PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 684573
7,6 78 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Czy ktoś mógłby mi polecić, filmy, które potrafią wstrząsnąć jak "Requiem..."? Chodzi mi o takie, które poruszają trudne tematy (niekoniecznie narkotyki). Gdzie szara i przygnębiająca rzeczywistośc daje się we znaki. Chodzi mi też o takie produkcje, które zapadają w pamięć i zostawiają jakieś ślady w naszej psychice (oczywiście w granicach wytrzymałości), czyli filmy poruszające, wstrząsające i smutne.

Sate

Rzeka Tajemnic, W księżycową jasną noc, Lista Schindlera, Zostawić Las Vegas, Nędzne Psy, Idź i Patrz i przede wszystkim Lot nad kukułczym gniazdem. Przy okazji wczoraj przed Requiem leciał na TVP2 Salwador Stone'a, który nawet bardziej mnie poruszył od Requiemu.

ocenił(a) film na 10
Sate

Bunkier (The Hole) jest tego typem filmu. Jeszcze świetna muzyka dochodzi Clinta Mansella.

ocenił(a) film na 10
Sate

Trainspotting.podobna nawet problematyka.

ocenił(a) film na 10
Sate

Mną wstrząsnęło kilka wątków w Magnolii bardzo polecam.
Świetnie zagrana rola - Seymora, tegorocznego Oskara.

ocenił(a) film na 10
studentka

A jaki jest tytul tej Magnolii bo sprawdzalem jedna pozycja i tam nie bylo rzadnego Seymora wiec nie wiem........

ocenił(a) film na 10
Sate

z całą odpowiedzialnością mogę polecić film "Bunkier"(wg mnie genialny:)widziałam go mnóstwo razy, lepszy niż ksiązka), "Trainspotting" oraz "21 gram, choć on podajmuje zupełnie inną tematykę.Jeśli chodzi o "Requiem..." to plasuję go w pierwszej 5;)

emajla

ja polecam Mechaniczną pomarańcze. nie ma nic wspólnego z narkomanią ale siedziałam na tym filmie spięta przez cały czas ze strachu co okropnego może sie stać dalej. mocny i dobry film, polecam.

ocenił(a) film na 7
emajla

Bunkier, owszem, też fajny film, chociaż gorszy of requiem. Też polecam

ocenił(a) film na 10
Sate

Miasto boga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 8
Sate

przede wszystkim "My dzieci z dworca ZOO" według mnie ten film jest bardziej poruszający i lepszy, również o narkomanach...tylko ze na faktach autentycznych

ocenił(a) film na 10
madziAA_2

"fakty autentyczne". Może jeszcze oparty na podaniach ludowych Rumunów z Alaski??:P

Sate

''Być jak John Malkovich'' - z pewnoscia nie ma wiele wspolnego jesli chodzi o scenariusz, ale mna wstrzasnął i ma bardzso dziwaczna, oryginalna i dość przerazajaca fabułę. polecam!

Sate

podobne filmy zapadające w pamięci to także "EFEKT MOTYLA" oraz "EFEKT MOTYLA 2"(jednak pierwsza część zdecydowanie lepsza), "OBŁĘD" oraz "ZOSTAŃ"

ocenił(a) film na 10
magkrejj

Byłeś/łaś może ostatnio na seansie całonocnym pt. "Noc Hipnozy" organizowanym przez kina Helios?? Bo ja tak i dziwnym trafem leciały wszystkie te filmy oprócz Efektu 2 :) ale zgadzam się filmy zajebiste i pozostające w pamięci:) Zwłaszcza podobał mi się Obłęd i Requiem for a dream :)

ocenił(a) film na 10
Sate

zdecydowanie "Fight Club" jest filmem który pozostawia ślady w psychice i jeszcze ostatnio oglądany przeze mnie "Das Experiment"

ocenił(a) film na 10
szatan06

i jeszcze zapomnialem o "American History X" ("Więzień nienawiści") o neonazistach

szatan06

zgadzam sie w 100% co do Fight Club i Das Experiment

ocenił(a) film na 10
Sate

jeszcze dorzucilbym Human Traffic i bardzo smutny choc wogole nie majacy zadnego podobienstwa American Beauty

Martin1987

Jeżeli "Requiem..." nie wystarczająco cię zdołował, to polecam "Czyż nie dobija się koni?" Sidneya Pollacka.

the_downward_spiral

ja polecam film : (11;14) super film! polecam wszystkim;D

ocenił(a) film na 9
Sate

ręka boga. :) polecam filmik i pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Sate

Lilja4ever
to trzeba zobaczyc
wspanialy poruszajacy pokazuje prawde i okrucienstwo

Sate

"2.37" to film baaardzo smutny, poruszające zakończenie. Polecam. "Przerwana lekcja muzyki" jest po prostu nie do opisania, ale pewnie widziałaś... Zapadają w pamięć bardzo mocno.

ocenił(a) film na 10
Sate

chcesz film, ktory toba wstrzasnie? Klass ( http://www.filmweb.pl/f433313/Klasa,(2007) ). Gwarantuje ci, ze nie przejdziesz kolo tego filmu obojetnie

ocenił(a) film na 10
Sate

..... zobacz sobie wszystkie filmy Aranofsky'ego... każde mają to coś w sobie

Sate

'Przerwana lekcja muzyki'
'Przekleństwa niewinności'
'Chłopaki mojego życia'

i 'My, dzieci z dworca zoo' - z tym, że książka jest dużo lepsza.

Sate

I jeszcze "My life without me". Jest jednym z wielu moich ulubionych filmów...

ocenił(a) film na 8
Sate

Ja polecam film "Pi".

ocenił(a) film na 10
pachomir

a ja od siebie dodałbym jeszcze źródło oraz donnie darko
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Sate

Ja bym polecił Candy (2006) o podobnej tematyce, z nieżyjącym już niestety Ledgerem (R.I.P.)

ocenił(a) film na 10
Sate

wydaje mi się że nie można pominąć tu THE WALL
genialny film ze świetną muzyką Pink Floyd

ocenił(a) film na 9
chichicita

Ja bym dodała jeszcze: "Źródło"- swoją drogą świetny film

ocenił(a) film na 9
Sate

'otwórz oczy'. jeśli chodzi o fabułę to zupełnie inna niż 'requiem...', ale oglądając te dwa filmy miałam podobne odczucia. nie mogłam oderwać się od ekranu i potem dość dłuuuugo musiałam dochodzić do siebie.