Reich

2001
6,3 26 tys. ocen
6,3 10 1 25597
4,4 11 krytyków
Reich
powrót do forum filmu Reich

Przyznaje że ten film nie jest arcydziełem i ma sie raczej słabo do obrazów takich jak Psy czy Kroll, jednak film ma to coś.
Wczoraj po kilku latach zdecydowałem na kolejny seans i zdecydowanie nie żałuje film mimo licznych przekleństw, przewidywalności scenariusza pokazuje gro trudnych relacji miedzy ludzkich których na próżno można sie doszukiwać w serialach telewizji publicznej czy w szmatławcach zalegających na półkach kiosków. Stosunki miedzy ludzkie zostały poddane uniwersalnej kompresji każdy po dodaniu do nich kropli swoich przemyśleń może odnaleźć w nich siebie lub jak kto woli prawdę o sobie. Kolejną ważna kwestią jest obraz polski w tych minionych latach oraz charaktery ludzi- w pewnym sensie były to wzorce do jakich dążyli ludzie co im imponowało jak spędzali czas.. dzięki temu można dostrzec ze pewna sfera ludzkiego życia bedzie zawsze obrzydliwa i nie ma przed tym ucieczki jedyne co ulega zmianie to otoczenia. Kobiety i mężczyźni zawsze będą tacy sami ktoś zawsze będzie naiwny i zawsze w jakiś sposób za to oberwie.
To co napisałem można by napisać o kilkuset filmach na całym świecie jednak Pasikowski zrobił to w jedyny słuszny i nie powtarzalny sposób, po przez dosadne dialogi, miejsca w jakiś tam sposób bliskie pokoleniu dla którego powstał ten film .. Chwała mu za to.

ocenił(a) film na 7
dessu

Mam podobne odczucia, przedwczoraj obejrzałem ten film po raz drugi. jak go oglądałem za pierwszym razem ładnych pare lat temu, pomyślałem jedynie - szit to jakich mało. Ale, że mi lat przybyło i się więcej Pasikowskiego obejrzało, widzę więcej plusów. Muzyka Stańki - miszczostwo. Gra Lindy i Baki ? Ok. Fabuła ? Tu jest sporo dziur, niemniej niektóre momenty zapadają w pamięć, jak np. akcja u Selera, wypowiedź "Rudej" na castingu, ławeczka na molo, zakończenie.

Moja ocena ? 6/10, raz warto obejrzeć, jako ciekawostkę. W każdym razie lepsze to niż "Miasto prywatne".

Krytykant

Zgodzę się,że po kolejnym obejrzeniu można doszukać się w tym filmie czegoś więcej.Nostalgiczne i sentymentalne dźwięki trąbki Tomasza Stańko naprawdę potrafią dodać tego "czegoś" do filmu i oddać zarazem obraz przemyśleń ekhm..."bohaterów".I dlatego,dzięki Stańko-7/10.

ocenił(a) film na 10
dessu

Dialog Andre i Iwony w łóżku o orgazmie ;d

ocenił(a) film na 8
dessu

może z filmu nie bije nic nowego czego nie ma w innych, ale jakoś go lubie i wracam do niego z sentymentem:)

ocenił(a) film na 10
Magda_Andrzej

Przestańcie krytykować 'Reich'.Film ma wszystko co mieć powinien.
Akcja nie jest tak porywająca jak w Krollu czy Psach, ale takie było założenie.Film ten jest bardziej łagodny. Opowiada o dwóch gangsterach,
którzy jadą na polskie wybrzeże na wakacje.Miejsce gdzie szum morza koi
zmysły i pomaga skłonić się ku refleksjom nad życiem to idealna lokacja
dla gangsterów, którzy szukają spokoju, ucieczki od morderstw
i mafijnych porachunków. Film jest więcej wart niż niejedna kasowa, hollywoodzka produkcja.Szczególnie urzekły mnie trzy elementy filmu:
*Mirosław Baka, który mistrzowsko zagrał postać romantyczną
(według mnie, to najlepsza rola w jego karierze);
*Scena w stoczni pod koniec filmu (cudeńko);
*genialna trąbka w ścieżce dźwiękowej.

ocenił(a) film na 10
dessu

Uwielbiam ten film...Role Alex'a,poczęsci biore z niego przykład,znalazłem nawet takie same okulary Armaniego heh,i do tego też mówie po niemicku..ahh buhahaale i tak Franz jest dla Mnie Idolem ;)

dessu

Ja widziałem go z 6 razy i pewnie jeszcze z 10 razy będę go oglądał bo mi się podobał głownie dzięki piosenkom Lipińskiego no i w sumie ogólnie ma swój klimat. Odgłosy strzałów trochę do dupy, ale ogólnie spoko. Jak dla mnie 7/10.

ocenił(a) film na 7
Shaker82

Co to za piosenka na koniec filmu jakby ktos podał tytuł

Beven

Tilt - Ostatnia piosenka o miłości.
za krótki, za krótki...