Ostatnio w kinie mamy trend na bajki tego typu. Animacja komputerowa się rozwija i ewoluuje. Zasadniczo dostrzec można iż bajki są robione na dwa sposoby. Sympatyczne bajki z lekką nutką humoru (Gdzie jest Nemo, Ratatuj) albo szalone zakręcone i w ogóle cool i czad bajki typu "Shrek" "Skok przez płot". Ostatnio oglądałem "Happy wkręt" i była to bez względnie najgorsza bajka jaką widziałem (chodzi mi o te robione komputerowo). Miała być "cool" a była denna. Ale tak to jest jak się stawia na dowcipność. Sam dowcip złego filmu nie uciągnie. Natomiast w przypadku "Ratatuj" mamy zupełnie co innego. Jest to bajka z typu "Sympatyczna z lekką nutką humoru". To wspaniała i inteligentna historia sprawia że siedzimy i oglądamy z zainteresowaniem! Film rozkręca się bardzo rytmicznie i w dobrym tempie. W odpowiedniej chwili następuje kulminacja. Następnie mamy dobre i "nieprzydługie" zakończenie. Muzyka nastrojowa. Dubbing jak zwykle w takich bajkach wspaniały! Jest to kolejna świetna bajka która ma swoistego rodzaju lekkość. Poznajemy właściwie świat z 2 perspektyw. Szczura i człowieka. Nasi bohaterowie ewoluują i nie są bynajmniej bezpłciowi. Polecam każdemu! Nie każdemu się co prawda sposoba ale moim zdaniem jest to film dla ludzi w każdym przedziale wiekowym.