PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684237
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

TO ma być idealny film? bez komentarza....

ocenił(a) film na 9
grryss7

Podaj przynajmniej jakieś argumenty które świadczą o tym że nie jest to 'film idealny'...

ocenił(a) film na 10
Samara____

nie ma filmow idealnych, ale ten film zrobil na mnie wielkie wrazenie pokazuje swietnie zycie tych ludzi! niejestem czlowiekiem, ktory sie rozkleja itp ale jak doszedlem do konca to az prawie lzy mi polecialy ^^ jest cholernie ciekawy. Swietny pomysl i swietna realizacja. a to jest film z 2000 roku :)

ocenił(a) film na 10
grryss7

Nie ma ideałów. Ten film ma coś w sobie, że co jakiś czas do niego wracam. Jest niezapomniany. Zawsze mam ciary jak gą oglądam. Zawsze jestem wzruszony. To sie zdarza tylko w tym filmie. Więc daje 10/10.

Enemie

Argumenty? nie jest to film najwyższych lotów,czasem nawet przynudzal.Jest wiele innych lepszych filmow,ktore zasluguja na 10, ale to trzeba być chyba chory zeby dać dyche temu filmowi. czekam na twoje argumenty..

grryss7

rozumiem ocene szczegolnie oczarowanych (tym) 7 no góra 8 ale żeby wyżej..

ocenił(a) film na 1
grryss7

mi też ten film sie nie podobał, nie lubie takich filmów, kiepskie wykonanie i słaba reżyseria, (jedynie dobra muzyka) takie filmy o ćpunach nie robia na mnie wrażenia i nie rozumiem dlaczego ten film jest tak wysoko w top.

Thief_

może na Was nie robią wrażenia, ale na innych widocznie tak
jednym się podoba, innym nie- życie.
Pozdrawiam

lemiracle

laska ale to że ci się podobal ten film to znaczy że zaraz trzeba mu walnąc dycha?? to chyba glupie ocenianie , nie umiem patrzec na to, ze ten tylko niezły film jest w rankingu przed naprawde rewelacyjnymi filmami..

ocenił(a) film na 5
grryss7

mówisz że ten film zasługuje na 7 to jakie filmy według ciebie zasługują na więcej? Terminator czy może rocky? Do mnie requiem trafia, podoba mi się sposób przedstawienia uzależnienia w tym filmie, a np cały wątek z kobietą uzależnioną od telwizji jest dla mnie genialny. Bardzo podobała mi się gra aktorów a muzyka zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Z pewnością będe do tego filmu wracał bo zwyczajnie jest świetny. Dlatego wystawiłem mu 9 a dlaczego ty sądzisz że był słaby? argumenty w stylu "nie jest to film najwyższych lotów,czasem nawet przynudzal" są dla mnie na poziomie 10-latka więc może rozwiń swoją wypowiedź.

gremlinwojtek

flaczku a jakie argumenty cie zadowolą???? Podalem dlaczego mi sie nie podobał i basta.. a to że jest mnóstwo filmów o wiele lepszych to zły argument?? widze że mam do czynienia z filozofem, co jak sie komuś nie podoba requiem to zaraz dla niego jest 10-latkiem.. żal.
A i z terminatora i Rockiego się nie nabijaj wielki "znawco" ,bo dla twojego info są to filmy kultowe.

ocenił(a) film na 5
grryss7

Nie powiedziałem że masz 10-lat,tylko argumenty w stylu "nie jest to film najwyższych lotów" są troche bezsensowne, można tak napisać o każdym filmie. Prosze oświeć mnie co jest w tym filmie takiego "niskich lotów"? Muzyka? Aktorzy? Fabuła? a co do "mojego info" wiem że rocky czy terminator to filmy uważane za kultowe ale to nie oznacza że są jakieś wielce ambitne, ergo to one w tym przypadku nie są "najwyższych lotów"

gremlinwojtek

"Nie powiedziałem że masz 10-lat"

Ja bym się nie wahała.

ocenił(a) film na 10
grryss7

szczerze to na mnie requiem zrobiło 10000 razy większe wrażenie niż te Twoje kultowe filmy ... Rockiemu bym dał 9 a Terminatorowi pewnie 7 ... ale requiem daje 10 ... jeden z najlepszych filmów jakie widzialem ... szukam zawsze ambitniejszych filmów a Ty grryss7 najwyraźniej nie potrafiłeś zrozumieć tego filmu skoro przynudzał ...a może terminator nie przynudzał ... sceny na pustyni są nudne jak flaki z olejem ...

