Pusty dom

Bin-jip
2004
7,7 23 tys. ocen
7,7 10 1 22870
7,3 18 krytyków
Pusty dom
powrót do forum filmu Pusty dom

do tej pory ekranizowano powiesci, opowiadania, nowele, komiksy nawet gry. pewien Japonczyk zekranizował jedno zdanie, ktore czytamy na koncu filmu. to pierwszy film tego rezysera jaki zobaczyłam i niewiele jest filmow, ktore tak bardzo by mnie cieszyły kazda wlasciwie sceną. natchnał mnie melancholijnym pieknem i poetyckoscia. zafascynowal oszczednoscia i precyzyjnoscia w wyborzensrodkow budujacych napiecie. w tym filmie jest tylko jeden glosny krzyk a glowny bohater nie wymawia nwet jednego słowa. nie sposob nawet odgadnac kim jest! zjawa. duchem, podroznikiem z innego wymiaru? rezyser filmu powoli oswaja nas z magia opowiadanej historii. niepostrzezenie zaraza niezwykłoscia klimatu, tak, ze zakonczenie nie jest ani niewiarygodne ani nieprawdopodobne. ile jest realu w snie i snu w realu? i co wazniejsze: ulotnosc i magicznosc emocji, silan naszego wnetrza, niezwykła moc naszej determinacji czy wszystko co jest namacalne, oczywiste, policzalne i materialne? czy te dwie sfery uzupelniaja sie nawzajem czy bezlitosnie wykluczaja? w moich uszach nadal brzmi rzewna ballada z tego filmu..........