PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=147262}

Pusty dom

Bin-jip
2004
7,7 23 tys. ocen
7,7 10 1 22785
7,2 19 krytyków
Pusty dom
powrót do forum filmu Pusty dom

Możecie podać swoje interpretacje, nie wiem czy dobrze rozumiem film. Nie mam też pewności co do
niektórych często pojawiających się motywów - kijów golfowych, spryskiwania kwiatów i ukrywania
obrazów/naklejania papierowych oczu. Jak to rozumiecie?

ocenił(a) film na 10
Mowila_ze_ma_18

zaklejenie oczu czyli ślepota? nie widzi czegoś ważnego? mrówka86 ma bardzo ciekawą interpretacje: "To, że waga była popsuta, można to powiązać z bohaterką - jest nieszczęśliwa, bita i zastraszona i podporządkowana mężowi. Przychodzi chłopak i naprawia wagę i ingeruje w życie bohaterki, karci jej męża i szuka sprawiedliwości prowadząc tym samym do jeszcze większych starć małżeńskich. Kobieta później wagę psuje,ale gdy oboje bohaterów staje na niej, licznik wskazuje 0.
Jest to yin-yang równowaga pomiędzy "dobrem" i "złem", Ona jest szczęśliwa, choć żyje z niekochanym mężem, ten jej nie bije, ale i nie walczy już z Bohaterem filmu, On jest szczęśliwy, bo nadal jest anonimowy i żyje w ukryciu z ukochaną kobietą. Oboje znaleźli równowagę którą dosłownie choć metaforyczne ukazuje waga. Balansują na "0"-rze i wszyscy wydają się być zadowoleni w tej nienaturalnej sytuacji w której się znaleźli."

ocenił(a) film na 10
Ruby_in_Gold

autorko wątku, czasem warto poczytać wcześniejsze komentarze, Oto co znalazłam: "zauwaz ze wszystko odbywa sie bez slow, wiec wchodzenie tej pieknej kobiety na tor lotu pilki, ma dwa znaczenia;
plytkie: poprostu "nudzi" ja to i chce aby juz przestal zeby mogli sobie pojechac porobic cos innego, a zarazem glebsze poniewaz prowokuje (choc niecelowo) go do wybuchu zlosci a on nic - buddyjska madrosc - probuje dalej a jak natura (kobieta) mu nie pozwala to spelnia zyczenie dziewczyny i jedzie z nia zarazem pokazujac tym samym, ze nie jest agresywny, nigdy jej nie skrzywdzi, jest pieknym wewnetrzne czlowiekem i razem tworza czysta piekna pelna milosc." A spryskiwanie kwiatów to powiedziałabym że to normalna codzienna troska o przeczy które nas otaczaja, może to miało obrazować miłość i czułość jaką miał w sobie główny bohater

ocenił(a) film na 4
Ruby_in_Gold

Chyba będę musiał jeszcze raz obejrzeć ten film. Wielu rzeczy nie dostrzegłem :/ serdeczne dzięki

ocenił(a) film na 10
Mowila_ze_ma_18

"Naprawde warto przebić przez komentarze typu "fajny film, ale dziwny" albo "polecam, obejrzyjcie" (czasem się zastanwiam po co ludzie zakładają nowe watki, żeby napisać 3 słowa, jakby nie można tych 3 słów napisiać w już istniejącym, potem jest 130 wątków pod filmem z czego tylko kilkanaście coś w nosi do dyskusji o danym obrazie)

ocenił(a) film na 10
Ruby_in_Gold

Znalażłam taka wypowiedź Kim-Ki Duka :

"Nigdy nie rozumiałem fenomenu golfa. Co pana w nim pociąga?

Lubię to, co czuję, gdy gram w golfa. Precyzyjne uderzenie piłki wymaga ogromnej koncentracji – umysł i ciało muszą być całkowicie zestrojone ze sobą. Często też myślałem nad tym, że kij golfowy mógłby stać się instrumentem przemocy. Zwłaszcza kij „3-Iron”, którym trudno bardzo trudno wcelować w piłkę, zaś gdy to się już uda, leci ona prosto, zamiast zakręcać, jak to jest w przypadku innych kijów. Można nim także zabić człowieka, gdyby odpowiednio uderzyć."

Czyli może po przez grę w golfa reżyser chciał pokazać, że bohater jest w stanie sie skupić do tego stopnia, żeby osiągnąć ten stan transcedencji...

ocenił(a) film na 2
Ruby_in_Gold

Wygląda na to, że wszystko można sobie interpretować w dowolny sposób.

Mowila_ze_ma_18

Wszystko mogę jakoś zinterpretować, natomiast nie pojmuje motywu umieszczenia piosenki arabskiej królowej kiczu w koreańskim, artystycznym filmie...

ocenił(a) film na 6
cumartesi

właśnie. Mnie ta muzyka najbardziej nie pasowała, a nawet irytowała.