Rashomon

Rashômon
1950
7,9 26 tys. ocen
7,9 10 1 25667
8,4 45 krytyków
Rashomon
powrót do forum filmu Rashomon

POMOCY!!!
mam na wok stworzyc prezentacje o kurosawie (nie jestem pewna czy dobrze to pisze) niestety nie mam czasu na obejrzenie wszystkich jego filmów dlatego postanowiłam obejrzec tylko ten oskarowy a muszę opowiedziec o cechach charakterystycznych dla tego reżysera wiec jeśli ktoś oglądał więcej jego filmów prosze o pomoc :)

ocenił(a) film na 10
sylka2110

Widziałem 6 filmów Akiry Kurosawy (Straż przyboczna, 7 samurajow, rashomon, tron we krwi, sanjuro i rudobrody) i w każdym główną rolę grał Toshiro Mifune, przeważnie był samotnym osobnikiem i pozytywnym bohaterem (no może troszeczkę przesadziłem: Rashomon - kwestia jaką kto sobie wyrobi opinię; w Tronie we Krwi można zwalić winę na żonę). Nie chcę wyjść na dziwaka, ale Kurosawa w swoich dziełach często przedstawiał kobietę jako tą złą (np tron we krwi - manipulująca mężem Asaji, żona Washizu (Mifune), w Rashomonie można samemu sobie wyrobić opinię na temat Masako, ale raczej święta to ona nie była (tak ten film Kurosawa zrobił, że nie ma jednego zakończenia ;), w Rudobrodym opiekunka dziewczynki a zarazem właścicielka domu publicznego też niezła jędza, w Yojimbo w jednej rodzinie - chyba tej z sake - też wredna babka, wredniejsza na pewno od jej męża (swoją drogą Sergio Leone stworzył Za garść dolarów na podstawie Yojimbo). No i w większości filmów które oglądałem była nierówna walka dobra ze złem, aczkolwiek pozytywni bohaterowie mieli też większe lub mniejsze wady.
Nie wypowiadam się o filmach nie-samurajskich Kurosawy bo ich nie widziałem. Swoją drogą niech wam na j. polskim albo woku puszczą Tron we Krwi, ciut zmienione aczkolwiek świetne przedstawienie Shakespeare'owskiego Makbeta.

pumpernikiel_2

dzięki
a może wiesz gdzie mogę zobaczyć rashomon z tłumaczem lub napisami bo nie mogę znaleźć i oglądałam eng a przy okazji Tron we Krwi :)

ocenił(a) film na 10
sylka2110

Rashomon: Ale Kino! 3.02 o godz. 08:55; 7.02 o godz. 12:45 oraz 13.02 o godz. 15:30.
Tron we krwi: 6.02 o godz. 20:10 oraz 17.02 o godz. 11:45 też na AleKino!.
Siedmiu samurajów: 9.02 o godz 10:10
Co do innych źródeł to oczywiście na necie są torrenty ale z wiadomych przyczyn nie mogę ci podać linków. Napisy z npaisy24 albo napiprojetk na pewno będą pasowały.

sylka2110

Szkoda że ja w szkole nie miałem takich prac domowych :/
A jeżeli chodzi o filmy to na chomiku jest wszystko :)

L_Vito

dzięki wam :)