Raj: miłość

Paradies: Liebe
2012
6,5 12 tys. ocen
6,5 10 1 12275
7,2 21 krytyków
Raj: miłość
powrót do forum filmu Raj: miłość

Jak dla mnie, jest to film nie tyle o problemie społecznym zwanym seksturystyką, lecz o rozpaczliwej samotności tych kobiet, które próbują sobie kupić uczucie i szczęście, a gdy zauważają, że to niemożliwe, stają się cynicznymi klientkami afrykańskiego burdelu. Główna bohaterka to właśnie przykład takiej przemiany, jej koleżanki już wcześniej poznały reguły gry. Ten głód bliskości uzmysławiają jej głuche telefony do córki czy panikę po zniknięciu pierwszego amanta. Film smutny, nie wiem, czy potrzebnie naturalistyczny, za dużo dłużyzn.

pangur

bardzo trafna interpretacja, też miałam podobne odczucia po seansie.

ocenił(a) film na 8
pangur

Odniosłem wrażenie, że pomimo umiejscowienia miejsca akcji w egzotycznej scenerii film tak na prawdę opisuję kondycję relacji międzyludzkich. Reżyser na chłodno obserwuję otaczającą nas rzeczywistość, która nie wiele różni się od stanów emocjonalnych, pragnień i słabości bohaterów filmu. Świetne, inteligentne kino!

ocenił(a) film na 8
pangur

Również miałam podobne odczucia, po filmie pozostał bardzo gorzki smak. Dodałabym tylko, iż dramat dotyczy obu stron tej historii.

ocenił(a) film na 10
pangur

No jak sam projekt trylogii się przedstawia i tytuł pierwszej części sugeruje, jest to film o miłości. A teza jest oczywista, nie ma miłości;p Boje się, co Siedl zrobi z wiarą, nie mówiąc już o nadziei!

ocenił(a) film na 7
pangur

podpisuje sie pod tym