sie wybiera na TarantinoNOC ? Chyba każdy fan powinien. Wreszcie zobacze Pulp Fiction na duzym ekranie :)
OOOOOOOO W MORDE! O MATULU, NIE WIERZĘ! UMARŁEM I TRAFIŁEM DO RAJU!
http://multikino.pl/pl/wydarzenia/wybrane/enemef-tarantinoc-z-premiera-django/
Stary podaj mi numer Twojego konta żebym mógł Ci się odwdzięczyć, bo pewnie bym przegapił te wydarzenie.
Niestety, pisałem do organizatora w sprawie tłumaczenia filmu. Nie będzie to kultowa wersja Elżbiety Gałązki-Salamon, a tłumaczenie Justyny Gardzińskiej – ktoś w ogóle zna tę panią lub jej wersję?
W sieci udało mi się znaleźć informację, że jej wersja tłumaczenia „Pulp Fiction” zrobiona została na potrzeby DVD dołączonego do miesięcznika „Premiery” – może ktoś ma tę płytę. Na stronie z napisami także można pobrać tę wersję, ale że nie jestem maniakiem „Pulp Fiction” i nie oglądałem wersji Elżbiety Gałązki-Salamon, nie mogę się na ten temat wypowiedzieć. Liczyłem jednak na możliwość obejrzenia „kultowego tłumaczenia” na dużym ekranie.
Nie ma czegoś takiego jak tłumaczenie Tomasza Knapika, on tylko jest lektorem. Widziałeś kiedyś film w kinie z lektorem? Poza pokazami specjalnymi na żywo, jest to niespotykane. A pani Justyna Gardzińska, owszem, jest także lektorem telewizyjnym, ale w przypadku „Pulp Fiction” jest autorem tłumaczenia – czytaj: napisów.
Tłumaczenie pani Justyny Gardzińskiej, niedoceniane zresztą, nie zostawia prawie suchej nitki po dobrym tłumaczeniu pani Elżbiety Gałązki. To znaczy - tłumaczenie pani JG jest nieporównywalnie ostrzejsze od tłumaczenia pani EG, które słynie głównie z "jesieni średniowiecza", a przy tym mające w sobie fajną nutę czarnego humoru. Kto oglądał Pulp Fiction na Filmboxie gdzie czytał pan Piotr Borowiec (lub posiada dvd z wydania Filmboxu) ten już to wie. Pozdrawiam:)
O, tutaj próbki podam:
- youtube. com/watch?v=Uc8DkO8CDf8
- youtube. com/watch?v=frmUmv3VqD4 (przed com dałem spacje bo linka nie chciało zaakceptować)
Ja poznałem ten film z jej tłumaczeniem i dla mnie to "kultowe" jest żenujące, przy tłumaczeniu pani Justyny płaczę ze śmiechu za każdym razem :D Serdecznie polecam