PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661498}

Raj: wiara

Paradies: Glaube
2012
6,6 6,4 tys. ocen
6,6 10 1 6363
6,5 18 krytyków
Raj: wiara
powrót do forum filmu Raj: wiara

Oprocz tego wszystkiego co zostalo juz napisane, z czym sie zgadzam mniej lub bardziej, najbardziej poraza u Seidla pesymistyczna diagnoza na temat zderzenia swiata Wschodu i Zachodu, dwóch religii, dwoch roznych swiatów, calkowicie odmiennych kultur. Przepasc pomiedzy emigrantami i reszta coraz bardziej sie poglębia, a spoleczenstwo nie wypracowalo zadnych instrumentow ktore moglyby temu zapobiec. Stworzenie sterylnych warunkow nie wystarczy, obcy i tak sie pojawia-a wtedy dochodzi do nieuchronnej katastrofy.Europa ucieka przed problemem, emigranci nie potrafia sie zasymilowac. A proby zrozumienia tego co sie wokolo dzieje, powrotu do korzeni, do wlasnej i narodowej tozsamosci koncza sie tak jak w przypadku bohaterki- calkowita degrengolada i wypaczeniem.

ocenił(a) film na 7
Capote123

Zderzenie cywilizacyjne jest nie nieuniknione ale każdy fundamentalizm religijny jest szkodliwy i destrukcyjny. Wtrącanie się w cudze życie i zapominanie o swoich potrzebach i pragnieniach również. Życie wbrew sobie jak wspomniałeś jest destrukcyjne bo czy można nazwać tą kobietę, osobą szczęśliwą? Jak najbardziej nie, raj staje się piekłem nie do zniesienia w czym w dodatni sposób przyczynia także jej mąż który nie potrafi zrozumieć inności tak jak i ona.

ocenił(a) film na 8
Dziuchni91

Macie full racji. Mnie podczas "Raj: wiara" naszło pytanie o fanatyzm - chodzi mi o to, że współcześnie nazwa 'fanatyzm' jest często kojarzona tylko i wyłącznie ze skrajnością - co moim zdaniem jest błędem - szczegóły są najważniejsze, bo od nich się zaczyna.. Podczas filmu zastanowiłem się nad tym i przeraziło mnie jak ludzie są głusi na siebie i jak wielką mają siłę i przez to anty-siłę dla samego siebie. Finalna scena była w którymś momencie przewidywalna - ale podwójnie przykra z racji Seidlowskiego obnażenia postaci. Film wart jest wielu , ale mam wrażenie, że w ciemnogrodzie naszym przejdzie kanałami.