PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684299
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Kilka osób polecało mi ten film,ale kiedy go obejrzałam,nie mogłam uwolnić się od poczucia straconego czasu.Dla mnie był on męczący,okropnie się dłużył i wywoływał znużenie.Głównie z powodu techniki montażu,chociaż jest to nieco dziwne,bo widziałam kilka filmów o podobnej technice i spotkały się z moją aprobatą.Ten film dla mnie jest nijaki,mimo iż temat jest niezły i gra aktorska również.Jedyną,bezdyskusyjną zaletą tego obrazu jest muzyka - naprawdę świetna,mistrzowsko skomponowana i klimatyczna.Ale to wszystko.

ocenił(a) film na 5
Jane_Doe

Popieram , ja również po tak rewelacyjnych notach i komentarzach sięgnąłem po ten film i co i NIC !!! .W ogóle(prawie) mnie nie ruszył, bynajmniej nie tego się spodziewałem. - Rzecz gustu.

peace_z_you

zgadzam sie z przedmpwcami, film kompletnie przereklamowany
poza muzyka i motywem matki [swietny!] - nic
2 dobre motywy to za malo na 34 [!] miejsce na swiecie

ocenił(a) film na 5
baska_mm

Film ma kapitalną muzykę. Reszta, jak reżyseria,scenariusz, aktorstwo - nie wybijają się zbytnio. Z pewnością daleko mu do arcydzieła. Zauważyłem, ze zachwycają sie nimi "przeważnie" ludzie posiadający dosć znikomą wiedzę filmową - najczęściej jest to młodzież. Nie widzieli lepszych filmów po prostu :P

ocenił(a) film na 10
donZabol

Udajesz czy głupi jesteś faktycznie ?
Film jest do oglądania, a nie do szukania w nim kunsztu reżyserskiego...
Jeśli komuś się podobał to nie znaczy, że jest jakiś gorszy chyba...
Wiedza filmowa...o matko...oświeć mnie!

ocenił(a) film na 5
KaladzeKSG

Chodzi mi o to, że mierna jest znajomość filmów. Dobrych filmów. Wiadomo, jak ktoś ogląda tylko na wspólnej, M jak miłość itp. :P to dla niego nie ma czegoś co by bardziej mogło go poruszyć czy cos w tym rodzaju. I chociaż dla tej osoby mogą to być najlepsze historie, świetnie ukazane, to nie znaczy to wcale, że nie ma lepszych. Po prostu niczego lepszego ta osoba nie widziała. Jest dużo ludzi, którzy nie interesują sie bardzo filmami, może jedynie na bieżąco to co jest w kinie, no i oczywiście w tv. A, że tv daje głównie chłam, o niektórych świetnych filmach wogóle zapominając to jest to smutne. Np. Polsat, wieczorową porą,czyli koło 20-22 w tym tygodniu puszczają same smęty. Natomiast dzisiaj o godz. ok 23.30 wyemituja dobry film, pt. "25 Godzina". Nie wydaje mi sie w tym momencie, żeby wiele ludzi obejrzała ten film o tej porze.

Tak więc dużo osób ocenia wysoko Requiem, nie znając poprostu ciekawszych pozycji

ocenił(a) film na 5
donZabol

A poza tym, ja nie twierdzę, że tym, którym sie podoba, są gorsi. Nic takiego nie powiedziałem, więc nie wymyślaj.

Tak, film jest do oglądania, książka do czytania, muzyka do słuchania. I ? Nie doszukiwać sie kunsztu reżysera ? Kunsztu twórcy ? Jednakże to wybitny kunszt twórców zostaje doceniany i zapamiętywany.

ocenił(a) film na 1
peace_z_you

zgadzam się ... 30 minut a już potem stwierdziłam że to bez sensu ... Nie będę tracić czacu zeby jeszcze oglądać jareda leto:/

ocenił(a) film na 3
KITARZYNA

W ostatnich minutach coś się zaczęło dziać, ale to nie zmienia faktu, że reszta była nudna. Widocznie jest sporo osób, których obraz ćpunów szokuje, mnie to właściwie nie ruszyło. Nie widziałem tu nic odkrywczego - jak mógł mnie zaciekawić obraz konsumenta heroiny, skoro nie różnił się za bardzo od moich wyobrażeń i (niewielkiej) wiedzy na ten temat?