PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9063}

Rambo: Pierwsza krew

First Blood
1982
7,4 146 tys. ocen
7,4 10 1 146208
7,5 48 krytyków
Rambo: Pierwsza krew
powrót do forum filmu Rambo: Pierwsza krew

ciekawostki

ocenił(a) film na 9

Przeczytałem ciekawostki i bardzo mnie zaskoczyły.W tej chwili nie wyobrażam sobie nikogo innego w roli Rambo a tym bardziej nie Travolte(przy całym szacunku do niego).
Nie wyobrażam sobie też że film mógł sie zakończyć smiercią z ręki Trautmana! Pomysł totalnie chory.

Ale jednej rzeczy nie łapie.Nazwisko Rambo zaczerpnięto z nazwy jednego z gatunków jabłek.Nie rozumiem tego.Chyba że mowa tu o zamyśle pisarza a nie reżyserów to wtedy ok.

ocenił(a) film na 9
fauzi

Cześć, w książce Rambo ginie z ręki Trautmana, czytałem gdzieś o zmienie zakończenia raz czytałem że zmieniono je dla możliwości nakręcenia dalszych części a na innej stronie że z powodu tego żeby nie pokazać że Rambo (czyli weteran wojny we wietnamie może się odnosić do każdego weterana) może liczyć tylko na śmierć.

Jego nazwisko zaczerpnięto od jednego gatubku jabłek na początku książki, którą czytałem był wstęp i autor napisał że spodobała mu się ta nazwa.

ocenił(a) film na 7
fauzi

Odbiegając od tematu John Rambo zdobył brązowy medal olimpijski w skoku wzwyż w 1964(?) roku i grał też chyba w kosza, w każdym razie był niezłym amerykańskim sportowcem. Ciekawe czy czytał książkę albo oglądał film:-)

ocenił(a) film na 8
fauzi

szkoda, że Rambo nie zginął na końcu tak jak w książce. raz, że film zyskał by na sile (średnia byłaby wtedy bliższa 8, nawet nie żartuję), a dwa, oszczędzonoby widzom gównianych kontynuacji.

ocenił(a) film na 9
jasiu15

gównianych kontynuacji? Śmiech na sali.

ocenił(a) film na 8
Double_Blast

Dwójka jeszcze jako tako, ale trójka to już śmiech na sali, typowy hollywoodzki śmieć. Szkoda czasu na nie.

ocenił(a) film na 9
jasiu15

Jak dla mnie pierwsza część Rambo najlepsza (wręcz rewelacyjna), troszkę gorsza jest 2. Natomiast trójka, uważam, że jest w porównaniu do innych części najsłabsza, może dlatego, że jest w niej zawarta czysta akcja, ale ja lubię takie kino więc wypada moim zdaniem całkiem ok. Czwarta część to miłe zaskoczenie i godne zakończenie serii. Pisząc ogólnie, że pozostałe części to gówno, ośmieszyłeś się, bo część 2 i 4 to zdecydowanie dobre filmy.

ocenił(a) film na 8
Double_Blast

Co do 4 nie potwierdzę, bo jeszcze nie widziałem, ale podobno jest ok.

ocenił(a) film na 9
jasiu15

4 całkiem nieźle się prezentuję, może po obejrzeniu zmienisz zdanie co do serii Rambo ;-)

ocenił(a) film na 8
Double_Blast

Nie zmienię zdania co do 2 i 3 za sprawą czwórki, to pewne :) ale ostatnio właśnie czaiłem się na ten film i jakoś wyleciał mi z głowy. Nadrobię to w tym tygodniu.

ocenił(a) film na 9
jasiu15

http://www.youtube.com/watch?v=bn187skbynQ

ocenił(a) film na 9
fauzi

http://www.youtube.com/watch?v=bn187skbynQ

ocenił(a) film na 9
opel200

ten link to do mnie?? bo nie bardzo łapie..

ocenił(a) film na 9
fauzi

O tak o ci link wrzuciłem żebyś wiedział że mieli też na uwadze w filmie uśmiercić Rambo

ocenił(a) film na 9
opel200

Nie zrozumiałeś mnie,ja nie mówie że nie mieli takich zamiarów,bo w to potrafie uwierzyć.Mówie że to byłby bezsensowny pomysł.Oceniam skutek jaki by z tego wynikł.

ocenił(a) film na 9
fauzi

http://www.youtube.com/watch?v=qI1iRRm0UrI&feature=relmfu

Każdy fan powinien obejrzeć od początku do końca.