ocenił(a) film na 9
grryss7

ja dychy bym nie dala jednak mimo to film jest dobry, fakt w trakcie lekko przynudza lecz koncowa scena pokazujaca co sie stalo z bohaterami nadrabia za to, bo bez owijania w bawelne i upiekszania pokazuje prawde sorry ale moim zdaniem jesli dla ciebie terminator czyli bezsensowna historia o cyborgu (czy czym tam jeszcze nie wnikam) jest lepsza od filmu ukazujacego prawdziwa szokujaca rzeczywistosc to chyba nie mamy o czym gadac..bo z calym szacunkiem ale sadze ze prawdopodobnie jestes czlowiekiem ktory leci na efekty specjalne i mordobicie na ekranie...nie zdziwilabym sie jakbys w swojej kolekcji filmow mial rowniez wszystkie czesci Rambo albo filmy ze stevenem segalem ktory bardzo "realistycznie" rozpieprza setke ludzi naraz jednym kopnieciem ;] requiem moze nie ma efektow specjalnych itp ale jest o wiele ambitniejszy i tu ma za to wielkiego plusa.

ocenił(a) film na 9
grryss7

prawda jest taka że na filmwebie ocena 5/10 to wcale nie ok tylko zazwyczaj niezły gniot:) a często w czołówce uświadczyć można takie dzieła jak Zmierzch... no więc czemu nie 10/10? jeśli film jest naprawdę dobry to czemu nie. a film moim zdaniem jest. wkurza mnie tylko to że teraz wszędzie wpierdzielają muzykę z tego filmu

grryss7

Dla mnie film 10/10 bo w swojej tematyce jest bardzo mocny , nie ma wielu filmów z którym można go porównać.Jest jedyny w swoim rodzaju , bardzo dobrze oddaje , środowisko ćpunów i jak można skończy przez ich nadużywanie.

Ale to moje zdanie,pozdrawiam.

cuddy18

No cóż, filmu nie oglądałem. Ale porównywanie "wielce kultowych"(nie ze względu na aspekty psychologiczne filmu) Terminatora i Rockyego, a potem stawianie go ponad Requiem jest... conajmniej ciekawym pomysłem.

bartolomeoxXx

to jak nie oglądałeś filmu to po co tu filozofujesz?! problem jest w tym, że ludzie sa zaklamani, daja 10 reQuiemowi bo taka moda, a np. terminatora czy rockyego oglądali po 7 razy i dają średnie oceny bo siara..

ocenił(a) film na 10
grryss7

A Ty jesteś idiotą i nie idziesz za modą.

cujoo

zażuj czopka i spać cwaniaczku..

grryss7

chujoo to twoje zdjęcie?? Aż żal patrzeć.. pojedz, poćwicz troche i wtedy możesz skakać, bo tak na żywo to byś inaczej śpiewał..

ocenił(a) film na 10
grryss7

Kolejny co jak nie ma co powiedzieć to od razu do bicia się bierze.

ocenił(a) film na 4
cujoo

yyy... a mnie też film nie zachwycił.
Oglądałam już kilka filmów o uzależnieniach, a po tym spodziewałam się czegoś ekstra, gdyż film ten jest można powiedzieć legendą.
Wielokrotnie słyszała, że film jest powalający na łopatki i mega dobry...
ale dla mnie może nie nudny, ale mało się dzieje...
Muzyka ratuje całość :) fabuła standardowa + za wątek z uzależnieniem od TV, ale bez szału.
Mało drastycznie, mało szokująco...

w podobnych klimatach polecam Candy czy Trainspotting, które o wiele bardziej do mnie przemówiły :)

ocenił(a) film na 1
Magda_Andrzej

tak film jest przereklamowany i to bardzo, nie rozumiem dlaczego ludzie sie tym filmem tak podniecają, wysokie noty, i te recenzje...

ocenił(a) film na 10
Thief_

Jeju, jak mnie to wkurza!!
W filmie nie musi być strzelanin, pościgów, kosmitów i spoconych, umięśnionych, męskich torsów, żeby film był interesujący.
Może w "Requiem..." są przynudzające momenty, ale ten film nie ma bawić, on ma nieść przekaz.

