a co moze zainteresowac zlodzieja w barze? co moze chciec wielki boss? Co ma jaskrawy zolto-brazowy kolor? Podpowiem, jest do jeden z pierwiastkow, metal.
jest wiele teorii na ten temat, ja od kiedy obejrzalem wywiad z Quentinem Tarantiono na CNBC nie mam już wądpliwości... mistrz powiedział : "w walizce znajduje sie żarówka i akumulator" a tak na powaznie to myśle że są w niej diamenty Wściekłych Psów
Mistrz powiedział też "W walizce znajduje się to, co każdy chciałby, żeby się znajdowało". Czy to nie wystarczy? Mi tak :)
pewien gość, Rafał Donica - DUX napisał:
"Kiedyś o uszy obiła mi się ciekawa teoria na temat walizki, którą mieli odebrać Vincent i Jules tym łebkom, których wystrzelali jak króliki. Teoria ta mówi, że w walizce zamknięta jest... DUSZA Marcellusa!
a "dla niewiernych" garść dowodów:
- Walizka ma ustawiony szyfr na 666, a to jak wiemy liczba Szatana
- Marcelus ma na karku plaster, a duszę podobno wyjmuje się przez nacięcie na karku
- Gdy Vincent otwiera walizkę jest oczarowany, gdy Pumpkin w restauracji spogląda do walizki, mówi: "Czy to jest to, co myślę?" (Jules twierdząco kiwa głową) Pumpkin po chwili dodaje: "to jest piękne". Ponoć dusza ludzka jest właśnie czymś tak niewymownie pięknym, że w żaden sposób nie da się tego wyrazić. Dlatego widz nie ma okazji zajrzenia do walizki i widzi tylko jasność z niej emanującą..."
kolejna powszechnie znana teoria, ale na dobrą sprawe mogli by się zachwycać tak samo czymkolwiek innym
zabieg reżyserski był jasny i oczywisty, no i tu Shalafi ma rację, jest tam to co chcemy by było, dla mnie są to diamenty Wściekłych Psów, i zdania nie zmienię, ale dla kogo innego może to być dusza marsellusa, lub złoto, wszyscy mamy rację, bo tarantino pozwolił nam w ten sposób współtworzyć film