PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 146208
7,5 48 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

Jak widać TVP miewa czasem przebłyski i o 20.00 puszczą czasem jakiś dobry film. Właśnie jest fragment jak John nawiał z komisariatu. Przed chwilą zawisnął w lesie na skale (nad przepaścią) a gliniarze z helikoptera chcą go ściągnąć ze snajperki :) Hehe skoczył w dół... dalej John dalej... nie daj się... ;p jeden z moich ulubionych klasyków kina akcji.

_mosquito_

Ja oglądam! I muszę powiedzieć, że ten film jest świetny!

ocenił(a) film na 10
Damianuss1

GENIALNE KINO! Pewnie, że oglądam. No a po nim jeszcze "Terminator". Prawdziwa uczta filmowa.

ocenił(a) film na 8
robert2207

uczta w starym stylu

ocenił(a) film na 10
robert2207

TVP włączyłem od niechcenia, bo na publicznej o tej porze zazwyczaj nie leci nic ciekawego (jeśli już coś puszczają lepszego - obojętnie z jakiego gatunku - to grubo po północy) a tu taka niespodzianka. Przypadkiem natrafiłem na Rambo. Hmm wiedziałem to już od pierwszych sekund, choć przecierałem ze zdziwienia oczy, że to TVP. To jeden z tych filmów podczas oglądania, którego czuje się zahipnotyzowany klimatem i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. Dokładnie. Choć to tylko kino akcji, to dla mnie prawdziwa uczta filmowa. Ahh czasem zdarzają się takie seanse jak dziś, kiedy na napisach czuje się smutek, że film już się skończył. Uczucie nie do opisania.
PS. Terminator leci o 22.40. Dzięki za info. bo nie sprawdzałem programu. Już nie mogę się doczekać.

ocenił(a) film na 9
_mosquito_

Dziś TVP1 wogóle szaleje na maksa. Teraz RAMBO, a potem TERMINATOR :) Normalnie wieczór klasyków

ocenił(a) film na 10
flex86

A za tydzień "Gwiezdne Wojny: Nowa nadzieja". TVP się rehabilituje.

ocenił(a) film na 9
robert2207

Nieźle. "Gwiezdne Wojny" też uwielbiam, więc tym bardziej obejrzę :)

ocenił(a) film na 10
robert2207

Tak. A w piątek jeszcze Park Jurajski :)

_mosquito_

Park Jurajski ostatnio leciał na Ale kino.
Był 11-go, 12-go część druga, a 19-go trzecia będzie.

flex86

Tylko nie potrzebnie wcisnęli jakieś gówno między filmami. Terminatora już nie obejrze...

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

Ja tam wytrwam i obejrzę, bo wiem że na filmie dosięgnie mnie jego klimat a po filmie dopadnie mnie ten rzadki smutek, który uwielbiam, łezka zakręci się, że to już koniec i że Sarah odjechała swoim jeepem w siną dal a w tle lecieć będzie znany motyw muzyczny hehe.

ocenił(a) film na 10
_mosquito_

pierwszy raz od dłuższego czasu oglądam coś na jedynce ;)

ocenił(a) film na 8
_mosquito_

Też oglądam. Świetny film!!!

ocenił(a) film na 7
_mosquito_

A wczoraj Łowca Jeleni ;) Ale już od jakiegoś czasu puszczają dobre filmy wieczorową porą w niedziele lub poniedziałek.

ocenił(a) film na 8
Andruil

taaa ale łowca jeleni wczoraj był o nieprzyzwoitej porze, skończył się po 2.
natomiast rambo dziś pięknie o 20;)

ocenił(a) film na 10
Andruil

Dokładnie. Wczoraj oglądałem. Jeden z moich ulubionych filmów. TVP naprawdę ostatnio się rehabilituje i puszcza bardzo dobre rozrywkowe kino wieczorem a po północy nawet bardzo ambitne produkcje. Cóż zawsze to niby robili, tyle, że grubo po północy i raz na ruski rok a ostatnio nie dość, że zaczęli puszczać dobre filmy wiele wcześniej to z większą częstotliwością.

_mosquito_

Podwyższam do 9 :))

ocenił(a) film na 8
_mosquito_

epickie kino :D a zaraz Terminator ; p

DJ_Tiestoo

oglądałem ;) warto było! chociaż to już nie pierwszy raz. pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
Leo_Wyatt

Witam. Też oczywiście oglądałem:-) cieszmy się chwilą bo znając tvp Niedługo znów będziemy musieli się zadowolić morderczymi mrówkami małpami itd. itp.. Pozdro:-)

ocenił(a) film na 9
Kambodzanin

Raczej, że oglądałam RAMBO i Sylvka. :D Plus TERMINATOR o 22.40, który właśnie przed chwilą się zaczął. :D Nie wiedziałam, że TVP może mnie zaskoczyć aż dwoma dobrymi filmami w jeden wieczór. :D

ocenił(a) film na 9
_mosquito_

Taaa. Po raz 100 puscicili film sprzed 28 lat a pozniej puszczaja sprzed 26. Rzeczywiscie fenomenalne.

PS - mogą sobie w dupe wsadzić te okrojone wersje. lektora jeszcze pzrezyje.

ocenił(a) film na 9
shamar

Wolę, gdy puszczają klasykę sprzed 30 lat niż gnioty sprzed 5, typu RANCZO i inne "fenomenalne" gówna polskie. :]

ocenił(a) film na 8
m4d214

Mam wielki sentyment do tego filmu. Nie będę ukrywał że jako mały dzieciak wracając ze szkoły udawałem walecznego i odważnego Rambo. Jest dla mnie to postać kultowa z dzieciństwa. A wracając do filmu, wielki szacunek dla Sylfka za zagraną rolę. Sądzę, iż bardzo dobrze podegrał zagubionego komandosa wracającego z przegranej wojny <Wietnam>. z różnych źródeł można wyczytać < recenzja z gazety telewizyjnej>., a także z samego filmu wywnioskować, że bohaterzy którzy wracali po zakończonej wojnie nie potrafili się odnaleźć w nowej zastanej rzeczywistości jaką była Ameryka na początku lat 70 po rewolucji obyczajowej na końcu lat 60.... Dosadnie i wprost zostało to pokazane w ostatni scenach filmu jak Rambo mówi, że na wojnie dawano mu do prowadzenia czołgi, maszyny, pojazdy warte miliony dolarów, a tu - w kraju którym się urodził- nawet nie może otrzymać pracy na stacji benzynowej. Bohaterzy byli niepotrzebni, osamotnieni. Z takiej perspektywy oglądałem wczoraj ten film mając na karku 22 lata. Mimo, że film ma wiele akcji, pościgów i brutalnych scen to przekazuję wiele ważnych treści które miały miejsce w Ameryce. //// Świetny montaż, zdjęcia- zwłaszcza w lesie akcja najbardziej mi się podobała.... no i realistyczny scenariusz:):):) Film Bardzo Dobry !!!!!!!