecej lat, tak przynajmiej z 20).ale jakos to umoralnianie na sile do mnie nie przemawialo. kolejny film ktory nic nie wnosi pozostawia tylko niesmak, nie pomaga wcale rozwiazywac jakze ciezkiego tematu jakim jest pedofilia. podczas seansu tego filmu mialem odczucie, ze gdyby jeff - ofiara stal sie jeffem-katem i przywalil tej melej to wcale bym sie nei obrazil, a nawet mailbym satysfakcje. no ale coz, agresja rodzi agresje. i tylko to po tym filmie pozostalo. no i jakos bede musial sobie poradzic z faktem pojawienia sie na koncu tak znakomitej piosenki jaka jest angel zespolu blondie redhead. moze uda mi sie sluchac tego kawalka bez skojarzen z tym filmem. zapomniec - to dobre slowo na zakonczenie.

ocenił(a) film na 8
Godsmak

Zgadzam się z Tobą, ale w niektórych ujęciach (kajstracja!!!!) aktorstwo było takie beznadziejne, że aż nie dało się wytrzymać bez śmiechu. To, że film jest chory, zgadzam się. Ale przyznaj, przytrzymuje w fotelu. Ja szczerze też byłem po stronie pedofila, chciałem żeby pod koniec filmu udusił ją tymi nogami albo on ją powiesił.... Bosh, ta dziewczynka jest gorsza niż Lecter!!! Ale świetnie gra, Jeff trochę gorzej, ale też nie mam większych zastrzeżeń. No i dzięki temu filmowi odkryłem Goldfrapp. "Hayley" (w końcu nie wiadomo jak ma na imię) nie wie co traci...

ocenił(a) film na 8
dKc

Gorsza niż Lecter? Nie przypominam sobie, żeby konsumowała smażony, ludzki mózg... a swoją drogą - film bardzo dobry - 8/10.

Godsmak

Faktycznie chory film, twórcy każą nam się utożsamić z pedofilem, gdyż to on tu jest ofiarą, a ja za bardzo nie mam na to ochoty, widzę tu jedynie chęć zaszokowania znudzonego widza, który już wszystko w kinie widzał, teraz otrzymuję nastoletnią psychopatkę, która maltretuję i doprawdza do samobójstwa pedofilów, osobiście to mogłoby być dobre, gdyby nie cały ten dydaktyczny ton, całe to bicie piany na super poważnie, bo naprawdę z takiego materiału nie da się zrobić filmu dydaktycznego, a co najwyżej czarną komedie, ale na dystans do tak chorego tematu nie ma szans w holywood.

ocenił(a) film na 10
Godsmak

Mnie też szkoda było tego pedofila aczkolwiek zasłużył na to ;] wg mnie pedofile powinni mieć do czynienia z takii nastolatkami ;))) ale odważnymi , nie skrytymi.
Aktorka grająca Hayley ma naprawdę 19 lat, lecz uwierzcie mi, że są dzieciaki 13-letnie,14-letnie itd. są psychicznie doroślejsze i myślące poważnie.
Dziewczyna rzeczywiście przesadzała, ale rodzi się pytanie : czy gdyby ktoś dorwał wasze dziecko , wasze oczko w głowie, to nie postąpilibyście tak samo? Hayley robiła to po to aby więcej krzywdy dziewczynkom nie robił, i słusznie. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Godsmak

Godsmak napisał:
"...bo czy ona byla lepsza od niego? swoje rzadze, zlosc, gniew zamienla w czyny,i tak jak on posunela sie do zbrodni. czy mozna usprawiedliwic zabijanie w imie wyzszych intecji?..."

a czy mógłbyś mi powiedzieć, w którym momencie ona go zabija bo chyba musiałem usnąć w trakcie seansu...chociaż wątpię bo film naprawdę trzyma w napięciu! jak dla mnie 9/10.
pozdrawiam

krotens

"a czy mógłbyś mi powiedzieć, w którym momencie ona go zabija "

ponoc zawiazanie komus petli na szyji to takze morderstwo :)
pozdrawiam