Rashomon

Rashômon
1950
7,9 26 tys. ocen
7,9 10 1 25667
8,4 45 krytyków
Rashomon
powrót do forum filmu Rashomon

Nie wiem czy wiecie, ale Rashomon jest w Public Domain, a więc można go zupełnie legalnie ściągnąć z internetu. Film jest z angielskimi napisami. Oto link do strony Internet Archive z filmem w różnych wersjach jakości:
http://www.archive.org/details/Rashomon
Wersje zajmują od 95Mb do 3.9 GB. Niestety zastosowana tu zwykła kompresja mpg jest słaba i na przykład wersja 223Mb ma niezbyt zadowalającą jakość (rozdzielczość 320x240).
Pozdrawiam

moody_mic

Trzeba uściślić, że można pobrać go legalnie w myśl prawa amerykańskiego, które w Polsce jednak nie obowiązuje, tak więc ściągnięcie wielu filmów z owej strony, w tym i ?Rash?mona?, w świetle prawa obowiązującego w naszym kraju jest przestępstwem. W Ameryce wystarczy pięćdziesiąt lat, u nas siedemdziesiąt OD MOMENTU ŚMIERCI AUTORA. W przypadku filmu musi minąć siedemdziesiąt lat od śmierci od śmierci: reżysera, scenarzysty, autora dialogów bądź kompozytora (licząc od momentu, w którym zmarł ostatni z nich). Kurosawa zmarł z roku 1998, Fumio Hayasaka (kompozytor) w 1955, współscenarzysta Shinobu Hashimoto żyje nadal, tak więc ?Rash?mona?, jak i inne filmy Kurosawy, w Polsce będzie można pobrać legalnie dopiero za około osiemdziesiąt lat. Kto nie wierzy, niech sprawdzi art. 36. ?Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych?. Trzeba jednak pamiętać, że za osiemdziesiąt lat filmy te, według naszego prawa, nie staną się własnością publiczną, a jedynie wygasną do nich prawa majątkowe.

ocenił(a) film na 9
Pottero

z tego co ja wiem to samo ściągnięcie nie jest karalne, a jedynie udostępnianie w celach osiągnięcia korzyści. Polska policja nie pojedzie do USA ukarać tam nikogo, bo nie mają takiego prawa, u nas ci nic nie zrobią - bo też nie mają za co, więc nie ma problemu.
Swoją drogą ciekawe na jakiej zasadzie będą ścigać za coś, co do czego nikt juz nie ma praw...