PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123312}

Ratatuj

Ratatouille
2007
7,4 310 tys. ocen
7,4 10 1 309924
7,8 71 krytyków
Ratatuj
powrót do forum filmu Ratatuj

W moim odczuciu - najlepszy film animowany ostatnich lat. Wspaniały nie dlatego, że to dzieło Pixara (wg mnie to studio może się pochwalić raczej nudną filmografią, może z wyjątkiem Finding Nemo), ale dlatego, że historia jest świetnie opowiedziana. I w ogóle: jest ciekawa! Poza tym wydaje się, że jest też jakimś ukłonem w stronę najstarszych Disnejowskich animacji, co widać w jednej z końcowych scen wspólnej pracy najlepszych paryskich... ehe... "kucharzy". Film bardzo zabawny, pod koniec także wzruszający. Jeśli o dziecięcą widownię chodzi - zapewne także mogący czegoś nauczyć najmłodszych. Polecam też jako film familijny dla "rodzin oldskulowych", których nie zachwyca Szrek czy Gnijaca panna młoda. I cała ta nowoczesność. Co nie znaczy, że Ratatuj jest anachroniczny. Tak jak powiedziałam, jest w starym dobrym stylu, kiedy bajki dla dzieci były bajkami dla dzieci, a nie dla dorosłych. Obojętnie, czy zgadzasz się ze mną, czy nie (możemy mieć podobne uczucia, ale inaczej ubierać je w słowa! ;-) - obejrzyj ten film, jeśli chcesz się zrelaksować przy czymś innym niż typowa komedia romantyczna.

ocenił(a) film na 10
ziew

Popieram w 100 %, bo uśmiałem się jak dzieciak, a nawet wzruszyłem na kilku scenach, a jak Anton Ego skosztował po raz pierwszy ratatuj i pióro wypadło mu z prawej dłoni, cofnąłem się razem z nim w czasie i przestrzeni do kuchni mojej babci kiedy to szykowała obiad i "pachło" w całym domq... Wspaniałe kino polecam mimo, że film już nie pierwszej świeżości.