PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685386
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Arcydzieło!!!

ocenił(a) film na 10

Wg mnie ten film powinni obowiązkowo pokazywać w szkołach! Niech gimbaza widzi do czego moga doprowadzic narkotyki. Ten film powinien dac im do myslenia

ocenił(a) film na 1
matrix1701

Szkoda, żeby dzieci będące przyszłoscią ludzkości wychowywać w kłamstwie

ocenił(a) film na 10
KubaLBN92

A lepiej zeby dzieci będące przyszłościa brały jakieś świństwo czy wąchały klej? Film według mnie jest przestroga jak mozna sobie zmarnować zycie.

ocenił(a) film na 1
matrix1701

Tak moim zdaniem lepiej, żeby jakaś niewielka część społeczeństwa "brała jakieś świństwo".
Jak widać prezentujemy całkowicie odmienny światopogląd. Dla mnie priorytetem jest wolność jednostki i zapewnienie każdemu możliwości wyborów. Ty zaś chciałbyś indoktrynować najmłodszych w imię jakiś ubiegłowiecznych ideałów...
Film ten nie może przed niczym przestrzegać gdyż jest jednym wielkim kłamstwem. Nie uważasz, że każdemu należy się prawda? Nie słyszałeś, że tylko prawda nas wyzwoli? Jak coś tworzącego własny kompletnie odbiegający, od naszego świat może czegoś uczyć?

ocenił(a) film na 10
KubaLBN92

źle mnie zrozumiałeś nie jestem za tym aby komuś czegoś zabraniać. Lecz chce aby młodzi ludzie zanim sięgną po narkotyki zastanowili się dobrze czy warto i jakie może to pociągnąć za sobą konsekwencje. Dlatego ten film uważam za wybitny ponieważ ukazuje skrajne przypadki narkomani. Nie uważam ze każdy kto spróbuje od razu stanie się ćpunem, lecz nie wykluczymy przypadków ze ktoś się uzależni i w ostateczności doprowadzi się do takiego stanu jak na końcu filmu. Jeszcze raz, nie chce nikomu zabraniać, chce tylko dać młodym ludziom do myślenia! Chce im zadać jedno pytanie. Czy naprawdę warto?

ocenił(a) film na 1
matrix1701

Ależ Requiem nie ukazuje skrajnych przypadków narkomanii! Z tego co pamiętam twórcy chcieli ponoć ukazać studium upadku człowieka. I nawet im się to udało... szkoda tylko, że poprzekręcali wszystko tak by pasowało do ich zamierzenia.
Biorąc to pod uwagę, moim skromnym zdaniem, nie wolno traktować Requiem jako materiału dydaktycznego. On nie pokazuje ani początków nałogu ani jego aspektu społecznego, rozwoju, tzw kolejnych stopni... Nie ma tu żadnych wyrzutów sumienia, przemyśleń... Nic z zachowania bohaterów nie pasuje mi do rzeczywistości (dla jasności, to nie jest wyłącznie moje, subiektywne wrażenie). Cała fabuła to jeden wielki splot kosmicznych wręcz przypadków. Zachowania głównych postaci, ich pobudki... pustka z nich bijąca wręcz powala i, przynajmniej mnie, odrzuca.

Nie wiem czy jakikolwiek komercyjny film o tematyce narkotykowej nadaje się do puszczania w szkołach. Jeśli jednak miałbym już jakiś wskazać to byłby to Narkotykowy Cowboy lub Las Vegas Parano. Dzieła o wiele bardziej kompletne, nie pozbawione głębokich przemyśleń, a co najważniejsze- pokazujące narkotyki w sposob o wieeeele bliższy prawdzie.

