PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684208
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Pytanie

ocenił(a) film na 7

Zastanawia mnie jedna rzecz, nie daje mi spokoju. Chodzi mi o pewien efekt, mianowicie: W momencie gdy Tyrone biegnie, kamera jest na nim "skupiona" a całe tło wydaje się poruszać.. Strasznie mnie nurtuje jak coś takiego się kręci

Czy ktoś mógłby mi jakoś naświetlić ten problem, jak to technicznie wygląda. Z góry dzięki! :)

ocenił(a) film na 10
Biedronka

W tej scenie Tyron ma założoną kamerę "na sobie". Podobne wykorzystanie kamery pojawiło się w scenie opuszczenia mieszkania Arnolda przez Marion.
http://salesonfilm.tumblr.com/post/4215801682
Ciekawe ile może ważyć taki sprzęt :)

ocenił(a) film na 7
Donnie_D_

Brałam pod uwagę to, że kamera jest jakoś przymocowana do aktora ale bardziej rozmyślałam o jakichś skomplikowanych programach i efektach :P A to jest aż tak proste :) Myślałam, że kamera nie może być tak po prostu przed aktorem bo nie będzie jakoś to dobrze ustabilizowane na tyle aby oddać taki efekt.. no cóż to zdjęcie wszystko wyjaśnia :) zaspokoiłeś moją ciekawość :D

ocenił(a) film na 10
Biedronka

haaaaaahahahah, też się nad tym zastanawiałem. dzięki Donnie.

Biedronka

taki sam efekt często widziałem w polskim programie "Agent" który prowadził Marcin Meller. Zwodnicy mieli na głowie kask do którego była przymocowana kamera skierowana na twarz. W innych programach też to widziałem