Czy ktoś mógłby mi polecić, filmy, które potrafią wstrząsnąć jak "Requiem..."? Chodzi mi o takie, które poruszają trudne tematy (niekoniecznie narkotyki). Gdzie szara i przygnębiająca rzeczywistośc daje się we znaki. Chodzi mi też o takie produkcje, które zapadają w pamięć i zostawiają jakieś ślady w naszej psychice (oczywiście w granicach wytrzymałości), czyli filmy poruszające, wstrząsające i smutne.
Rzeka Tajemnic, W księżycową jasną noc, Lista Schindlera, Zostawić Las Vegas, Nędzne Psy, Idź i Patrz i przede wszystkim Lot nad kukułczym gniazdem. Przy okazji wczoraj przed Requiem leciał na TVP2 Salwador Stone'a, który nawet bardziej mnie poruszył od Requiemu.
Bunkier (The Hole) jest tego typem filmu. Jeszcze świetna muzyka dochodzi Clinta Mansella.
Mną wstrząsnęło kilka wątków w Magnolii bardzo polecam.
Świetnie zagrana rola - Seymora, tegorocznego Oskara.
A jaki jest tytul tej Magnolii bo sprawdzalem jedna pozycja i tam nie bylo rzadnego Seymora wiec nie wiem........
z całą odpowiedzialnością mogę polecić film "Bunkier"(wg mnie genialny:)widziałam go mnóstwo razy, lepszy niż ksiązka), "Trainspotting" oraz "21 gram, choć on podajmuje zupełnie inną tematykę.Jeśli chodzi o "Requiem..." to plasuję go w pierwszej 5;)
ja polecam Mechaniczną pomarańcze. nie ma nic wspólnego z narkomanią ale siedziałam na tym filmie spięta przez cały czas ze strachu co okropnego może sie stać dalej. mocny i dobry film, polecam.
Miasto boga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przede wszystkim "My dzieci z dworca ZOO" według mnie ten film jest bardziej poruszający i lepszy, również o narkomanach...tylko ze na faktach autentycznych
"fakty autentyczne". Może jeszcze oparty na podaniach ludowych Rumunów z Alaski??:P
''Być jak John Malkovich'' - z pewnoscia nie ma wiele wspolnego jesli chodzi o scenariusz, ale mna wstrzasnął i ma bardzso dziwaczna, oryginalna i dość przerazajaca fabułę. polecam!
podobne filmy zapadające w pamięci to także "EFEKT MOTYLA" oraz "EFEKT MOTYLA 2"(jednak pierwsza część zdecydowanie lepsza), "OBŁĘD" oraz "ZOSTAŃ"
Byłeś/łaś może ostatnio na seansie całonocnym pt. "Noc Hipnozy" organizowanym przez kina Helios?? Bo ja tak i dziwnym trafem leciały wszystkie te filmy oprócz Efektu 2 :) ale zgadzam się filmy zajebiste i pozostające w pamięci:) Zwłaszcza podobał mi się Obłęd i Requiem for a dream :)
zdecydowanie "Fight Club" jest filmem który pozostawia ślady w psychice i jeszcze ostatnio oglądany przeze mnie "Das Experiment"
i jeszcze zapomnialem o "American History X" ("Więzień nienawiści") o neonazistach
jeszcze dorzucilbym Human Traffic i bardzo smutny choc wogole nie majacy zadnego podobienstwa American Beauty
Jeżeli "Requiem..." nie wystarczająco cię zdołował, to polecam "Czyż nie dobija się koni?" Sidneya Pollacka.
Lilja4ever
to trzeba zobaczyc
wspanialy poruszajacy pokazuje prawde i okrucienstwo
"2.37" to film baaardzo smutny, poruszające zakończenie. Polecam. "Przerwana lekcja muzyki" jest po prostu nie do opisania, ale pewnie widziałaś... Zapadają w pamięć bardzo mocno.
chcesz film, ktory toba wstrzasnie? Klass ( http://www.filmweb.pl/f433313/Klasa,(2007) ). Gwarantuje ci, ze nie przejdziesz kolo tego filmu obojetnie
'Przerwana lekcja muzyki'
'Przekleństwa niewinności'
'Chłopaki mojego życia'
i 'My, dzieci z dworca zoo' - z tym, że książka jest dużo lepsza.
Ja bym polecił Candy (2006) o podobnej tematyce, z nieżyjącym już niestety Ledgerem (R.I.P.)
wydaje mi się że nie można pominąć tu THE WALL
genialny film ze świetną muzyką Pink Floyd