PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 705 tys. ocen
8,3 10 1 705441
9,2 83 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

pulp fiction jest genialny............ale nie kazdy ma przeciez dobry gust poczucie humoru wyczucie i w ogole nie kazdemu musi sie wszystko podobac dla mnie geniusz klasyka kult:)

ocenił(a) film na 10
szynalka

PF rządzi! Oglądając go ma się wrażenie, że nie ma się do czynienia z "kolejną mającą się podobać widzowi amerykańską produkcją", ze zgranymi schematami, z widocznym podziałem na dobrych i złych itp. Tutaj gangsterzy są pokazani jako zwykli ludzie, którzy zeszli w życiu na złą drogę (kwintesencją jest przemiana Jules'a). Ktoś zapyta - "a dlaczego gangsterzy? Dlaczego główni bohaterowie są źli, dlaczego zabijają, przeklinają, ćpają itp. itd. Przecież to niemoralne, to deprawujące!..." Odpowiadam: a gdyby bohaterami byli zwykli poprawni praworządni i przyzwoicie się wysławiający obywatele, to czy ten film stałby się kultowym? Właśnie na tym polega geniusz Tarantina - łamie wszelkie zasady! Z najlepszych motywów z kina klasy A, B i C tworzy własny filmowy kogel-mogel i zarazem udaje mu się w nim zawrzeć uniwersalne wartości. Oglądając PF ma się do czynienia z prawdziwym filmowym arcydziełem.

szynalka

Zgadzam się. "Pulp Fiction" jest arcygenialny...