Tak, zdecydowanie jeden z najlepszych filmów animowanych. Zabawny,pouczający i momentami wzruszający. Myślę że taki w sam raz dla całej rodziny. Nie ma ograniczenia wiekowego.
Zgadzam się w 200%, ja nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to JEST najlepszy film animowany, obok "Nowych szat króla"
ciepły, zabawny i mądry film, oby więcej takich
Piorun i Ratatuj to dwie jak dla mnie bezkonkurencyjne animacje - świetne dubbingi, dobre historie, sporo optymistycznego podejścia i wesołej przygody.
Przyznaję, że "Ratatuj" jest całkiem niezłym filmem. Wprawdzie nie powalił mnie na kolana, ale i tak całkiem dobrze się przy nim bawiłam. Pozytywnie zaskoczył mnie zwrot akcji, gdy kucharze opuszczają głównego bohatera, bo spodziewałam się czegoś zupełnie odwrotnego, a tu niespodzianka :). Zdecydowanie zgadzam się, że jest w sam raz dla całej rodziny. Nawet dodam więcej. Jest w sam raz na zimowe niedzielne popołudnie, kiedy to mróz szczypie za oknem, a w domku unosi się zapach gorącego kakao. Całkiem przyjemna jest perspektywa spędzenia tego czasu przy "Ratatuj" :).
Mimo wszystko w moim rankingu filmów animowanych, jak na razie, przoduje "Jak wytresować smoka".
Piękna bajka, oryginalny scenariusz, pouczająca (przed chwilą usłyszałam np. "Piąte nie kradnij" xD Ogółem wspaniała :)
Ciepła, madra, wciagajaca, wzruszajaca, z nutka humoru opowiesc o pasji, pozadaniu, marzeniach, i wartosci zycia. Klimat, a w nim muzyka, rysunkowe ale piekne widoki, sprawaja ze mozna sie rozmarzyc i odpoczac. Humor byl niezwykle blyskotliwy i inteligeny, nie naciagany, i bezposrednio brutalny jak w innych animacjach jakie sie tworza. Scena gdy mloda kuchareczka miala zamiar spoliczkowac Lingliniego byla dla mnie tak prawdziwa, i naturalna. Ratatuj podany przez szczurka temu krytykowi byl tak ciekawie przedstawiony ze chcialo by sie skosztowac tego specjalu na zywo. Jedna z najlepszych filmow animowanych jakie widzialem
Ja dodam jeszcze tylko ,że postaci były bardzo dobre dobrane i rozbudowane... Najlepsza animacja jaka widziałem. W moim odczuciu lepsza od Shreka. Inteligentniejsza przede wszystkim.
Wie ktoś może jak nazywa się piosenka śpiewana po Francusku na samym końcu bajki?
Film jest rewelacyjny. Uwielbiam animacje ale ta jest tak ciepła,optymistyczna i ciekawa że śmiem twierdzic że to najlepszy film animowany w historii. Niebanalna historia,klimat Paryża,uniwersalny humor i nietuzinkowi bohaterowie to największe zalety tego dzieła. Zdecydowanie 10/10 :)