PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 145778
7,4 41 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

Dziś skończyłem czytać książkę i obejrzałem film raz jeszcze. Różnice są kolosalne, właściwie
zgadza się las, nazwiska głównych bohaterów i tyle. Książka jest brudna, mnóstwo w niej krwi rzezi
brutalności. Film jest dość łagodny a sam Rambo znacznie pozytywniejszy. W filmie policja była zła
w książce to bardziej John był odpowiedzialny za jatkę. Czy to źle? Myślę, że nie. Lubię kiedy twórcy
przedstawiają własną interpretację, nie oglądamy kropka w kropkę tego co przeczytaliśmy. No i
dzięki temu mogły powstać następne części. Polecam książkę jak i film, to dwie różne historie

ocenił(a) film na 10
Arkadiuszk44

tez czytalem ksiazke po pijanemu i nie powiedzialbymn,zeby kolosalne roznice byly tyle,ze rambo wiecej na nich polowal w lesie i spotkal tam ojca z synem,ktorzy pedzili bimber,a tak mniej wiecej sie zgadza,co pan tu nazywa kolosem?

ocenił(a) film na 8
maciek27

To że wydźwięk filmu jest całkiem inny. Film Rambo - bohater wojenny nękany przez policję. Książka - weteran wojenny który nie radząc sobie z życiem w normalnym świecie wyrzyna kilkunastu policjantów.

ocenił(a) film na 10
Arkadiuszk44

tak ale nie bez powodu to policjant tease cvzepial sie go o włoczegostwo,z perspektywy widzenia Ramba on tylko sie bronil a jak policja przegiela to nie odpuscil juz

ocenił(a) film na 10
Arkadiuszk44

nie zrozumialem koncowki to rambo zmarl czy teasle czy pulkownik trautmann?

ocenił(a) film na 8
maciek27

Przyznam że teraz po dwóch latach nie pamiętam dokładnie końcówki, ale Rambo zmarł na pewno, nie wiem czy ktoś jeszcze.

ocenił(a) film na 10
Arkadiuszk44

ja pamietam,ze rambo byl ciezko ranny