PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 146208
7,5 48 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

Dziś wieczorne TV prezentuje: RAMBO i Sztandar Chwały. Z jednej strony chciałbym
zobaczyć to pierwsze ze względu, że akurat dziś mam ochotę na stare, ale jare kino akcji.
Co do Sztandaru Chwały to jest to film Clinta Eastwood'a, który jak wszyscy powinniśmy
dobrze wiedzieć - jest genialny, no i taki film może nie być powtarzany w najbliższym czasie,
a Rambo - owszem! Jakie są wasze opinie?

grzegorzszuba

Głos za RAMBO. Też mam ochotę na stare kino akcji :)

grzegorzszuba

I ja również

ocenił(a) film na 7
grzegorzszuba

ja wybieram sztandar chwały ,rambo pewnie bedzie za jakies dwa trzy tygodnie na polsacie

goro84

Trzy tygodnie? Bez przesady. :)

ocenił(a) film na 8
goro84

ja dziś wreszcie obejrzałam, bo NIE był na Polsacie. Film poszatkowany reklamami sporo jednak traci na atrakcyjności. Film rewelacyjny, a i rola Stallone dobra. Nie rozumiem ludzi twierdzących, że Stallone to aktor "jednej miny". Przecież to świetny aktor.

lia_13

Zwłaszcza jedna z ostatnich scen jak płacze rozmawiając z Trautmanem.

ocenił(a) film na 8
alien_2

zgadza się. Ta scena to mistrzostwo. Ale i wcześniejsze, w których Rambo ukazany jest jak maszyna - widać ewidentnie, że nie jest z nim wszystko do końca w porządku. Wojna, a także wcześniejsze szkolenie, odcisnęły na nim niezatarte piętno. I on to świetnie ukazał.

lia_13

Sylvek nie może byc aktorem jednej miny skoro za rolę Rockiego dostał nominację do Oscara. Nie zgadzam się, że tyle nagród i nominacji dla tego filmu to był błąd, film był świetny. Uwielbiam obie serię i Sylvestra też:D

ocenił(a) film na 8
alien_2

A Ci powiem, że ja też ;) Nawet film "Oskar", totalnie zjechany przez krytykę, za który Sylwek bodajże dostał Antynagrode Złotą Malinę, bardzo lubię. Ukazał jego spore zdolności komediowe. Podobnie jak "Stój bo mamuśka strzela".
Rambo na tyle mnie zaintrygował, że planuję przeczytać książkę, na podstawie której został nakręcony ;)

lia_13

Oskara też lubię:D Jako pierwszą widziałam wersję z Sylvestrem, ma talent komediowy:D

ocenił(a) film na 8
alien_2

no autentycznie, prawda że jest chyba nawet lepsza niż wersja z Louisem de Funes? Luisa uwielbiam, ale ile tych samych grymasów można znieść :D Wersja z Sylwestrem chyba jednak nieco bardziej realistyczna, choć nadal przezabawna ;)

grzegorzszuba

Ja wolę Rambo. Sztandar chwały widziałam i raz wystarczy a Rambo mogę oglądac i 30 raz;)

alien_2

no właśnie, jest w tym filmie coś takiego, że zawsze jak leci w TV to nie mogę sobie odmówić, żeby go nie obejrzeć. Jest jak dobre, ulubione danie, proste i smaczne, które nigdy się nie nudzi, choć z drugiej strony, to niby nic wielkiego.

gnomen

Ja tak mogę oglądac wszystkie części Rambo i Rockiego:D Inne filmy raz i koniec, jak z tym Sztandarem chwały. No fajny film, ale po co oglądac drugi raz?

ocenił(a) film na 10
grzegorzszuba

Na szczęście ja tego problemu nie miałem Sztandar chwały nagrałem, a obejrzałem Rambo, a gdybym nie miał opcji nagrywania to nie zmieniłbym swojego wyboru.