ta bajka to małe animowane arcydzieło soczysty humor świetna fabuła hołd oddany francuskiej kuchni i motto"każdy może gotować" a szczur szczurowi nie równy :]
no i widok tego Paryża:-) Sama animacja jest warta objrzenia!!! Jest na co popatrzeć i pozachwycać się nie tylko kuchnią ale i obrazem:-)
Ten film jest naprawdę taki super? :D Chciałbym się wybrać do kina ale się zastanawiam czy warto...
Ja bym tak bardzo sie nie zapedził. W ubiegłym roku Auta oscara nie dostrały a były o niego lespze od tego badziewia o pingwinach! Moze w tym roku to dostanie....
Cos jest w tym co piszesz, ale nalezy pamietac o kontekscie - Auta byly pewna (niewielka, ale jednak) znizka
w formie Pixara (przynajmniej tak to odebrala wiekszosc obserwatorow), natomiast Happy Feet to silny i dosc
widowiskowy atak swiezej krwi i na dodatek na fali niesamowicie nosnych hasel ekologicznych. Happy Feet
nawet jsli obiektywnie nie byl filmem lepszym, to skorzystal z momentu slabosci starego mistrza ;)
Ratatouille to jednak film bardziej udany od Aut i w tym roku nie ma pretendenta o podobnym potencjale jak
Happy Feet (no chybam, ze znow zaskoczy jakis Japonczyk - np. Satoshi Kon i jego Paprika). Wydaje mi sie
jednak, ze Ratatouille idzie do oskarowego starcia jako faworyt i byloby sporym zawodem, gdyby nie
przyniósł Bradowi Birdowi drugiego Oscara. Szkoda, ze w 1999 nie bylo jeszcze kategorii "Najlepszy
pelnometrazowy film animowany" - Bird mialby pewnie juz na pólce oskara za "Stalowego giganta" stojacego
obok tego z 2004 za Iniemamocnych...
TAk, ale na przewahe "Happy Feet" dochodzi..... słabość członków akademi do musicali....... ....
słabość nie słabość Happy Feet była dobrą animacją jak dla mnie łapszą od Aut i Oscar sie należał można jeszcze jedno dodać ze pingwiny wciąż są na fali :P
Shrek 3 i Na Fali to jest silna konkurencja HA-HA-HA żartujesz sobie taa ?? Shrek nie masz szans bo to już trzecia odsłona i o ile pamiętam dwa razy był nominowany do Oscara trzeciego raczej nie dostanie choć kto wie a na Fali po prostu nie ma szans animacja słaba humor taki sobie no i sam pomysł pingwiny znowu ? nie przejdzie :]
Jesli 'Ratatouille' nie dostanie Oscara to ja nie wiem, jaki film wygra. Juz dzisiaj mozna obstawiac, ze film Pixara zdobedzie statuetke.
film świetny, ale może mieć konkurenta - film o pszczołach. naprawde świetne zwiastuny :)
"Filmu o pszczołach" specjalnie bym się na miejscu Pixara nie obawiał - Amerykańscy krytycy nie stracili dla
niego głowy i dość chłodno o nim pisali. Finansowo też nie nawiąże raczej do najwiekszych przebojów
DreamWorksa (co swiadczy o umiarkowanym entuzjazmie widzów, mimo bardzo agresywnej w Stanach
kampanii reklamowej. Nie spełnia zatem przynajmniej warunku koniecznego - dobrego przyjęcia krytyków -
by na powaznie zawalczyć o Oskara. Główni konkurenci to Beowulf (jeśli technika jego realizacji nie
przeszkodzi mu w spełnieniu zrewidowaych niedawno kryteriów dopuszczenia do tej kategorii) i Persepolis
(doskonale przyjęty przez krytyków i jury wielu festiwali filmowych). O jedna z trzech nominacji pewnie
powalczą też Shrek 3 (mimo wszystko - spełnia ku temu warunek wystarczający, czyli ogromną popularność
wśród widzów i tony kasy wpompowane na konta producentów) oraz Surf's Up (skromniejszy i w kinach
chyba nieco przegapiony, ale ciepło przyjęty tak przez krytykę, jak i przez tych, którzy go widzieli). Jakoś nie
sądzę by pozostali tegoroczni kandydaci mieli szansę się załapać, choć niewiele wiem o Tekkonkinkreet (a
ponoć jest to niezły film, wart obejrzenia i może okazać się japońskim czarym koniem tegorocznych
animowanych Oskarów o ile zdołą dotrzeć do świadomości głosujących).
hehe właśnie zassałem, wiec sam sie przekonam czy pszczoły dadzą rade.wiem wiem złodziej ze mnie :)
jestem rozdarty, co gorsze: piractwo ciche, czy bezczelne piractwo ? ;) Co do istoty jedno warte drugiego, ale
to pierwsze nie zachęca do naśladownictwa, a drugie przynajmniej odrzuca obłudę... Hmmm... a przecież
już za pare dni będzie w kinach... i cisi, i bezczelni mogliby sobie odpuścić "zasysanie".
jeśli ten film dostanie Oskara to ja nie wiem. zaśmiałam się raz. z żartu mojego kolegi. 1/10. tan jeden punkt za dobry sen... miło się spało
Widzisz Orage Juice - są jabłka i pomarańcze - Apple juice mógłby się z Tobą nie zgodzić ;) Czyżby było dla
Ciebie nowością, że Oskara dostają czasem filmy, które niekoniecznie muszą podobać się Tobie ? Uwierzę w to
tylko, jeśli jesteś soczkiem jednodniowym o sporej naiwności i bardzo krótkiej pamięci ;)
soczek ty nie oglądaj lepiej już żadnych filmów animowanych bo szkoda czasu, na teletubisie sie przerzuć tam dopiero jest przedni żart :)Twoje rejony powinno Ci sie spodobać.
tak jak to pisałem kilka miesięcy temu i najwidoczniej sie nie myliłem Oscar będzie musi !! być jak nic :]
Ewentualnie oscara dostanie "Persepolis". Nie oglądałem jeszcze, ale też jest podobno dobrym filmem. No i te nieszczęsne pingwiny mogą też zamieszać. Dwa lata temu oscar dla "Marsz pingwinów", w zeszłym roku pingwiny wygrały filmem "Happy Feet", choć faworytem były "Auta", no a w tym roku pingwiny znowu są nominowane. Ja przed obejrzeniem "Persepolis" stawiam na "Ratatuj", film jest poza tym nominowany w innych kategoriach. Za scenariusz mógłby dostać oscara.