PS Twoją kandydaturę Requiem jako materiału dydaktycznego chyba dyskwalifikują na wstępie sceny erotyczne, ale to tak na marginesie i poza dyskusją;)

ocenił(a) film na 10
KubaLBN92

Masz prawo mieć całkiem inne zdanie na ten temat i ja to szanuje. ale spróbuj również zrozumieć moje racje. Jak juz zauważyłeś dzisiejsze kino to komercja i żaden film nie ukaże tego problemu w sposób należyty. Takie sprawy w szkołach powinno poruszać się na lekcjach wdż.. Rzeczywistość jest taka że o narkotykach mówi się niewiele, właściwie wcale.Nie trafiają do mnie stwierdzenia nauczycieli typu "nie bierzcie narkotyków, bo są złe". Lepiej pokazać taki film, który jednak odciska się na psychice (szczególnie młodego widza), niż nie robić nic i udawać że niema problemu.

Ps: Przy obecnym szeroko przyjętym dostępie do internetu typowego15-16 latka sceny które uważasz za gorszące nie powinny zgorszyć :D

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
matrix1701

Zdecydowanie zgadzam się, że o narkotykach trzeba rozmawiać. Od jak najmłodszych lat. Im wcześniej przestanie to być temat tabu tym lepiej. Uważam jednak że Requiem nie jest dobrym narzędziem dydaktycznym, a wręcz odwrotnie...

PS Chodziło mi wylącznie o aspekt prawny:) Domyślam się, że dzisiejszych gimnazjalistów nieco ciężej zgorszyć czy zaskoczyć niż ich rówieśników sprzed x lat:)

ocenił(a) film na 9
KubaLBN92

Piszesz o przekłamaniach a warto by podać jakieś przykłady bo jedziesz po filmie dość ogólnikowo.Piszesz o wolności ale wolność wyboru bez świadomości ryzyka jakie podejmujesz, nie istnieje. I tak na marginesie, piszesz również że requiem nie może być materiałem dydaktycznym z powodu sceny erotycznej, ale w przykładach innych filmów podajesz Las Vegas parano gdzie koleś przeleciał nieletnią.

ocenił(a) film na 1
tomaszek1313

1. Tyle razy już podawałem przykłady... Chociażby pojmanie kolegi głównego bohatera (Tyron?). Za zbrodnię siedzenia w szpitalnej poczekalni zamknięto go w jakimś obozie pracy, bez opieki lekarskiej etc. Innym świetnym przykładem jest niemożliwa głupota postaci granej przez jareda leto- podawanie narkotyku w jedną żyłę, zakończone martwicą(?) i amputacją. Można też wspomnieć o unikatowości heroiny z Requiem, po której zażyciu źrenice natychmiast się powiększały
2. "wolność wyboru bez świadomości ryzyka jakie podejmujesz, nie istnieje." I świadomość podejmowanego (lub nie) ryzyka ma mi dać jeden z najbardziej przekłamanych filmów w historii Hollywood?
3. Przepraszam, gdzie tam "koleś przeleciał nieletnią"?

ocenił(a) film na 10
KubaLBN92

Dlatego uważasz ten film przekłamany bo Jared dawał cały czas w jedną żyłe. Ja sie nie znam na aplikacji tego do organizmu, ale dla mnie to nie ma znaczenia w mojej ocenie i odbiorze filmu

ocenił(a) film na 9
KubaLBN92

1.sorki mogę się mylić bo dawno oglądałem film, ale jak pamiętam to Tyrona złapali za dilerkę
2.Czy ten film jest jednym z najbardziej przekłamanych filmów w historii Hollywood to twoja subiektywna ocena
3.Znów mogę się mylić ale Depp w pokoju hotelowym odnajduje Del Toro z nie letnią.

ocenił(a) film na 5
matrix1701

Jeśli chce się zrobić z dzieci idiotów, którym wydaje się, że świat jest czarno-biały. Gimnazjalistom powinno puszczać się "Trainspotting"- niech sami dojdą do wniosku, że narkotyki to gówno. Lepsze to niż nachalne moralizatorstwo z "Requiem"

ocenił(a) film na 10
szafamorderca

Nie unos sie to tylko moje zdanie na ten temat ty mozesz miec inne :D

ocenił(a) film na 5
matrix1701

Nie unoszę się. Nie miałem zamiaru Cię urazić. Jestem zwolennikiem pokoju i miłości w internetach. Peace out.

ocenił(a) film na 10
szafamorderca

spoko ziom wyraziles tylko swoje zdanie