Czy mógłby mi ktoś polecić filmy Azjatyckie? Ostatnio obejrzałem Pusty Dom, Oldboya, A Moment To Remember, Bad Guya, Slim Till Dead i inne i nie mam dość, wręcz przeciwnie chcę więcej. Zakochałem się w kinie Azjatyckim (Japoński, Chińskim, Koreańskim...) i muszę odkrywać i oglądać inne dzieła z tamtych zakątków świata. Nic nie może się równać z kinem Azjatyckim, te filmy to istne arcydzieła, jeszcze nic mnie tak nie poruszyło jak filmy z Azji a zwłaszcza te, co wymieniłem.
Ja równiez bardzo lubię kino azjatyckie. Bardzo polecam: "Wiosna, lato, jesień, zima i...wiosna", "The Isle", "Nobody knows", "Samaria", "Suzhou River", "Lalki","2046", "All about Lily Chou Chou", "Upadłe anioły", "Kikujiro", "Spragnieni miłości"
Na początek tak. Oczywiście także Park Chan-wook, Chen Kaige, Takashi Miike, "Vibrator" Ryuichi Hiroki też jest super. Nie pomijając takich klasyków jak Ozu, Kurosawa, Nagisa Oshima itp.
Masz swietny gust. Niestety nie wszystkie tytuly udaje mi sie zdobyc.
A co z Hero? Nie dorzuciłbys do tej listy?
Albo Zawiescie czerwone latarnie.
Dzięki. Nie sugeruj się fotką, jestem dziewczyną. Owszem "Zatoichi" też, "Zawieście czerwone latarnie"owszem, nad pięknym wizualnie "Hero" bym się trochę zastanawiała, ale ze względu na wspomniane piękno wizualne i wątek kaligrafii mogę dodać do tej listy. także koreański "Flower Island" bardzo mi się podobał.
Widzę, że też lubisz kino "Muranów". Byłeś może w Cieszynie, na festiwalu? Tam odkryłam kino koreańskie
W Cieszynie nie byłam. A Muranów tak, bardzo lubię, już choćby ze względu na nienumerowane miejsca ;)))
Oldboya i 2046 ogladalam wielokrotnie wlasnie w Muranowie.
Mają też moją ulubioną herbatę Morgentau.
Aczkolwiek paniena w kawiarence jest dość beznadziejna. Więcej sterczy przy kasie niż za kontuarem, gdzie jej miejsce. I toi mnie irytuje i może do Muranowa zniechecic.
Zniecheca mnie tez rzadka zmiana repertuaru.
Mimo wszystko jest to kino ulubione, bo nie znam w Warszawie lepszego.
Iluzjon moglby byc, gdyby go wyremontowano a kawiarnię skierowano tez do srodka...
Ja też uwielbiam Muranów, mimo, że w jednej sali sufit odpada:) Repertuar zmieniany rzadko, ale w czasie wakacji jest pewne urozmaicenie. Mimo wszystko Gutek to najlepszy w Polsce dystrybutor i równy gość. A do Iluzjonu chodzę na akademię filmową.
A co powiesz jeszcze na last life in the universe???
Czy mozna Cie zaprosic, jako miłośniczkę kina azjatyckiego, do rozmowy pod tematem cherry?
dawno tu nie zaglądałem ... dziękuje wszystkim ... hmm nie pozostaje mi teraz nic innego jak zabrać się za poszukiwania, niestety w Polsce jedynym miejscem na zdobycie kina z Azji to P2P a zdobywanie filmów tą drogą potrafi trwać bardzo długo zwłaszcza, że nie za dużo ludzi interesuje się tym kinem, a może ktoś zna inne możliwości zdobycia tych filmów
jakiś czas temu widziałem na HBO „Dziecięcy świat” – cudowny film … z reguły nie wzruszam się na filmach, ale ten poruszył mnie bardzo
i jestem w trakcie "zdobywania" Xiu Xiu i Blue Spring
Polecam kino irańskie - Uniesie nas wiatr, Smak wiśni, Kolory raju, Dzieci niebios , Czas pijanych koni. Jezeli jestes zainteresowany daj znac na maila itsmebaby@wp.pl
Jesli chcielibyscie sie powymieniac kinem azjatyckim (i nie tylko) to prosze o kontakt wraz ze spisem. Posiadam ogromne zbiory, m.in. cale filmografie KiM-Ki Duka, Wong Kar Waia, Majid Majidi i innych mistrzow z Azji. Piszcie na : avantura@poczta.onet.pl
Kino azjatyckie rzeczywiście jest niezwykłe...Ki-Duk, Kitano, Kar-Wai, Ozu, Tsukamoto, Kiarostami, Chan-wook, Makhmalbaf, Majidi, Miike...i można by tak długo wymieniać...Polecam także tajwańskiego reżysera:Tsai Ming-lianga w takich filamch jak:"Która tam jest godzina?", "Good Bye, Dragon Inn" czy najnowaszy:"Kapryśna chmura". A całkiem inne klimaty,ale bez wątpienia mające swoj specyficzny urok to filmy pochodzące z Indii.Bollywood-polecam!
ja też uwielbiam kino azjatyckie. Szczególnie polecam ci abyś obejrzał "A moment to remember", "Millionare first love", "Duelist", "Sad movie", "My girl and I", tytuly niektore moga zmylic, ale naprawdę te filmy są świetne. A z typowych komedii polecam "The Art of seduction" czy "My tutor friend".
oglądnij "The Ring" wszystkie część japońskie. "Ju-on" (ma iśc podobno w TV), Klątwa: Ju-on i oczywiście "Dark Water".
oglądnij "The Ring" wszystkie część japońskie. "Ju-on" (ma iśc podobno w TV), Klątwa: Ju-on i oczywiście "Dark Water".