Ran

1985
8,0 14 tys. ocen
8,0 10 1 14471
8,1 21 krytyków
Ran
powrót do forum filmu Ran

Nie przepadam za kinem japońskim. To specyficzne granie ( gestykulacja, modulacja słowna itp.) Takie wariactwo i szaleństwo. No i rola kobiety sprowadzonej do roli podnóżka. Kultura egzotyczna a okrucieństwo w tradycji wiekowej. Mogę czasami obejrzeć to kino, jednak współczesne kino japońskie jest zdecydowanie ciekawsze. Bardziej stonowane. Nie jest to najlepszy film Kurosawy i taki już zostanie. Film mogę obejrzeć raz bo po raz drugi głowa mnie na pewno rozboli. ;-)))

ocenił(a) film na 9
ktosik63

A skąd "podróbka"?

mrozikos667

Przecież "Ran" to jest kolejna wersja tragedii Szekspira. Nie podam ci tytułu . Bo widzę, że masz braki literatury światowej. Chyba lekki wstyd ;-)

ocenił(a) film na 9
ktosik63

"Król Lear", mój drogi. Nie ja mam braki w literaturze, ale Ty w języku polskim, bo nie odróżniasz słowa "podróbka" od "adaptacja", względnie "ekranizacja".

mrozikos667

Wybacz o Pani, żem uraziła słowem zbyt pochopnym, twą biegłość w materii tyleż obszernej, co bardzo profesjonalnej. Jakże mogłabym zatrzeć złe wspomnienie naszego pierwszego razu , który zwadą stal się nie zamierzoną ;-)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
ktosik63

"okrucieństwo w tradycji wiekowej" ? lol

ocenił(a) film na 9
ktosik63

wszystko to co wymienilas w pierwszym poście- właśnie za to uwielbiam Kurosawe;p

ocenił(a) film na 9
stonoga18

dokładnie :P

ktosik63

Gościu, jeśli ty nazywasz podróbką jeden z najlepszych filmów wyreżyserowanych przez wspaniałego reżysera to sam jesteś nędzną podróbką. I to by było na tyle.

tjdreamer

Nie musi mi się podobać to co podoba się jakiemuś przychlastowi i won z mojego kokpitu !!!

ocenił(a) film na 10
ktosik63

Kobieta pełna kultury. Rzekłbym - prawdziwy obraz kobiety XXI wieku.
A teraz, skoro ci się nie podoba to nie oglądaj. Skoro jest kiepskie to po co te komentarze ?
Jak mnie się nie podoba film to zwyczajnie nie oglądam i koniec. A Ty komentujesz to. Ok, masz prawo do swojego zdania. Tylko po co to ciągnąć przez tyle czasu ?

Ingen175

Ja tylko powiedziałam, że mi się do cholery nie podobał ten debilny film i to na swoim profilu a zaczęły do mnie włazić jakieś męty i oceniać moje zdanie..a paszli w diabły. A po za tym na moim kokpicie mogę sobie mówić i oceniać co chcę. Nie przypominam sobie abym kogoś do siebie zapraszała.

ocenił(a) film na 9
ktosik63

jak czytam te durne komentarze to żal mi was tak jak całej rodziny Hidetora, a wydawałoby się że takie strony są po to by też dyskutować heh...

ocenił(a) film na 9
ktosik63

Nie wiesz co tracisz. Może kiedyś zmienisz nastawienie.

ocenił(a) film na 9
Troublesome

pozdrawiam bezguście autora tematu!

HAL_9000

Hehehehe, dobre:)

ktosik63

Gdybym nie przejrzał twojego profilu od razu uznałbym, że to marny trolling. Jeśli masz trochę czasu sprawdź, czy niektóre z wysoko ocenionych przez ciebie filmów są filmowymi "podróbkami" lub mają swoje "podróbki". Idąc tym schematem oceniasz przecież takie podróbki, jak Misery, Władca much, Skazani na Shawshank, Śniadanie u Tiffany'ego. etc. Przecież nikt ci nie zarzuca, że nie podoba ci się film. Masz do tego niekwestionowane prawo. Tyle, że nie musisz pisać od razu, że ta wersja to "podróbka".