PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 702 tys. ocen
8,3 10 1 702045
9,2 106 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

Zastrzyk w serce

ocenił(a) film na 6

Pewnie już były podobne tematy, ale i tak zapytam.
1.Czy w rzeczywistości robi się takie zastrzyki w serce ze strzykawką z adrenaliną? Czy robi się to przez skórę czy operacyjnie na gołym sercu?
2.Czy igła przebiłaby mostek, mięsień i serce?
3.Czy takie wbicie igły nie zabiłoby osoby?
4.W ogóle czy takie coś jest realne czy to wymysł reżysera?

Sorry, ale ta scena mnie przeraża zawsze jak ją widzę i stąd moje pytania...

Axel

czyżbyś chciał się dowiedzieć czegoś ważnego dla ciebie czy tylko tak porostu pytasz

użytkownik usunięty
Axel

1. Można zrobić to prosto w serce, ale można też w dożylnie (tak się najczęściej robi, ale w filmie musi być dodatkowa dramaturgia, prawda?)
2. Duża igła wbita z odpowiednią siła przebije powłoki, mostek i serce.
3. Ryzyko zawsze jest, ale generalnie nic nie powinno się dziać złego
4. Odsyłam do 1.

ocenił(a) film na 6

Dziękuję za udzielenie tych odpowiedzi. Zaspokoiło to moją ciekawość ale scena pewnie nadal będzie mnie przerażać, brrrr!

użytkownik usunięty
Axel

Ilekroć oglądam tę scenę i widzę Mię ockniętą z tą wbitą strzykawką, zawsze mam ciarki:)

Dodam jeszcze coś (ciekawostka dla Axel'a). W momencie kiedy następuje zatrzymanie krążenia należy wstrzyknąć adrenalinę prosto w serce - z taką własnie sytuacją mieliśmy do czynienia w Pulp Fiction. Z tego co wiem, Slash z Guns'N'Roses i Michael Jackson też kiedyś dostali taki zastrzyk (ale nie wiem, czy akurat z adrenaliną). Także niekiedy psom podaje się narkoze drogą dosercową przy eutanazji. Zatrzyk proste w serce, więc jest możliwy (ale równie dobrze można podać dożylnie). Pozdrawiam.

Stella182

Jak się ćpa i chleje za dużo to zgon murowany albo zapaść! Dostaniecie abstynentami i nie oglądajcie filmów amerykańskich durnych!
Jestem zdania, ze nie ma sensu ćpunów i pijaków reanimować - selekcja naturalna powinna być i służba zdrowia zaoszczędzi! czasem nawet karetce się przyjechać nie che, a podatki się płaci! Jestem sanitariuszem już 13 lat to wiem co piszę!

ocenił(a) film na 9
aniolek1234

z Bogiem.

ocenił(a) film na 10
aniolek1234

to się nazywa minąć z powołaniem : D to zupełnie tak jak nauczyciel akademicki, który jest przekonany, że nie po to się całe życie uczył, żeby się dzielić wiedzą z głąbami!

użytkownik usunięty
Stella182

Niewiadomo, czy Mia miała rzeczywiście zatrzymanie akcji serca.

Stella182

W momencie kiedy następuje zatrzymanie krążenia należy wstrzyknąć adrenalinę prosto w serce
XXXXXXXXXXXX
jak jest zatrzymanie krążenia - to zastrzyk dożylny nie ma sensu
jest też "śmierć kliniczna" - więc nie można pacjentowi zaszkodzić (zabić człowieka)
natomiast w "Pulp fiction" po przedawkowaniu jakiegoś narkotyku nie było zatrzymania akcji serca - apelowali do "Umy Thurman" żeby nie zasypiała (czyli krążenie było)

w serialu dokumentalnym "Śmierć na 1000 sposobów" ("1000 ways to death") pokazali kiedyś przypadek dziewczyny, która leżała na łóżku na plecach z wbitymi igłami do akupunktury z przodu ciała, zadzwonił telefon komórkowy - dziewczyna chciała sięgnąć po telefon komórkowy leżący na szafce obok, straciła równowagę i upadła na podłogę twarzą w dół
jedna z igieł do akupunktury wbiła się jej w serce i dziewczyna umarła
a współczesne "igły" do akupunktury to zdaje się cienkie stalowe druciki...

ocenił(a) film na 9
Axel

No właśnie na wikipedii nic nie wyczytałem ale już to widziałem w jednym serialu i w jednym filmie. Przy wstrząsie wywołanym orzeszkami :P.
Tylko to był serial komediowy i film komediowy.
Ale coś w tym musi być skoro motyw ten często występuje.
No i pewnie to jest zarezerwowane dla osób doświadczonych...

ocenił(a) film na 9
Axel

Ok znalazłem skąd wytrzasnął to Tarantino:
"W Pulp Fiction znajduje się wiele odwołań do innych filmów. Tarantino, który pracował kiedyś w wypożyczalni kaset video, znał dobrze wiele starych filmów jeszcze przed nakręceniem Wściekłych psów."
" W filmie dokumentalnym Martina Scorsese Amerykański chłopak (1978) Steven Prince opowiada o tym, jak wstrzyknął przyjacielowi adrenalinę. Zaznaczył na jego klatce piersiowej czerwonym markerem znak, po czym wbił długą igłę prosto w serce – jego przyjaciel natychmiast odzyskał przytomność. "

ocenił(a) film na 10
Axel

Ciekawostka: Nicky Sixx z Mötley Crüe został uratowany właśnie w taki sposób, a akcja stała się inspiracją do napisania piosenki "Kickstart my heart".