Do zgliszcza:
Też mnie wkurza, że wykorzystują ciągle ten motyw, ale to samo dzieje się w Polszcze. Pokaż mi studniówkę, na której polonez jest inny od tego z "Pana Tadeusza" :)

owadodestruktor

Ja daje 9 bo ten wspaniały film pokazuję w poruszający sposób ,bez żadnych niepotrzebnych udziwnień drogę do samozniszczenia poprzez uzależnienia( hehe zrymowało się) a takie ważne tematy powinny być poruszane w kinie. Ktoś napisał że razi prostotą ...powiem tak wolę obejrzeć prosty film z ogromnym ładunkiem emocjonalnym niż z zagmatwana ,wielowątkową fabułą która nie wywoła u mnie żadnych przemyśleń i refleksji .Dla mnie np taki Eastwood tworzy wspaniałe kino opowiadając proste historię robi to w taki sposób że na długo zapadną nam w pamięć. Aronofsky również potrafi poruszyć widza ,robiąc film o dążeniu do autodestrukcji(requiem) czy też o przemijaniu jak Zapaśnik osiągnął fenomenalny efekt

lotr_2

Film jest na prawdę świetny.
Dosłownie przed chwilą obejrzałam i muszę przyznać, że strasznie mi się
spodobał. Może i jest chwilami przynudzający, zwłaszcza na początku,
ale jak już pisano - dobry film nie musi powalać wartką akcją i efektami
specjalnymi. A muzyka na jest na prawdę super.

owadodestruktor

W sumie dokładnie to - ludzie, którzy chcą w filmie znaleźć akcję, poczuć adrenalinę, to właśnie filmy sensacyjne oglądać powinni. Fakt, faktem, że klasykę znać trzeba, jednak kwestia gustu jest raczej trudna, toteż czy warto się tak rzucać?

ocenił(a) film na 9
Magda_Andrzej

szczerze mówiąc to Requiem dużo bardziej do mnie trafiło, za to "Candy" bardziej przynudzało. dlaczego nie dać 10/10 filmowi, który do kogoś trafił? chyba po to jest skala od 0-10, żeby najwyżej oceniać te ulubione.

użytkownik usunięty
grryss7

widać za młody jesteś i nie zrozumiałeś

ocenił(a) film na 4

a dlaczego nikt z zachwyconych nie dopuszcza do siebie opcji, że ci mniej zachwyceni filmem zrozumieli go, ale po prostu wiedzieli lepsze? i ten ich nie zachwycił?
;|

są gusta i guściki...

grryss7

grryss7
weź już lepiej siedź cicho jak nie masz argumentów to już zaczynasz wyzywać, po prostu jesteś zbyt mało inteligentny by zrozumieć film

lukasziks

to chujoo pierwszy na mnie najechał ,wiec mu odpowiedziałem na jego poziomie. Radzę oglądać UWAŻNIE posty ,a dopiero potem się wymadrzać..
i pewnie ty jesteś ten bardziej inteligentny ,bo podoba ci się requiem? I jak tu normalnie prowadzić dyskusje..

grryss7

to w jaki sposób piszesz jego nick świadczy o twoim poziomie

ocenił(a) film na 10
grryss7

Dziesięć poziomów niżej zjechałeś pozwolę sobie zauważyć.

ocenił(a) film na 9
grryss7

grryss7
Po pierwsze: Twoja wypowiedź to prowokacja.
Po drugie: "...laska", "walnąć dycha...", "zażuj czopka" - co to ma być?
Po trzecie: Najwięcej "krzyczą" Ci co nie mają nic ciekawego do powiedzenia/ napisania. Proponuje napisać konstruktywnego posta, tak, aby można było podyskutować o filmie. Ale ty tego nie zrobisz, a poza tym nikogo nie potrafiłbyś zainteresować wyważoną wypowiedzią kogokolwiek,. Temat, który założyłeś wzbudził zainteresowanie, więc osiągnąłeś swój cel.

grryss7

I tak już jest jak dzieci mają dostęp do internetu. Cóż to ma znaczyć twoje "bez komentarza"? Mógłbym napisać tak pod każdym filmem i dodać, że wiele innych filmów zasługuje na wyższą ocenę. Ale się od tego powstrzymuję ponieważ tylko bym się ośmieszył tak jak Ty teraz. I w dodatku obrażasz innych ludzi, co dowodzi o Twojej głupocie oraz braku wykształcenia. Spytaj się swojej nauczycielki języka polskiego co to znaczy GUST.

