PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123312}

Ratatuj

Ratatouille
2007
7,4 310 tys. ocen
7,4 10 1 309866
7,8 71 krytyków
Ratatuj
powrót do forum filmu Ratatuj

Do filmu nastawiłem się dość steptycznie - oczekiwałem kolejnego klona "Shreka" ( popyt na animacje tego typu jest obecnie większy niż na mieszkania po II Wojnie ). Myślałem, że dadzą kupę znanych, oklepanych gagów, jakieś proste i bezsensowne przesłanie, ogólnie, że zrobią słabą_komedyjkę_animowaną_dla_małych_dzieci_którym_nie_da_sie_odmówić_kupna_bile tu_a_tym_samym_powiększenia_budżetu_producentów.
Jednak zostałem zaskoczony - wszystkie elementy, których się obawiałem zostały zrobione bardzo dobrze - są więc i dobre gagi i mądre przesłanie. Do tego dochodzi świetna animacja, (to za mało - animacja jest mistrzowska ) fajna fabuła i coś, co w tego typu animacjach jest dla mnie najważniejsze - klimat, nastrój, jednym słowem "bajkowość". Film ma bardzo ( tak, to właściwe określenie ) sympatyczne postacie, dzięki czemu film jakoś się przeżywa, jego oglądanie daje wiele przyjemności. Ocena - 10/10.

Valentino_2

Naprawdę niezła produjcja, nieżle musieli się napracować aby te potrawy tak wiarygodnie wyglądały, woda jak prawdziwa. Wogóle Linguini i Remi też są nieżli, zwłaszcza ten pierwszy ma taki niekumaty wyraz twarzy, co bardzo mi się podobało. Ale fabuła trochę moim zdaniem kieskawa, brakuje troche zwrorów akcji, jest troche za bardzo przewidywalna, i ma się wrarzenie gdzieś już to widziałem. Ale to tylo moja opinie i mimo wszystko znakomita produkcja

ocenił(a) film na 7
LeeHarveyOswald1986

Zgadzam się. Szczurek zrobiony bardzo fajnie, niektóre "zdjęcia" z paryża powalają; ale - fabuła...:(