Niby wszystko fajnie ale gotujący szczur? który przenosi tyle chorób w tym
kilka śmiertelnych.
Gościu nie wiem czy twoje IQ nie sięga 50. Czy też robienie z siebie debila to dla ciebie przyjemność
Nie wiem czy wiesz, ale ten film jest przeznaczony głównie dla dzieci i brany na serio (i to tylko po części) chyba tylko przez nich. Nie wiem co Cię przyciągnęło, aby obejrzeć go, i wyciągając takie a nie inne wnioski. Domyślam się, że to nie był wiek, może jak już kolega napisał, IQ na podobnym poziomie co grupa wiekowa, do jakiej był kierowany?
Wiem wiem trochę wygłupiłem się z tym moim komentarzem przyznaje ale ten tok myślenia zmierza w kierunku(nie do końca ale poniekąd)rozważań pani Sowińskiej.Mnóstwo jest bajek do których można się przyczepić w sumie w każdej jeśli da się znaleźć "dziurę w całym".
piszczcie sobie co chcecie, wiem ze ten film jest dla dzieci dlatego napisalem ten komentarz. A takie docinki o IQ to sobie kmiotki w du.. wsadźcie
Filmy Disney'a jak większość skierowana dla dzieci, ale w końcu to film animowany- można oglądać niezależnie od wieku, bo liczy się przesłanie.
A co do szczurów- przecież było wyraźnie pokazane, że zachowano tam higienę! I nie mów, że to złe stworzenia, miałam dwa przez 3 lata- można je pokochać jak człowieka (dobra- albo psa, jeśli pierwsza opcja jest dla kogoś niewyobrażalna)........... Mówiąc o chorobach śmiertelnych zaiste wielu nasuwa się dżuma, którą- przypominam- miały pchły... żerujące na szczurach co prawda :D
Świetny film animowany. Bardzo podobało mi się, że przedstawiono szczura jako tego który mówi szczurzym językiem, a nie ludzkim, co pokazano w scenie gdzie Emil wisiał na żyrandolu, a Remu mu pomagał :) Niby krzyczał ludzkim głosem, a jednak szczurzym :) A co do bajek ogólnie to czasem się dziwie co to za ludzie żyją na tym świecie by rozpatrywać np. że teletubiś jest homoseksualistą, to chore :| Gdy byłam młodsza nawet by mi nie przyszło do głowy stwierdzenie, że Żwirka i Muchomorka mogłoby coś łączyć.
W sumie pal sześć szczurki, ale czy one przed gotowaniem myły łapki? Już nie pamiętam. :)
Ta bajka należy do moich ulubionych...może to też dla tego że lubię gotować hehe...jest przezabawna....przeznaczona nie tylko dla dzieci .....
i odpowiadając na pytanie necromon...tak Remi dbał o higienę zresztą nie tylko on, reszta szczurków też ale nie chcę robić spojleru- zobaczcie sami:):)
pozdro
Dzieci (w przeciwieństwie do niektórych komentujących na "filmłebie") całkiem sprawnie odróżniają prawdę od fikcji...
Moim zdaniem, ten film animowany dzieci ma rozśmieszać i bawić, ale też uczyć. Ja odebrałam tę historię jako walkę ze stereotypami i nietolerancją. To, że ktoś jest inny od nas nie znaczy, że nie może mieć marzeń.
też mi się tak wydaje, bo oglądaliśmy to niedawno z dziećmi a moja córka tydzień temu widząc szczura zdeptała mu łeb, więc jak widać nie wkręciło jej się, że szczury są takie fajne
Bo są fajne, nawet te piwniczne;) Po prostu byt kształtuje świadomość, szczur śniady czy wędrowny żyje w takich warunkach a nie innych i dlatego roznosi choroby, ale biały, który żyje w domach, to czyścioch, jakich mało i to człowiek może go czymś zarazić. Poza tym szczury w laboratoriach, jaką "przysługę " nam robią. No cóż, szczur inteligentny = zagrożenie dla człowieka? A film b. udany.
P.S. A po innych bajkach dziecko pomyśli, że lis to szczawna bestia, wilk pożera babcie, sroka kradnie ( akurat prawda;))itd.
Jest to opowieść naszpikowana fantastyką, a więc bajka...jakby tego było mało - stworzona metodą animacji. (zadziwiające)
Jednak dzisiejsze twory animowane, są fabrykowane tak uniwersalnie, aby wiek odbiorcy był wyśrodkowany i przysporzył spore, pokaźne zyski.
,,Jeszcze jakieś dziecko pomyśli, że szczury są fajne''
,,Niby wszystko fajnie ale gotujący szczur?...''
Uwidoczniasz swe obawy względem biednych dzieci, szukających kamrata wśród szczurów, oraz podkreślasz ich(szczurów) pozbawioną higieny naturę...
odpowiedzią jest Simba z Króla Lwa, który nawet po uzyskaniu wzmożonej sympatii ze strony widzów, nie podkusił konformistycznie funkcjonujących dzieci do hulanek z lwiątkiem w ZOO.
8/10
Ludzkość przed każdym wydziałem farmakologii powinna postawić pomnik..Kogo??Szczura!!!Więcej nie napiszę;szczury to bardzo inteligentne zwierzęta..Inteligentniejsze od wypowiadających się -z wyjątkiem ostatniego-tu...
Przynajmniej nie skrywasz, ze jestes zwierzeciem...
wlasnie tak ryzykowna prawdomownosc nalezy cenic...
slicznie...
A co Ty masz do szczurów?? Sama mam dwa i to nie moje pierwsze bo ogolnie szczury to moje ukochane obok pajakow skorpionow i koni zwierzeta. Po pierwsze sa bardzo inteligentne a po drugie nie znam bardziej czystszych zwierzatek od nich:)
O boże to ty już lepiej żadnego filmu nie oglądaj, bo gotujący człowiek?!? Przecież to przerasta twoją wyobraźnię!