LordRahl

aha to z moich postów wywróżyłeś sobie że mam brak wykształcenia, tak? Jacy wy jesteście ślepi.. a ten bzykant-spójrz na jego posta,co on sobą prezentuje?ale oczywiście napisałeś tylko do mnie bo nie dałem requiemowi magicznej 10?To niby co ja mam o tobie pomyśleć?Przychodzi mi jedno na myśl-gówniarz. A z cujoo(żeby znowu szanowny ŁOTR2 się nie czepiał byle czego)to było tak,że to on pierwszy od idiotów pojechał,to ja mu odpisałem na JEGO niziutkim poziomie.. ale znowu tylko ja jestem zły bo "wyzywa i głupi" :D żałośni jesteście bardziej od tego filmu.

ocenił(a) film na 10
grryss7

Mój pierwszy post wcale nie był atakiem na Ciebie, ale skoro Ty jesteś takim wrażliwcem to przepraszam. Skoro użycie słowa idiota jest dla Ciebie "niziutkim" poziomem to wybacz, ale Twój zasób słownictwa i brak umiejętności kulturalnej dyskusji wskazuję właśnie na to, że to Ty jesteś gówniarz. Reasumując wszyscy wokół są żałosnymi idiotami, Ty jesteś super fajny gość i przepraszamy, że mogliśmy mieć inne zdanie do Twojego ;)

ocenił(a) film na 9
grryss7

gryss7, smiejesz się z avatara cujoo, a sam wstawiłeś sobie arnolda..
"pojedz, poćwicz troche" - Nic dziwnego że Cie od idiotów wyzywają.
A tak na temat, odblokuj lepiej swoje oceny filmów to zobaczymy jaki z Ciebie znawca kina.

ocenił(a) film na 1
Ian_2

Requiem dla snu to film beznadziejny. Mozna rzec, że to najbardziej przereklamowany film na tym forum. Ludzie wmawiaja sobie i innym że to arcydzieło, że to taki piekny film o straconych marzeniach, o nałogach i uzależnieniach, że to lekcja życia, że film daje nam cos do zrozumienia a tak naprawde to jakies pseudo-morały.

ocenił(a) film na 7
grryss7

hm.. idealny to ten film nie jest. powiem szczerze, ze naczytałam sie juz o nim wielu pozytywnych rzeczy i... rozczarowałam sie :(
zaprzepaszczenie swoich marzeń kosztem uzaleznień, prowadzących z kolei do utraty zdrowia, wolności, godności i miłosci (jednym słowem normalnego życia) to dosyć dobry materiał na ciekawy film. dla mnie jest to osobiście stadium nałogowca, które powinno byc puszczone w szkole, na lekcjach wychowawczych. itp, bo daje do myslenia. podoba mi sie tez dosadny i moze czasem nawet drastyczny sposób przestawiania nałogu (sceny halucynacji matki Harry'ego), ale jak dla mnie tylko (a może raczej aż) 7\10 :)

grryss7

Hej grryss7, zmień swojego avatara (zdjęcie).

grryss7

śmieśni ludzie po tym świecie stapają ;) Biedny człowiek, bardzo biedny straszne jest nie umieć dostrzec nie których rzeczy....

ocenił(a) film na 8
Pan_Chaplin

Film dobry, ale po ocenie spodziewałam się czegoś mocniejszego.
Szczerze mówiąc nie rozumiem ogólnego fenomenu. Są takie filmy, które zapadają w pamięć na długo, ten się niestety do takich nie zalicza, aczkolwiek to dobre kino.

ocenił(a) film na 10
grryss7

A ja daje 10/10 i wali mnie to że jakiemuś fonowi boskiego Arnolda nie podobał się ten film ;P
Film świetny i tyle.

grryss7

Film idealny nie jest. Nie jest to również wielkie arcydzieło. Film mocno przereklamowany. Rozczarowałam się. Ale również nie można powiedzieć, że jest słaby ;) 7/10

ocenił(a) film na 9
grryss7

Filmu jeszcze nie widzialem, chcialem troche opini na forum filmwebu o nim zasięgnąć, ale jak zobaczylem ten temat (prowokacja?).... i autora/hejtera?... W 20 wypowiedziach nie podal ani pół argumentu dotyczącego tego ze ten film nie jest rewelacyjny? Odrazu mowie ze nie jestem przeciwnikiem Rockiego czy Terminatora :) Rocky ma u mnie mocną 8-ke, Terminator zreszta rowniez bo sa to swietne filmy.

ocenił(a) film na 4
Xedrios

czy wy wszyscy nie potraficie zrozumiec, ze film mógł kogoś nie zachwycić? są gusta i guściki... to, że dla was jest idealny, nie znaczy, że ktoś nie gustuje w innym kinie. eh

Magda_Andrzej

wy wszyscy śmierdzicie a requiem jest do bani!!!