Wydanie z Gazrurą W.- to skrócona wersja - 89 minut.
Padaczka.. Lepsza jest wersja normalna..
Ale żenua...
To rzeczywiście wersja skrócona?!Ktoś może to potwierdzić.Dawno nie widziałem tego filmu,nie pamiętam go dokładnie ale wydaje mi się że to pełna wersja ,poza tym na pudełku napisano,że trwa 97 minut.Proszę o odpowiedź bo jeśli to prawda to wypowiadam wojnę Wyborczej.
obejrzałam wczoraj sobie to z Gówno Wartej. faktycznie jest krótsze niż być powinno według pudełka. czym się różni to od wersji pełnej? nie pamiętam, bo wcześniej chyba z 7lat temu widziałam ten film
Kimi.
Okaleczony Rambo z Gazowni- to prymitywny rozrabiaka..
Wersja orginalna daje do myślenia..
Wycięto choćby scenę w barze..
I tak najlepsza jest książka Morrela.. Gościu napisał też świetną trylogię - o Bractwie..
Bractwo róży - zostało zekranizowane..
Mam jednak wątpliwości,serwis imdb podaje czas 94 min,ta różnica może wynikać np.z nieuwzględnienia napisów.O jaką scenę w barze chodzi,czy o rozmowę Trautmana z szeryfem tuż przed wydostaniem się Johna z kopalni? Bo ta scena jest w wersji GW.
Pamiętasz scenę w barze- jak John zamawia coś do jedzenia- a Brian prosi żeby mu na wynos przygotowała.. ?
I skrócona jest sekwencja powrotu Rambo do miasteczka..
Ten film ma 89 minut w każdym wydaniu jakie w Polsce można dostać. Wersja w USA jest dłuższa ponieważ jest w NTSC a NTSC ma 24 klatki na sekundę a nie 25 jak pal co przedłuża film o te kilka minut, ale różnica jest nie w dodatkowych scenach a w minimalnie mniejszej szybkości wyświetlania.
A jeśli napisali na pudełku że trwa 97 minut to sami nie wiedzą co piszą. To się zresztą zdarza, np wg Imperiala Spider-man 3 trwa 121 minutkiedy w rzeczywistości trwa ponad 130.
Gieferg..
Ta wersja jest pociachana.. Pamiętam dobrze jak widziałem ją w latach 80tych.. A niedawno u kumpla widziałem- przed wydaniem z Gazrury..
Ja nigdy nie widziałem sceny w barze, gdy Rambo zamawia coś do jedzenia... Taka scena jest w książce, ale tam Teasle aresztuje Rambo, gdy ten po raz drugi wraca do miasta.
BTW NIE MA żadnej sceny kiedy Rambo zamawia coś do jedzenia w filmie i nigdy takowej nie było. Rambo wchodzi do miasta i od razu szeryf go wywozi a potem aresztuje. Może w książce cos takieg było.
Scena w barze została nakręcona ale nigdy nie wykorzystano jej w filmie. Podobnie jak alternatywnego zakończenia w którym Rambo ginie.
Może i jest pociachana, ale jeśli jest pociachana, to nie istnieje (przynajmniej u nas) wydanie DVD, które nie jest pociachane ponieważ ja mam oryginalne wydanie sklepowe i trwa dokładnie tyle samo czasu co wydanie z GW. Swoją drogą widziałem ten film już w latach 80-tych i nie pamiętam scen o których mówisz.
NTSC ma 30 kl/s, a PAL 25, więc powinno być odwrotnie - czyli wersja PAL powinna trwać trochę dłużej.
Też tak gdzieś czytałem, ale mimo to tak nie jest (sprawdzałem).
Porównaj czas trwania jakiegokolwiek filmu w wersji amerykańskiej do wersji europejskiej. ZAWSZE Europejska (PAL) jest krótsza o parę minut.
czy wam rozum odjęło? sami mówicie że 25 lub 30 klatak na sekunde, więc nie liczy się ile klatek, tylko jaki czas, a jesli an sekundę to sekunda jest równa sekundzie, w ameryce senunda trwa tyle co w europie i nie ma znaczenie czy w tehj sekundzie bedzie 24 czy 30 czy 190 klatek, bo to jest sekunda
oj ludzie ludzie nauczyciele fizyki ręce by załamali
a co do czasu trwania filmu to chyba nie zdarzyło mi się jeszcze by czas podany na okładce odpowiadal rzeczywstemu czasowiu trwania filmu
zawsze w rzeczywistości jest troszkę krótszy
Po 1 - uruchom mózg
Po 2 - film i w wersji NTSC i PAL ma w całości tyle samo klatek.
Po 3 - jeśli w jednej wersji jest więcej klatek na sekundę, to jest oczywiste, że film będzie krótszy.
