PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7292}

Purpurowe rzeki

Les rivières pourpres
2000
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 35715
5,8 4 krytyków
Purpurowe rzeki
powrót do forum filmu Purpurowe rzeki

niemal genialną "Nienawiść" z fenomenalną rola młodego Cassela i udział Reno w tym przedsięwzięciu, postawiłam poprzeczkę wysoko. Chyba za wysoko. Jest tu dziwna atmosfera uniwersyteckiego miasteczka, które wydaje się zbyt sterylne, jakby z innego świata. Są intrygująco okaleczone ciała. Jest powoli odkrywana idea stworzenia elitarnej społeczności. Ale za mało się dzieje między Reno a Casselem - obaj są tak charyzmatyczni, że zasługują na wyjątkowe role. Kassovitzowi zabrakło pomysłu w tym zakresie.

ocenił(a) film na 9
killashandra

a mnie urzekła ta atmosfera
dawno nie ogladałem tak tajemniczgo francuskiego filmu. Scenariusz był na całkiem dobrym poziomie i muszę też przyznać, że jak dla mnie to ogarnięcie takich dwóch osobowości jak Reno i Cassel wyszło Kassovitzowi bardzo sprawnie. Ja spodziewałem się mniej, a dostałem sporą dawkę satysfakcji, choć zastrzegam, że filmu o którym napisałaś na poczatku nie widziałem.

ocenił(a) film na 7
IvanH

Moja krytyczna ocena
pary bohaterów wynika - na pewno - ze wzrastających wymagań. Jednak gdybyś znał "Nienawiść", to wiedziałbyś, że rolą w tym filmie Cassel postawił sobie poprzeczkę bardzo wysoko. O rolach Reno nie wspomnę, bo jego nieprzeciętny talent to rzecz oczywista.