Po 4 - każdy kto chocć trochę się interesuje takimi sprawami wie, że filmy w Palu są o kilka minut krótsze.
Po 5 - do kolegi, co twierdzi że w filmie brakuje jakichś scen - udowodnij, że sceny o których mówisz istnieją, ja twierdzę, że nie ma ich w filmie.
aha, czyli sekunda w której jest 100 klatek jest dłuższa od sekundy w której są 2 klatki?
hmm, w takim razie od nowa piszemy podręczniki
Brawo za rozumowanie. Odkryłeś właśnie sposób na manipulowanie czasem. Kiedy będziesz prowadził samochód, wtedy bedziesz jechał np. 90 km/h, a nie 40 km/h, bo już wiesz, że wtedy będziesz miał dłuższą godzinę :))))
Największą zbrodnią na tym wspaniałym filmie jest to, że nie zdecydowano się na zakończenie, w którym Rambo umiera. Wygląda trochę kiepsko, to które widziałem, ale i tak zrobiłoby swoje.
Mogliby wymyślić brata bliźniaka Johna, który też umiałby walczyć.
A film wiele by zyskał na śmierci Johna.
jakiego nowego prawa? od początku mówie że kazda sekunda jest równa innej sekundzie, każda godzina jest równa innej godzinie.
wyjaśnij mi pinto jak twoim zdaniem możliwe jest to że jedna sekunda jest dłuższa od drugiej?
sekunda to sekunda baranie i jesli ktos tu wymysla nowe prawa to napewno nie ja
Myślałem, że Ty jesteś inteligentny, jak widać myliłem się. Skoro więcej klatek mieści się w 1 sekundzie, to oznacza to, że film będzie krótszy, czyż nie?
To oznacza tylko tyle, że film będzie miał więcej klatek (będzie bardziej płynny). Chyba, ze ilość klatek na sekundę jest miara szybkości filmu - tylko wtedy wersja NTSC powinna być krótsza, a nie dłuższa.
dokładnie, to oznacza ttylko tyle
jesli film trwa 2 godziny to trwa 7200 sekund, nie moze trwać więcej seksund niezależnie od tego ile klatek bedzie w danj sekundzie
chyba ze naprawde ktoś pozmienia prawa fizyki i 24-klatkowa sekunda będzie krótsza od 25-klatkowej sekundy
układ SI pozostaje bezzmienny od prawie pół wieku, nie sądze by pod wpływem tych komentarzy ktoś próbował w nim manipulować
Kolego, nie masz racji a idziesz w zaparte. Radzę przeprowadzić prosty eksperyment:
Masz film składający się z 2500 klatek.
W systemie PAL film ten leci z prędkością 25 klatek na sekundę.
CZYLI: Odtworzenie całości zajmie 100 sekund.
W systemie NTSC film ten leci z prędkością 24 klatek na sekundę.
CZYLI: Odtworzenie całości zajmie ok 104,67 sekundy.
Ot i cała filozofia.
w takim wypadku ilość klatek na sekundę musiałaby być miarą szybkości filmu (coś jakby był wciśnięty przycick przewijania na baaaaardzo niiziuttkich obrotach), a tego nie przyjąłem- jeśli tak jest zwracam honor, ale coniektórzy próbowali tu mówic ze sekunda w systemie 24-klatkowym jest krótsza od tej w 25-klatkowym
jest jeszcze trzecia ewentualność, która wydaje mi sie wszystko wyjaśnia
coś co umownie nazywamy sekundą w systemie ntsc w rzeczywistości może sekundą nie być, jeśli "sekunda" z systemu ntsc trwa 1 i 1/24 sekundy (co de fakto jest nie do zauważnia) wówczas na kopńcyu filmu możemy ususkać różne czasy w obu systemach
Rozumiesz w ogóle co to znaczy pojęcie "klatek na sekundę"? Wygląda na to, że nie.
To miara prędkości filmu, lub płynności wyświetlanego obrazu. Chyba, że masz na ten temat inne zdanie Sherlocku.
Mówiłem "URUCHOM MÓZG", szkoda, że tego nie zrobiłeś.
Film ma powiedzmy 140000 klatek. Jeśli będzie wyświetlany z szybkością 24 klatki/sek. to będzie trwał 5833 sekundy. Jesli ten sam film będzie wyświetlany z szybkością 25 klatek/sek. to będzie trwał 5600 sekund czyli niecałe 4 minuty krócej.
PS. o , widzę, że jednak w końcu to zrobiłes, szkoda że tak późno :P
"ale coniektórzy próbowali tu mówic ze sekunda w systemie 24-klatkowym jest krótsza od tej w 25-klatkowym"
Nikt niczego takiego nie mówił.
ty za to wcale, a ja z debilami nie rozmawiam
nie wchodze już na to forum, jaki film, tacy foruimowicze (3/10)
pozdrawiam